Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟΝ ΤΟΥ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ




Το ηρωικόν φρόνημα του Αγίου Χρυσοστόμου

  <<Τα κύματα είναι πολλά και η τρικυμία φοβερά. Όμως δεν φοβούμεθα μήπως καταποντισθούμε, διότι στεκόμεθα επάνω σε βράχον.
   Ας είναι μανιασμένη η θάλασσα δεν ημπορεί να διαλύση τον βράχον. Ας σηκώνονται υψηλά τα κύματα, δεν έχουν δύναμιν να καταποντίσουν το πλοίον του Ιησού Χριστού.
    Ειπέτε μου τι φοβούμεθα; Τον θάνατον; Δι' εμένα η ζωή είναι ο Χριστός και θάνατος είναι κέρδος. Αλλά φοβούμεθα την εξορίαν; Η γη και κάθε τι που υπάρχει επάνω εις αυτήν ανήκει εις τον Κύριον. Αλλά μήπως φοβούμεθα δήμευσιν της περιουσίας μας; Είναι φανερόν ότι τίποτε δεν θα πάρωμε μαζί μας.
     Και τα φοβερά πράγματα του κόσμου είναι αξιοκαταφρόνητα και τα χρήσιμα φαίνονται γελοία. Δεν φοβούμαι την πτωχείαν. Δεν επιθυμώ τον πλούτον. Δεν φοβούμαι τον θάνατον>>.

Ο πλούτος της αγάπης του Αγίου Χρυσοστόμου

  <<Άλλος τον τραβά, αρπάζοντάς τον δια βοηθόν. Αυτός που δικάζεται τον προσκαλεί δια συνήγορον. Αυτός που πεινά, τον παρακαλεί δια τροφήν. Ο γυμνός τον παρακαλεί δια ένδυμα. Άλλος παρακαλώντας τον, του παίρνει και τα ρούχα που φορά. Άλλος, που πενθεί, τον έχει ανάγκη δια παρηγορίαν. Άλλος τον παρακαλεί με δυνατήν φωνήν, δια να τον ελευθερώση από την φυλακήν. Κάποιος άλλος τον τραβά δια να επισκεφθή ασθενείς. Ο ξένος του ζητά καταφύγιον... Άλλος στέλνει και τον προσκαλεί δια συμφιλιωτήν εις την οικογένειά του, επειδή υπάρχουν διχόνοιαι. Εις αυτόν καταφεύγει ο δούλος, όταν κλάψει με στεναγμούς εξ αιτίας της σκληρότητος του κυρίου του. Εις αυτόν φωνάζει δυνατά η χήρα το <<ελέησον>>.
  Ο άγιος Πατέρας έχει κάθε ημέρα αμετρήτους ασχολίας δια τα προβλήματα του καθενός. Συλλαμβάνεται κάποιος βιαίως. Τότε ο πατέρας γίνεται συνήγορος. Πείνα μεγάλη βασανίζει τους ανθρώπους. Αμέσως τότε ο συνήγορος γίνεται τροφοδότης. Είναι κάποιος άρωστος. Τότε  τροφοδότης γίνεται ιατρός. Έχει πέσει κάποιος σε πένθος. Τότε ο νοσοκόμος βρίσκει τον παρηγορητικόν λόγον, δια να καταπραΰνη την θλίψιν. Έφθασε η ώρα της φροντίδος δια τους ξένους. Τότε ξενοδόχος γίνεται αυτός, ο οποίος έχει γίνει τα πάντα>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου