Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

   


''Τη Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα, αυτήν την Ζωηφόρον Ανάστασιν εορτάζομεν του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού''.
 Η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στην Παγκόσμια Ιστορία. Είναι γεγονός μοναδικό, πάνω στο οποίο βασίζεται αυτό τούτο το κήρυγμα του Ευαγγελίου, όπως λέγει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος. ''Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις ημών... Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις ημών. Έτι έστε εν ταις αμαρτίαις υμών'' (Α΄ Κορ.15,14 και 17). Είναι γεγονός κορυφαίο, διότι ''ει δε Χριστός κηρύσσεται ότι εκ νεκρών εγήγερται, πως λέγουσιν τινες εν υμίν ότι ανάστασις νεκρών ουκ έστιν''. (Α΄ Κορ.15,12). Σ' αυτή βρίσκεται η επιβεβαίωση όλων των σχετικών με τον Χριστό προγούμενων γεγονότων: Της θαυμαστής Γεννήσεως Του. Των θαυμάτων Του. Της διδασκαλίας Του.
 Στην Ανάσταση του Χριστού υπάρχει η βεβαιότητα της κοινής των ανθρώπων αναστάσεως, κατά την Δευτέρα Του Παρουσία (''νυνέ δε Χριστός εγήγερται εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο'', Α΄ Κορ.15,20).
 Ο Ίδιος ο Χριστός μίλησε για την Ανάστασή Του με τρόπο αποκαλυπτικό: ''Δια τούτο ο Πατήρ με αγαπά, ότι εγώ τίθημι την ψυχήν μου, ίνα πάλιν λάβω αυτήν. Ουδείς αίρει αυτήν απ' εμού. Εξουσίαν έχω θείναι και εξουσίαν έχω πάλιν λαβείν αυτήν. Ταύτην την εντολήν έλαβον παρά του Πατρός μου'' (Ιω.10,18).
 Γι' αυτό η Εορτή του Πάσχα κατέχει την πρώτη θέση στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας (περίπου το 1/3 του λειτουργικού έτους είναι αφιερωμένο στην Ανάσταση, είτε προπαρασκευαστικά, είτε εορταστικά). Υπήρξε και παραμένει το αμετακίνητο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Υμνείται σαν ''εορτών εορτή και πανήγυρις πανηγύρεων''. ''Ο Άδης επικράνθη - λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος - και γαρ κατηργήθη, ενεπαίχθη, ενεκρώθη, καθηρέθη και εδεσμεύθη''. Και η Εκκλησία ψάλλει τον νικηφόρο παιάνα Της: ''Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος''.
 Λίγο πριν το μεσονύκτιο του Μεγ. Σαββάτου, οι πιστοί θα συγκεντρωθούν στους Ναούς, ''λαμπροφορούντες'' και ''λαμπαδηφορούντες''. Ο Επιτάφιος βρίσκεται πάνω στην Αγία Τράπεζα. Ο Ναός είναι σκοτεινός. Από τον Τάφο Του - την Αγία Τράπεζα - θα μεταδώσει ο λευκοφορεμένος Λειτουργός το Άγιο Φως. Μετά λιτανευτικά όλοι θα βγουν από τον Ναό και έξω, ''εν υπαίθρω'', με τα Λάβαρα και τα Εξαπτέρυγα, τους ύμνους και τις κωδωνοκρουσίες, θα ακούσουν από τον Λειτουργό - Άγγελο, το μήνυμα της Αναστάσεως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου