Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟΝ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ''ΦΙΛΟΣ'' ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ



 Εδώ και τρεις Κυριακές, αγαπητοί αναγνώστες, το ευλογημένο Τριώδιον έχει ανοίξει ώστε δια των παραβολών του Τελώνου και Φαρισαίου, του Ασώτου Υιού και της Δυετέρας Παρουσίας του Κυρίου, να μας εισαγάγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εις την αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η οποία σε μία εβδομάδα από σήμερα θα είναι πλέον γεγονός. Κατ' αυτές τις τρεις Κυριακές, το Τριώδιον το συναντούσαμε μόνον κατά την ημέρα του Σαββάτου εις την ακολουθία του Εσπερινού και την Κυριακή το πρωί εις τον Όρθρον και την Λειτουρίαν. Από εχθές όμως και έως το Μέγα Σάββατο το Πρωί, ξεκίνησε να είναι ο καθημερινός μας ''φίλος'' και ''συνοδοιπόρος'' εις την περίοδο όπου θα διάγουμε. 
 Σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει όλοι τον θαυμαστό και συνάμα διακριτικό τρόπο με τον οποίον η Εκκλησία μας μας προετοιμάζει για τις σαράντα ημέρες που θα ακολουθήσουν. Μας προετοιμάζει τόσο από θέμα πνευματικής Τροφής, μέσα από τις προαναφερθήσες Ευαγγελικές περικοπές, όσο και από θέμα υλικής τροφής. Στην δεύτερη περίπτωση, της υλικής τρφής, βλέπουμε πως πρώτα υπήρξε η βδομάδα δια της οποίας επιτρεπόταν κατάλυσις εις πάντα (εβδαμάδα του Τελώνου και Φαρισαίου), έπειτα ακολούθησε η εβδομάδα όπου υπήρχε κανονική νηστεία κατά την Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (εβδομάδα του Ασώτου), και τέλος αυτή που ήδη διάγουμε, κατά την οποία επιτρέπεται η κατάλυσις όλων των τροφών εκτός του κρέατος. Επομένως ''πάντα εν σοφία εποίησεν'' ο Παντοδύναμος Θεός. Ακόμη και την προκατασκευαστική αυτή περίοδο δια της οποίας εμείς οι αμαρτωλοί θα κληθούμε να διεξάγουμε δια ακόμη μία φορά εις την ζωή μας, τις Άγιες αυτές ημέρες, την επινόησε με την πρέπουσα διάκριση και αγάπη. Δια να δείξει δια του τρόπου αυτού το πόσο αγαπάει το πλάσμα Του, τον άνθρωπο.
 Από σήμερα λοιπόν και μέχρι την ημέρα του Πάσχα, με την βοήθεια του Θεού, θα προσπαθήσουμε να είμαστε καθημερινά κοντά σας, παραθέτοντας προς όλους τα πιο αξιοπρόσεκτα σημεία του Τριωδίου, εκείνα δηλαδή που δηλώνουν ξεκάθαρα το κλήμα αλλά και την σοβαρότητα των ημερών αυτών. Επιθυμόντας έτσι να καταστήσουμε ποιο οικείο το Τριώδιο προς όλους. Είθε η προσπάθειά μας αυτή να βρεί ανταπόκριση εις τας ψυχάς των αναγνωστών μας, ώστε όλοι μαζί να αξιωθούμε να διάγουμε με πνευματικότητα το στάδιο αυτό των αρετών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου