Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ. ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ


 Οι Νεοφανείς Μάρτυρες της Θέρμης Λέσβου Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και της Ιστορίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετά από ''κατ' όναρ'' εμφανίσεις τους σε διάφορα πρόσωπα. στην περιοχή της Θέρμης υπήρχε παλιά παράδοση, ότι ''κάποτε ζούσαν εκεί καλόγηροι, τους οποίους εφόνευσαν οι Τούρκοι''. Το μέρος μάλιστα έφερε την ονομασία ''Καλόγηρος'', διότι πολλοί βοσκοί  και άνθρωποι της εξοχής είχαν δεν να περιφέρεται εκεί ένας μοναχός και είχαν ακούσει καμπάνες και ψαλμωδίες. Υπήρχε ακόμη η συνήθεια να τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Λαμπροτρίτη, την οποία όμως απαγόρευσαν οι Τούρκοι.
 Το 1959, κατά την διάρκεια εργασιών στο εξωκκλήσιο της Παναγίας, σε κτήμα ιδιοκτησίας Αγγέλου Ράλλη, βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, με το κρανίο σε απόσταση 3ο περίπου εκατοστών από το υπόλοιπο σώμα, χωρίς την σιαγόνα. Τότε άρχισαν οι ''κατ όναρ'' εμφανίσεις σε πολλά πρόσωπα από τις οποίες προέκυψε η ακόλουθη ιστορία:
 Μετά την κατάληψη της Λέσβου από τους Οθωμανούς, πολλοί Χριστιανοί βγήκαν στα βουνά για να σωθούν. Τότε οι Τούρκοι βασάνισαν τους μοναχούς της Μονής των Καρυών, για να αποκαλύψουν τα καταφύγια των φυγάδων. Το Λείψανο που βρέθηκε πρώτο ήταν του Ιερομονάχου Ραφαήλ από την Ιθάκη, ο οποίος ήρθε στη Λέσβο πρόσφυγας, το 1454, και εγκαταστάθηκε σε μοναστήρι στον λόφο των Καρυών. Εκεί τελειώθηκε με πριονισμό στο στόμα από τους Τούρκους (η σιαγόνα του βρέθηκε αργότερα, σε απόσταση δέκα μέτρων από το Λείψανο). Οι Τούρκοι βασάνισαν ακόμη και τον Αρχιδιάκονο Νικόλαο (πρόσφυγα από την Μακεδονία, ο οποίος υπέκυψε στα βασανιστήρια. Το Λείψανό του βρέθηκε σκεπασμένο με πλάκες, στα αριστερά του εξωκκλησίου) και την 12η παιδίσκη Ειρήνη, θυγατέρα του προεστού του χωριού, την οποία έκαψαν ζωντανή! (τα Λείψανα της ταυτίστηκαν με τα καμμένα υπολείμματα παιδικών οστών, τα οποία βρέθηκαν μέσα σε θαμμένο πυθάρι). Μαρτύρησε ακόμη και ο δάσκαλος του χωριού, χωρίς να διασωθεί το όνομά του.
 Μαζί με τις εμφανίσεις του αγ. ραφαήλ και των συμμαρτύρων του, άρχισαν να καταγράφονται και πολλά θαύματα (με πρώτα θεραπεία γυναίκας που είσε καρκίνο και νέου που νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική!). Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ακμάζουσα Μονή με γυναικεία αδελφότητα, η οποία εξελίχθηκε σε ένα των μεγαλυτέρων και πλέον γνωστών Προσκυνημάτων παγκοσμίως. Τα Λείψανα των Νεομαρτύρων της Θέρμης φυλάσσονται στην επώνυμη Μονή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου