Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

29 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΡΕΘΟΥΣΙΩΝ

''Κατά το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό ημερολόγιο σήμερα 29 Μαρτίου, η αγία Ορθόδξος Εκκλησία τιμά την Μνήμη του Αγίου Μάρκου Επισκόπου Αρεθουσίων, του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του εν Ασκάλωνι και του Αγίου Διαδόχου Επισκόπου Φωτικής.''


 Έζησε κατά τους Χρόνους του Μεγάλου Κωνσταντίνου (307-337) και των διαδόχων του και ήταν Επίσκοπος Αρέθουσας της Συρίας. Επειδή ''θείω ζήλω  κινούμενος'' μετέτρεψε κάποτε ένα ναό των ειδώλων σε χριστιανικό, όταν βασίλευσε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363), κινήθηκε διωγμός και εναντίον του. Αρχικά οι στρατιώτες τον γύμνωσαν και τον ράβδισαν. Έπειτα τον έριξαν σε βρωμερό χαντάκι. Μετά τον παρέδωσαν σε ''όχλο παίδων, ίνα κατακεντίσωσι αυτόν βελόναις'' και τελικά ''χρίσαντες αυτόν δια μέλιτος'', τον έβαλαν σε ένα καλάθι και τον κρέμασαν, ''ίνα χρησιμεύση ως τροφή εις μέλισσας και σφήκας''.


Ο Ιερομάρτυς Κύριλλος ο εν Ασκάλωνι



 


 Ήταν Διάκονος στην Ασκάλωνα  της Φοινίκης και επειδή ''πολλά είδωλα των δαιμόνων εκρήμνισε'', τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες στους χρόνους του Ιουλιανού του Παραβάτη (361-363) και τον κρεούργησαν με τον ακόλουθο φρικτό τρόπο: Έσχισαν την κοιλιά του και διεσκόρπισαν τα σπλάγχνα του. Μάλιστα κάποιοι έφαγαν από τα σπλάγχνα του, για να λάβουν ''παρά Θεού ανταξίαν εκδίκησιν.Διότι, ενώ έτρωγον ταύτα, κατέπεσον οι οδόντες των και εκόπη η γλώσσα και η οπτική δύναμις των οφθαλμών των εβλάβη''.  


Ο Άγιος Διάδοχος Επίσκοπος Φωτικής

 Η μνήμη του κατά τον Λαυρεωτικό Κώδικα Δ 34, φ.68α. Υπήρξε Επίσκοπος φωτικής της Ηπείρου και είχε το χάρισμα του λόγου, προφορικού και γραπτού. Είναι γνωστά τα 100 Ασκητικά του Κεφάλαια. Έγραψε ακόμη την ''Όραση'' και Λόγο στην Ανάληψη του Κυρίου.
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου