Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΟΡΑΤΕ ΜΗ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΕΤΕ ΕΝΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΤΟΥΤΩΝ... (Ματθ, ιη΄ 10 - 11)




ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 Μή καταφρονήσετε και σκανδαλίσητε αυτά τα μικρά παιδία και τους μικρούς ανθρώπους, εις όσα αφορώσι την προς εμέ πίστιν των, δια του παραδείγματός σας, και χλιάνετε την πίστιν των.

  Πολλοί από υμάς τους γονείς και πολλάκις και από πνευματικούς δεν εσκανδαλίσαμεν τοιουτοτρόπως, και εψυχράναμεν τα παιδία, είτε νόμιμα, είτε πνευματικά από την αθώαν πίστιν, και φυσικήν ευλάβειάν των, και αντί να την ενισχύσωμεν, την απεμακρύναμεν με το κακόν ημών παράδειγμα, και τα οποία ενόμιζον τα παιδία μεγάλα άρθρα της θρησκείας, τα εδιδάξαμεν να τα φρονούν μικρά; χρειάζονται παραδείγματα; ίσως, από ημάς εδιδάξαμεν τα παιδία, δεν είναι η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής τίποτε και μάλιστα δια εσάς τα παιδία. Εις την Εκκλησίαν πεινά το παιδίον, φάγε, δεν πειράζει είσαι μικρόν. - Μήτερ δος μοι να ανάψω και εγώ εν κηρίον εις την εικόνα, είσαι παιδίον δεν έχεις ανάγκη. Μήτερ να εξομολογηθώ και εγώ εις τον πνευματικόν. - είσαι παιδίον, και τίνας αμαρτίας έχεις; δεν είναι ανάγκη να υπάγης εις τον πνευματικόν , μεταλαμβάνεις ανεξομολόγητος, και πού ηξεύρεις συ να εξομολογηθής (εάν δεν ηξεύρη, ο Θεός βλέπων την προαίρεσίν του το φωτίζει. Εγνώρισα και τοιούτον οκταετές, ζητόν και τρέχον να εξομολογηθή, και είπον, ότι παρακούει την μητέραν του και τα παρόμοια) και πόσα αναρίθμητα. συμφερωτερον ήτο, λέγει ο Κύριος, δια τους γονείς των, και δια πάντα άλλον άνθρωπον, όστις ήθελε σκανδαλίσει τα παιδία εις την πίστιν των, και να μεταχειρισθή αυτά εις αθεμίτους πράξεις, πρίν κάμη ταύτα να τον ήξευρον, και να τον έπνιγον, διότι δεν θα εκολάζετο, ως τώρα θα κολασθή, αν δεν μετανοήση. και ποίοι από ημάς εφαντάσθησαν ποτέ ή ενθυμήθημεν ότι φορτωμένοι από αμαρτίας τοιαύτας δεν το αισθανόμεθα ότι είμεθα, και λέγομεν πολλάκις, ότι δεν έχομεν και τί να εξομολογηθώμεν. αλλ' ιδού φρικτή κόλασις δια τοιούτου βεβαίου πνιγμού, ότι αδύνατον να μη πνιγή ο με το βάρος τοιούτου μύλου δεδεμένος ριπτόμενος εις την θάλασσαν, την βαθείαν και μή δυνάμενος να εύρη επομένως ουδεμίαν βοήθειαν.

  Ο Κύριος ημών είπεν εις τον άγιον Συμεών τον επικαλούμενον, νέον Θεολόγον, ως λέγει ο ίδιος εις τους στίχους του, να θεωρή τα μικρά παιδία και να σέβηται αυτά, ως άλλοι θεωρούν και σέβονται τους ενδόξους της γης. 

(Από το περιοδικόν του Αγίου Πατρός Ματθαίου <<ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ>>)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου