Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ


  Tην ώρα που διαβάζεται στην Εκκλησία ο Eξάψαλμος, oι Πατέρες ορίζουν να μην κάνουμε καμία κίνηση, να μη μιλάμε, να μην κουνιόμαστε από τη θέση μας και γενικά να τηρούμε απόλυτη ησυχία και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ας δούμε λοιπόν γιατί πρέπει να τηρούμε απόλυτη ησυχία στον Εξάψαλμο.
  Ας δούμε καταρχήν τι είναι ο Εξάψαλμος. Ο Εξάψαλμος είναι η κατανυκτική ανάγνωση έξι ψαλμών της Παλαιάς Διαθήκης που αναγιγνώσκεται στην αρχή του Όρθρου. Είναι συγχρόνως ύμνος, δέηση, προφητεία. Αποτελείται από τους εξής ψαλμούς:
3ος: Εικονίζει τη σταθερή ελπίδα της ψυχής στον Θεό.
37ος: Θρήνος της ψυχής για το βάρος των αμαρτιών.
62ος: Απαλή παρηγορητική πρωινή προσευχή.
87ος: Δέηση ψυχής τσακισμένης από τις συμφορές.
102ος: Προσευχή ευγνωμοσύνης για τις ευεργεσίες του Θεού.
142ος: Θερμή παράκληση βοήθειας.
  Την ώρα που διαβάζεται ο Εξάψαλμος στην Εκκλησία είναι η στιγμή κατά την οποία η Εκκλησία μας θυμίζει τη Δευτέρα Παρουσία και την Κρίση του Θεού. Οφείλουμε να ακούμε τον Εξάψαλμο με απόλυτη σιωπή και ευλάβεια, ώστε να μπορέσει να ενωθεί η ψυχή μας με το νόημα των ψαλμών του, που είναι τόσο ωραίοι και σημαντικοί.
  Και όταν τελειώσει ο κατανυκτικός Εξάψαλμος, λέμε το αλληλούια τρεις φορές και κάνουμε το σταυρό μας τρεις φορές με τρεις μικρές μετάνοιες.
  Γι’ αυτό οι Πατέρες ορίζουν αυτή την τακτική, αυτή την τυπική διάταξη. Για να μην ταράζεται καθόλου η προσοχή μας από τη μελέτη, την ακοή και την ανάγνωση του Εξαψάλμου, που είναι μια πολύ σημαντική στιγμή μέσα στην όλη ακολουθία του Όρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου