Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 2017





 Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών η Μήτηρ ημών Εκκλησία καλεί τα τέκνα της να εορτάσουν τον θρίαμβον της Ορθοδοξίας. Μας καλεί να συνειδητοποιήσωμεν οποίαν πολύτιμον παρακαταθήκην παρελάβομεν παρά των Αγίων Πατέρων μας, αλλά και οποίαν ευθύνην έχομεν να διαφυλάξωμεν αυτήν από εξωτερικούς και εσωτερικούς πολεμίους, από ορατούς και αοράτους εχθρούς.
 Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι η κατ' εξοχήν εορτή της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, είναι η εορτή της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, της Ορθοδόξου Ομολογίας μας και των υπέρ της Ορθοδοξίας αγώνων.
 Πάντοτε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Κλήρος και Λαός, εν ομοφροσύνη και αγάπη και με αγωνιστικήν παρρησίαν ετίμων, αλλά και σήμερον ιδιαιτέρως τιμούν την εορτήν ταύτην. Κατά την εορτήν αναμιμνησκόμεθα ημερών αρχαίων και μετά πάντων των αγίων Πατέρων αναφωνούμεν και ημείς το ''αιωνία η μνήμη'' πάντων των γνησίων ορθοδόξων αγωνιστών και ομολογητών της πίστεώς μας και το ''ανάθεμα'' εναντίον πάντων των αιρετικών και αρνητών της πίστεως μας και υποσχόμεθα, ότι ''ουκ αρνησόμεθά σε φίλη Ορθοδοξία, ου ψευσόμεθά σε πατροπαράδοτον σέβας''.
 Κατά τας τελευταίας ταύτας και αποκαλυπτικάς ημέρας, καθ' ας η Ορθοδοξία λυσσωδώς βάλλεται πανταχόθεν από αντιχρίστους δυνάμεις, και από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, ακόμη και από Κληρικούς Της και τέκνα Της, η Κυριακή της Ορθοδοξίας παίρνει ένα ιδιαίτερο νόημα. Γίνεται εορτή συμπροβληματισμού μας προς κοινήν αντιμετώπισιν των σημερινών διωγμών, αλλά και αφετηρία ανανεώσεως των πνευματικών μας δυνάμεων και της αγωνιστικής μας διαθέσεως δια την συνέχισιν του πολυμόχθου αυτού αγώνος.
 Κατά την πρωίαν της Κυριωνύμου ημέρας εις τους κατά τόπους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών (όσους μπόρεσαν να περισωθούν μετά και από το τελευταίο σχίσμα της ''συνόδου'' του ''αρχιεπ/που κ. Στεφάνου), όπου συνεκεντρώθησαν αθρόως οι πιστοί, ετελέσθη εν πάση κατανύξει η Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ανεγνώσθη δε και το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας και εγένετο η καθιερωμένη λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων. 
 Κατά τας απογευματινάς ώρας έλαβε χώραν η εορταστική εκδήλωσις εις τον  Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αχαρνών, η οποία ήρχισε με τον κατανυκτικόν Εσπερινόν περί ώραν 6ην μ.μ.
 Η παρουσία του Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου του και Τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αττικοβοιωτίας και Προέδρου της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, ως και η προσέλευση των Πιστών, έδωσαν ιδιαιτέραν λαμπρότητα εις την εκδήλωσιν, η οποία προσέφερεν συγκινητικά πνευματικά βιώματα, αλλά και πνευματικήν δύναμην  εις όλους όσους την παρηκολούθησαν, ώστε ούτοι να συνεχίσουν τον υπέρ της πίστεως αγώνα εις τους χαλεπούς τούτους καιρούς. 
 Μετά την λήξιν του Εσπερινού, περί ώραν 7ην μ.μ. ήρχισε το κύριον μέρος της εκδηλώσεως, ήτοι αι ομιλίαι με προσφώνησιν του Σεβ/του, ο οποίος ετόνισεν την ξεχωριστή σημασίαν της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
 Εις την συνέχειαν τον λόγον έλαβεν ο Θεολόγος κ. Σταουραίτης Χαρίλαος, αναλύσας τα εξής θέματα:

1ον. Η ιστορία της Κυριακής της Ορθοδοξίας
2ον. Οι άγιοι στην Εκκλησία
3ον. Η έννοια του ''Πρωτότυπου'' των Ιερών Εικόνων, όπως αύτη προκύπτει μέσα από την υμνολογία της Κυριακής της Ορθοδοξίας
4ον. Η Νηστεία στην Εκκλησία και στην ζωή του Χριστιανού
5ον. Οικουμενισμός
6ον. Η μελανά περίοδος του 1995
7ον. Αναφορά εις τα αίτια του εν έτει 2005 σχίσματος (Παραίτησις Αρχιεπ/που Ανδρέου, Βούλευμα πρ. Πειραιώς κ. Νικολάου και Χειροθεσία).
 Το σημαντικότερο μέρος της ομιλίας ήτο εκείνο όπου ο Θεολόγος εξήγησε με απλά λόγια εις τους πιστούς, την πάσα αλήθεια επί του θέματος της λεγομένης Χειροθεσίας. Μετά από χρόνια οι πιστοί έδειξαν να καταννοούν την σοβαρότητα του θέματος και να θέλουν να ακούσουν περισσότερα περί αυτού, κάτι που όπως είπε ο αγαπητός κ. Στουραίτης, θα γίνει εις τις ομιλίες των προσεχών Κυριακών της Μ. Τεσσαρακοστής. 
 
 Εις την συνέχειαν παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Κυριακή της Ορθοδοξίας εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα,  Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αχαρνών και Ιερόν Ναόν Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου Λαρίσης, όπου η εκδήλωσις πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και εις αυτήν ομίλησαν ο Σεβ/τος κ. Αμφιλόχιος, ο Μον/χος π. Θεόδωρος και ο Καθηγητής Θεολόγος κ. Γκουτζίδης Ελευθέριος.
ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΡΕΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ π. ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΝΤΝΙΕΒ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΟΥ 
κ. ΚΗΡΥΚΟΥ












ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΝΕΘΛΙΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒ/ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ







'' Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι Διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η Οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν, η χάρις ως έλαμψεν . η αλήθεια ως αποδέδεικται, το ψεύδος ως απελήλαται, η σοφία ως επαρρησιάσατο, ο Χριστός ως εβράβευσεν . ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών, και τους αυτού Αγίους εν λόγοις τιμώντες, εν συγγραφαίς, εν νοήμασιν, εν θυσίαις, εν Ναοίς, εν Εικονίσμασι, τον μεν ως Θεόν και Δεσπότην προσκυνούντες, και σέβοντες, τους δε δια τον κοινόν Δεσπότην, ως αυτού γνησίους θεράποντας τιμώντες και την κατά σχέσιν προσκύνησιν απονέμοντες.
 Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου