Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΘΟΣ ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΝ



 Εξετάζων την ψυχήν μου ενώπιον Σου ω Θεέ μου, βλέπω εν αυτή δύο τινά, μίαν υπερτάτην αδυναμίαν και μίαν αληθή και ειλικρινή επιθυμίαν να διακειμαι αλώς προς Σε.
 Ναι, Θεέ μου, θέλω να σε μελετήσω και να σε γνωρίσω και όλη η ζωή και η μακροτέρα μάλιστα δεν θα ήτο πολύ μακρά δια μίαν τόσον ευγενή άσκησιν. Το πτωχόν σου τέκνον θέλει τουλάχιστον να αφιερώση εις Σε στιγμάς τινας κατά πάσαν ημέραν και να μεταχειρισθή αυτάς εις το να μελετήση τα μυστήριά Σου, τα παραδείγματά Σου, τας διδασκαλίας Σου, ίνα εξαγάγη εξ αυτών εν πρακτικόν μάθημα δια την ιδίαν του ζωήν, θ' αντλήση εκείθεντην αγάπην, την σοφίαν, την ταπεινότητα, την γλυκύτητα, την πίστιν, διότι εν Σοι ω Ιησού, ευρίσκονται πάντα τα αγαθά.
 Επιθυμώ διακαώς να σωθώ, τούτο δε είναι και το σχέδιον του Θεού περί εμού. Δεν με εδημιούργησεν ειμή δια να τον αγαπώ, να τον υπηρετώ και να φθάσω εις την αιώνιον ζωήν. Αλλά δια να φθάσω εις το ένδοξον τούτο τέλος, το μόνον μέσον είναι το να μιμώμαι Εκείνον όστις ήλθεν επί της γης δια να αποκαταστήση τον άνθρωπον εις την πρώτην του αξίαν. Η μίμησις του Χριστού, ήτοι του Θεανθρώπου, είναι η Θεοποίησις του ανθρώπου. Και ο ουράνιος Πατήρ, εις την τελευταίαν κρίσιν δεν θα αναγνωρίση δια τέκνα του εκείνους εις τους οποίους δεν θα ίδη την ομοιότητα του Θείου Υιού Του. Βλέπω την ομοιότητα ταύτην εις πάντας τους Αγίους μάρτυρες φ΄΄ερουσι την σφραγιδα των θλίψεών Του, οι Απόστολοι του ζήλου Του, οι ομολογηταί της ευσπλαγχνίας και της αγιότητός Του, αι παρθένοι της παρθενικής καθαρώτητός Του, αι Άγιαι γυναίκες της θερμής αγάπης Του προς τους πτωχούς και τους δυστυχείς. Και εγώ εις τί θα τον μιμηθώ;
 Ω Ιησού μου!Μελετώντας τας θαυμασίας αρετάς Σου, θέλω να προσηλωθώ προ πάντων εις το να σκέπτωμαι την γλυκήτητά Σου, την ταπεινότητά Σου την υπομονήν Σου, την ευσπλαγχνίαν Σου.
 Εντύπωσον εν τη καρδία μου την εικόνα σου με τα περιπαθή εκείνα χαρακτηριστικά, ως ενετύπωσας επί του πέπλου της Βερονίκης την θαυμασίαν και αιμόρφυτον όψιν Σου και ευδόκησον να ευλογήσης το σχέδιον το οποίον απεφάσισα, ίνα μελετώ καθ' εκάστην την αγίαν σου ζωήν και τον Άγιον νόμον Σου να εξαγάγω εξ αυτών καρπούς δια την αιωνίαν ζωήν.
 Ω Παρθένε, ήτις ζης εν τω Χριστώ, κάμε ίνα ο Χριστός ζη εν εμοί.

( Από το Περιοδικόν του Αγίου Πατρός Ματθαίου <<ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ>>)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου