Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΙΔ΄ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ.

(Σημ.: Αυτή η ευαγγελική περικοπή ως συνέχεια της προηγούμενης, δεν θα ακουσθεί στους Ιερούς Ναούς λόγω του ότι εις την θέση της αυτή την Κυριακή συνέπεσε η Κυριακή ''Προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού''. Εμείς όμως ένεκα του ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα λόγια του Χριστού μάλλον τα έχουν ξεχάσει, δημοσιεύουμε αυτή την Ευαγγελική περικοπή και τους καλούμε να της δώσουν πολύ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ και αν θέλουν, ως Χριστιανοί, να συμμορφωθούν προς αυτή). 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΛΗΣ 

Κάθε παραβολή του Ευαγγελίου είναι και ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Η σημερινή παραβολή του μεγάλου Δείπνου, όπως ονομάζεται, μας αποκαλύπτει έναν από τους πιο υπέροχους θησαυρούς, που έφερε ο Χριστός στη γη.
Παρετέθη, μας λέγει, μέγα και λαμπρό δείπνο. Είναι το μεγαλειώδες δείπνο της Βασιλείας των ουρανών. Ο οικοδεσπότης, την ώρα του δείπνου, για μια στιγμή αντίκρυσε κάποιο προσκαλεσμένο που δεν φορούσε κατάλληλη στολή. Αμέσως τον καλεί και τον ελέγχει. Του λέει: φίλε, πως δεν φοράς και συ την λαμπρή στολή σου, όπως φορούν όλοι; Ο προσκαλεσμένος έμεινε άναυδος. Δεν μπόρεσε να πει τίποτε. Τη στολή την έδινε δωρεά ο ίδιος ο οικοδεσπότης. Η παράλειψη βάρυνε τον καλεσμένο.
Βαρέθηκε να την ζητήσει.
Σκεφτείτε ανοησία, αλλά και θρασύτητα.
Αυτό όμως συμβαίνει και σήμερα. Όλοι μας, μετά τη πτώση ης ανθρώπινης φύσης, χάσαμε την στολή της ψυχής μας. Είμαστε γυμνοί ή φορούμε άλλες ψεύτικες στολές. Άλλος φοράει τη στολή της υποκρισίας. Άλλος τη στολή της διαφθοράς. Άλλος τη στολή του εγκληματία. Άλλος τη στολή του συκοφάντη. Και άλλοι άλλες.
Ο Χριστός όμως μας έφερε από τον ουρανό ειδική, καινούργια στολή, τη στολή της μεταμόρφωσης και της αγιότητας.
Όποιος δεν την πάρει θα μετανοιώσει. 
Ο ίδιος ο Χριστός, που έλεγξε τον άμυαλο και τεμπέλη εκείνο άνθρωπο, θα ελέγξει και μας, αν πάμε χωρίς τη δική του στολή.
Θα μας πει: γιατί ήρθες, άνθρωπε, στη βασιλεία μου με τη στολή του ψεύτη, του κλέφτη, του συκοφάντη, του άπιστου και ανήθικου, αφού σου είχα προσφέρει ε το αίμα μου τη λαμπρότερη στολή που υπάρχει, της αγιότητας;
Είναι αλήθεια ότι δεν είναι και τόσο εύκολο ν' αλλάξουμε τη στολή της αμαρτίας, γιατί έχει γίνει ένα με το εγώ μας και με το είναι μας. Έγινε, δυστυχώς, δεύτερη φύση μας.
Γι' αυτό χρειάζεται άσκηση, χάρη και μυστηριακή ζωή, που αναμορφώνει τα πάντα, για να φορέσουμε τη στολή της χάριτος.
Αξίζει όμως να κάνουμε το παν, γιατί η στολή της ψυχής για μας είναι το παν. Ο δείπνος μας περιμένει. Ας αλλάξουμε στολή και ας πάμε.Είναι δωρεάν.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου