Η θεία Λειτουργία είναι μία ουράνια τελετουργία στη γη. Ο ίδιος ο Κύριος με τρόπο μυστηριακό, όσο κρατάει η Θεία Λειτουργία είναι παρών, μένει ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ίδιος είναι αόρατος τελεσιουργός... Κατά το ιδιαίτερο αυτό χρονικό διάστημα ο Ναός γίνεται επίγειος ουρανός. Οι λειτουργοί εκπροσωπούν τον Χριστό, τους Αγγέλους, τα Χερουβίμ, τα Σεραφείμ, τους Αποστόλους. ( Ιωάννης Κροστάνδης)
ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΕΘΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τί σημαίνει ''Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα'', το οποίον ακούμε ως προτροπή του λειτουργού κατά την θεία Λειτουργία; Σημαίνει να εμπιστυθούμε στον Κύριο την ζωή μας και την ζωή των αδελφών μας. Σημαίνει να προσφέρουμε τον εαυτό μας, να τον αναθέσουμε στον Χριστό, ειδικά κατά την ώρα της θείας Λειτουργίας, δια να γίνη κατοικία του.
ΟΙ ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΚ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ
Στο έβδομο κεφάλαιο της Αποκαλύψεως αναφέρεται όχλος πολύς από κάθε έθνος και φυλή, που στέκονται μπροστά στο θρόνο του Θεού. Είναι λευκοφορεμένοι και στα χέρια τους κρατούν φοίνικες. Ποιοί είναι αυτοί; ''Ούτοι εισίν οι ερχόμενοι εκ της θλίψεως της μεγάλης'', οι οποίοι '' έπλυναν τας στολάς αυτών και ελεύκαναν αυτάς εν τω αίματι του αρνίου''. Είναι οι χριστιανοί που ελευκάνθησαν με το αίμα του μαρτυρίου.
ΑΙ ΘΛΙΨΕΙΣ ΔΩΡΟΝ ΘΕΟΥ. ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ
Καλύτερα να αναγνωρίσουμε την πνευματική μας αδυναμία και να περιμένουμε τα πάντα από το έλεος του Κυρίου, παρά να επιζητούμε θλίψεις και πειρασμούς, ως ''αίτια της αρετής'' (κατά τον όσιο Νείλο). Όταν όμως οι θλίψεις μας δίνονται από τον Θεό, τότε πρέπει να τις δεχώμαστε ως δώρον Θεού και να τις αντιμετωπίζουμε με υπομονή, δια να απολαύσουμε τον στέφανον του αγώνος.
Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ''ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ''
Ο Θεός είναι ΕΝΑΣ, αλλά Τριαδικός, είναι ''ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ''. Τα τρία Πρόσωπα συμμετέχουν το ένα στην ζωή του άλλου με τέλεια αγάπη. Έτσι πρέπει να συμβαίνη και με τον άνθρωπο. Τότε μόνο ο άνθρωπος είναι ένα αυθεντικό Πρόσωπο, όταν ζη εν Χριστώ, όταν είναι γνήσιο μέλος της Εκκλησίας, ήτοι ζη εν κοινωνία αγάπης με τους άλλους.
Η ΑΚΟΛΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
Η ακολασία, γράφει απευθυνόμενος προς νέους ο Καθηγητής Τόθ, καταστρέφει μέσα στην ψυχή την πίστη, πράγμα που είναι η μεγαλύτερη συμφορά που μπορεί να σας συμβή, συγχρόνως αφαιρεί και κάθε τι που συνιστά την αξία της ζωής. Την ανδρεία, το θάρρος, την χαρά προς εργασίαν, την ευθύτητα της καρδιάς, την ιπποτικήν νομιμοφροσύνην, την μεγαλόκαρδη παρόρμησι, το θάρος και την ευτυχία της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου