Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Η ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 329/ 27. 5. 2003 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟ

Α.Π. 329
Εν Κορωπί τη 27.5.2003

ΠΡΟΣ
τον Σεβ/τον Μητροπολίτην Πειραιώς κ. Νικόλαον
Σαμψούντος 54 - 184 51 Νίκαια

  Σεβασμιώατε ευλογείτε,

  Πάρα πολλών προσώπων (πρωτίστως εκ του περιβάλλοντός σας, παραλλήλως δε και από εγγύς εις εμέ πρόσωπα), πληροφορούμαι και φορτικώς πιέζομαι, ενώ και η Σεβασμιότης σας, προσωπικώς, χθές Κυριακή 26.5.2003, τηλεφωνήσατε εις τον π. Θωμά και είπατε ότι <<με περιμένετε να συναντηθούμε και θα τα λύσουμε όλα τα προβλήματα>>.

  Σεβασμιώτατε, ασφαλώς γνωρίζετε, ότι είμαι ανοικτός και δέχομαι να συναντηθώ μεθ' ουδήποτε, αρκεί να υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις σοβαρότητος και συνεπείας. πολύ περισσότερον δεν έχω καμμίαν αντίρρησιν να συναντηθώ μαζί σας και να συζητήσωμεν. υπό ποίας όμως προϋποθέσεις θα συναντηθώμεν; Εις όλας τας Συνόδους αυτό ακριβώς δεν ζητούσα, και έγινα μισητός και ετέθην υπό απεινή διωγμόν; Δηλαδή δεν εζήτουν να συζητήσωμεν, και σεις όχι μόνον πεισμόνως ηρνείσθε, αλλά και με κάθε τρόπο αυταρχικό, αγενή και αντικανονικό ηθέλατε να με φιμώσετε, ενώ διενοήθητε και να μου απαγορεύσητε ακόμα και να διαφωνώ και να ενίσταμαι; Αυτά δια να είμεθα ολίγον σοβαροί, ενώ σας διαβεβαιώ ότι όλα αυτά, υπό τινας προϋποθέσεις, τα θεωρώ μάλλον ιάσιμα. Εν προκειμένω, λοιπόν, να συναντηθώμεν αύριο, Τρίτην 28 Μαΐου, υπό ποίας όμως προϋποθέσεις, και τι θα συζητήσουμε, όταν σεις ίσθε αποφασιμένος την προσεχή Πέμπτην, υπό οιασδήποτε συνθήκας και συνεπείας να ολοκληρώσετε την συμπαιγνία με την ήδη και προ της 5.2.2003 ετοίμην <<εκλογήν>> σας;

  Μη ξεχνάμε ότι όσα πρέπει να συζητήσωμεν, είναι θέματα Πίστεως και Κανονικής Τάξεως, τα οποία, σας τα έχω γράψει δεκάδες φορές και τα αγνοήσατε! Πέραν τούτου, τα θέματα αυτά ποτέ δεν έπαυσα να τα θέτω και γραπτώς, αλλά και προφορικώς εν ταις Συνόδοις, πάντοτε δε τα απερρίπατε, ενώ όταν σας ήτο απαραίτητος η συνεργασία μας τα παραπέμπατε δια το τέλος των συνεδριάσεων, και τελικά ελέγατε <<δεν υπάρχει χρόνος>>. Αυτό θέλετε να κάνωμεν και τώρα, εν όψει της προσπαθείας σας να αναρριχηθήτε εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον; Ητιολογημένα, λοιπόν, κάθε λογικός και στοιχειωδώς σκεπτόμενος άνθρωπος διερωτάται: Προς τί το όψιμοναυτό ενδιαφέρον να συναντηθώμεν; Μήπως δια να δώσωμεν πάλιν τον ασπασμόν της αγάπης, τον οποίον εδώσαμεν και κατά την εορτήν του αγίου Παχωμίου, εις την Ιεράν Μονήν Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων, αλλά δεν προλάβαμε να χαρούμε, αφού υθημερόν σπεύσατε να μου κοινοποιήσετε δια χειρός, εκείνο ο συκοφαντικό και βλάσφημον, διατί όχι και εξωφρενικόν έγγραφόν σας - <<ψευδοαπόφασιν>> της 25.4.2003, με το οποίον τολμήσατε να με χαρακτηρίσετε ως <<φανερά εκπεσόντα της Πίστεως>>, <<αλλοτριωθέντα της Ορθοδόξου διδασκαλίας>> και <<χωρισθέντα του εκκλησιαστικού σώματος>>; Έτσι νομίζετε ότι θα στοιχειοθετήσετε και θα ρίξετε εις άλλους τας ευθύνας του νέου σχίσματος; Συγχωρήσατέ μοι και εσείς και όσοι ενδεχομένως μετ' <<επιγνώσεως>> το εγκρίνατε, και το υπογράψατε, να είπω ευθέως και κατηγορηματικώς, ότι όσα σας καταμαρτυρεί δια τους εαυτούς σας η συνείδησίς σας, αυτά τα αποδίδετε εις την ελαχιστότητά μου! Μην αγνοήτε, παρακαλώ, ότο εφ' όσον αι κατηγορίαι σας δεν αληθεύουν, επιστρέφουν σε σας και βάσει αυτών θα κριθήτε. Αντιλαμβάνεσθε, πιστεύω, κατόπιν τούτου, διατί είπα το <<υπό ποίας προϋποθέσεις θα συναντηθώμεν>>. Ωστόσο ειδικώς μετά την ματαίωσιν της <<Συνόδου>> σας της παρελθούσης Παρασκευής (24.5.2003), ετοίμως είχομεν να πραγματοποιήσωμεν την συνάντησίν μας, δεν επρολάβαμε όμως, διότι και πάλιν εσπεύσατε την αμέσως επομένην ημέραν να αποστείλετε νέαν Πρόσκλησιν (την υπ' αριθμ. 3190/25.5.2003), δια νέαν <<Σύνοδον>>, (την προσεχή Πέμπτην, 30.5.2003) προς <<εκλογήν Προκαθημένου>>!

  Υπ' αυτάς τας προϋποθέσεις σας ερωτώ, Σεβασμιώτατε, τί προτίθεσθε να είπητε και να προτείνετε εις μίαν συνάντησίν μας; Μήπως να ζητήσετε να παραστώ, έστω και τυπικώς, εις την συνεδρίασίν σας, κατά την προσεχή Πέμπτην, με την υπόσχεσιν λοτι μετά την εκλογήν σας θα τα συζητήσωμεν όλα και θα επιληφθώμεν επί όλων των θεμάτων; Η ελαχιστότης μου αυτό ακριβώς υποθέτω, ότι όλοι όσοι φορτικώτατα μας προτείνουν να συναντηθώμεν, θέλουν τούτο δια να δύνανται εκ των υστέρων να λέγουν ότι κακώς ο Επίσκοπος Κήρυκος δεν έλαβε μέρος εις την συνεδρίασιν της Πέμπτης 30.5.2003, αφού ο Σεβ/τος κ. Νικόλαος έδειξε καλήν θέλησιν υποσχεθείς την αντιμετώπισιν των θεμάτων. Σεβασμιώτατε, σας διαβεβαιώ ως Αρχιερεύς, ότι χάριτι Χριστού δεν θα κάνω το λάθος να εγκρίνω εκ των υστέρων την ιερόσυλον συναλλαγήν σας, ενώ δείχνω κατανόησιν, αν θελήσετε να ανακαλέσητε τα πάντα και κατόπιν να αναζητήσωμεν τρόπον θεραπείας του πολυσχιδούς εγκλήματός σας, το οποίον συνεχίζεται και λαμβάνει διαστάσεις. 

  Επιτρέψτε μου με την ευλαιρία αυτή να σας πληροφορήσω, ότι αν προχωρήσετε και ολοκληρώσετε την προσεχή Πέμπτην (0.5.2003), την ανόσιον συμπαιγνίαν, την οποίαν ξεκινήσατε την 5.2.2003, και <<αναρριχηθήτε>> εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον υπ' αυτάς τας προϋποθέσεις και συνθήκαε, πέραν του ότι εις ουδέν θα ωφελήση, καθ' ημάς, έχει ήδη <<ημερομηνίαν λήξεως>>! Δηλαδή, θα είναι η θητεία σας εις τον <<Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον>>, μικράς ή και ελαχίστης διαρκείας. Λέγω τούτο διότι δι' ημάς είναι περισσότερον από βέβαιον, ότι οι παράγοντες που σας προωθούν με αυτόν τον τρόπον εις τον Αρχιεπισκοπικόν Θρόνον, θέλουν να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους, και αφού τους επιτύχουν, οι ίδιοι θα φέρουν εις την επιφάνειαν τα από μακρού υφιστάμενα επιλήψιμα φρονήματά σαςεπί θεμάτων πίστεως και Ορθοδοξίας, τα οποία πράγματι σας βαρύνουν, ή και άλλας κατηγορίας (έχουν πολλάς), και θα σας πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα>>... Αν μόνον αυτό συνειδητοποιήσετε, πιστεύω ότι και τον εαυτόν σας θα περισώσετε και την Εκκλησίαν θα βοηθήσετε να συνεχίσηαπρόσκοπτα το έργον Της.

  Τελικά, δια να μη διανοηθή κανείς ότι υπεκφεύγω, σας λέγω, ευχαρίστως να συναντηθώμεν, και μάλιστα αυθημερόν, αρκεί να ανακαλέσητε την τελευταίαν σας πρόσκλησιν, ενώ η ελαχιστότης μου προτείνω, ως πρώτον θέμα της συναντήσεώς μας, απαραιτήτως να είναι η συμπαιγνία της 5.2.2003, περί της οποίας θα αναζητήσωμεν τρόπον θεραπείας, εις τα πλαίσια εννοείται της Κανονικής Τάξεως, της αγάπης, και της οικονομίας μέχρις εκεί που δεν καθίσταται αύτη παρανομία.

Διατελώ εν αγάπη Χριστού
ο ελάχιστος εν Επισκόποις
+ Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
ΚΗΡΥΚΟΣ  

  Σχόλιον διαχειριστού:

  Νομίζω πως η παραπάνω επιστολή του Σεβ/του Μητροπολίτου κ. Κηρύκου προς τον τότε Πειραιώς κ. Νικόλαο, ξεκαθαρίζει απόλυτα ποιές ήταν οι προθέσεις του πρώτου αλλά και οι προσπάθειές του ώστε να αποφευχθεί το σχίσμα. Τελικά όμως ούτε και αυτά ήταν αρκετά,  με αποτέλεσμα την διεξαγωγή τόσο της <<εκλογής>>, όσο και της τελετής <<ενθρονίσεως>> του <<νέου Αρχιεπισκόπου>>, πράξεις οι οποίες δημιούργησαν και το τελευταίο εν έτει 2005 σχίσμα εις τους κόλπους της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου