Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ


Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α 

 Η ανιδιοτελής προσφορά φανερώνει το ήθος αυτού που προσφέρει. Όσο περισσότερα προσφέρει κανένας με ανιδιοτέλεια, τόσο πιο ανώτερο ήθος έχει. Όποιος τα προσφέρει όλα για τους άλλους αυτός είναι άγιος. Ο θεός μας πρόσφερε τη ζωή, το σύμπαν, , το μονάκριβο παιδί του και τη βασιλεία του. Είναι πανάγιος. 
  Το σημερινό Ευαγγέλιο τελειώνει με την έννοια της προσφοράς του Θεού στον άνθρωπο. <<Τόσο πολύ, λέει, αγάπησε ο Θεός ο κόσμο μέχρι που έδωσε το παιδί του το μονάκριβο να θυσιαστεί, ώστε όποιος πιστεύει σ' Αυτό να σώζεται και να έχει ζωή αιώνια>>.
  Ο Θεός μας έδωσε τα πάντα. Και μας τα έδωσε χωρίς να μας τα χρωστάει. Τα έδωσε και τα δίνει όλα άφθονα σε καλούς και κακούς. Βρέχει τ' αγαθά του σε δίκαιους και αδίκους. Ανατέλλει τον ήλιο του σε πονηρούς και αγαθούς. Αγαπάει φίλους και εχθρούς. 
  Μετά απ' όλα αυτά δε πρέπει να δώσουμε κι εμείς κάτι στο Θεό; Και ξέρετε τι θέλει; Τις αμαρτίες μας.Τις θέλει για να μας τις συγχωρέσει. Τις θέλει για να τις κάψει και στη θέση τους να βάλει τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος. Θέλει α μας βγάλει τις χάριτες του Αγίου Πνεύματος. Θέλει να μας βγάλει τη παλιά μας φύση και να μας ντύσει με τη νέα κτίση. Θέλει να μας αφαιρέσει τη παραμόρφωση και να μας χαρίσει τη θεία του μεταμόρφωση.
 Και κάτι άλλο ακόμη, πολύ σπουδαίο: Θέλει να δίνουμε και μεις. Θέλει να δίνουμε στους συνανθρώπους μας την καλοσύνη, την αγάπη, τη δικαιοσύνη, τη ταπείνωση. Θέλει να δίνουμε στους άλλους της χαρά, το γέλιο, την ευτυχία. Θέλει να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Να δίνουμε τόπο στην οργή, φως στο σκοτάδι αλήθεια στο ψέμα, ελευθερία στην τυρανία. Θέλει να δίνουμε, όπως αυτός, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς βία. Κάθε τέτοια δόση είναι και μία ανάβαση, μία μεταμόρφωση.
  Δώσε, λοιπόν, άνθρωπε στο Χριστό τις αμαρτίες σου και στους ανθρώπους τις αγαθοεργίες σου. Τότε θα' χει νόημα και για σένα ο σταυρός.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου