Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

ΑΝΑΦΟΡΑ - ΕΝΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΗΡΥΚΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ 11.2.2003



  Λαβόντες υπ' όψιν: α) Όσα κατά την συνεδρίασιν της εκτάκτου Ιεράς Συνόδου (της 5.2.2003) εσημειώθησαν κατά το τέλος των εργασιών της, σχετικώς με το προκύψαν θέμα περί <<παραιτήσεως>> του Μακαριωτάτου εκ της θέσεως του Αρχιεπισκοπικού θρόνου των Αθηνών, και της τοιαύτης του Προέδρου της Ι.Σ. κλπ., και β) Την υπ' αριθμ. 3181/5/18.2.2003 Πρόσκλησιν δι' έκατκτον Ιεραρχίαν την Δευτέραν 11/24.2.2003, την οποίαν ελάβομεν το εσπέρας του Σαββάτου 9.2.2003, προαγόμεθα να υποβάλωμεν την παρούσαν ΑΝΑΦΟΡΑΝ - ΕΝΣΤΑΣΙΝ:
 1) Κατά την συνεδρίασιν της 5.2.2003, εις την οποίαν παριστάμεθα πέντε Αρχιερείς ( οι Σεβ/τοι Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαος, Αργολίδος κ. Παχώμιος, Περιστερίου κ. Γαλακτίων, η ελαχιστότης μου, και ο Σεβ. Διαυλείας κ. Ανδρέας), ως γνωστόν διεφώνησα επί της ανακοινώσεως του Μακαριωτάτου περί <<απαριτήσεώς>> του, και της ακολουθησάσης άκρως αντικανονικής διαδικασίας περί αποδοχής αυτής, και εν ταυτώ και περί εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου και απεχώρησα της συνεδριάσεως. Φρονώ ότι δεν επετρέπετο οι παραμείναντες τέσσερις Αρχιερείς, να αποφασίσουν επί της δηλωθείσης <<παραιτήσεως>> και να την κάμουν δεκτήν. Το μόνον, κατά την εμήν ταπεινήν άποψιν, το οποίον εν προκειμένω ηδύναντο να κάμουν, ήτο να διατυπώσουν ρητώς προς τον Μακαριώτατον τας επιφυλάξεις των επί της δηλώσεώς του περί <<παραιτήσεως>>, και αν δεν επείθετο να την αποσύρη, να τον παρακαλούσαν, ή και να απαιτούσαν να ορίση νέαν συνεδρίασιν της Ιεραρχίας, εις την οποίαν θα έδει να προσκληθούν Κανονικώς άπαντες οι Αρχιερείς, ώστε με την παρουσία, ει δυνατόν, όλων των μελών της Ιεραρχίας, να εξετασθή το θέμα.
 2) Δυστυχώς όμως παρετηρήθη, ότι άμα τη ανακοινώσει της <,παραιτήσεως>> του Μακαριωτάτου όλα ήσαν έτοιμα. Δηλαδή έγινε καταφανές, ότι η αποδοχή εκ μέρους των της <<παραιτήσεως>> και η εκλογή <<νέου Αρχιεπισκόπου>>, ήτο προετοιμασμένη. Εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την αποχώρησίν μου, διεφημίσθη ότι δεν επρόκειτο περί εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, αλλά ότι ωρίσθη μόνον ως Τοποτηρητής ο Σεβ. Πειραιώς κ. Νικόλαος. Η εικόνα που επαρουσιάσθη ήτο εικόνα ενός όλως κακοστημένου <<θεάτρου>>, το οποίον όμως, καθ' ημάς έκρυπτεν και κρύπτει πλείστας όσας συναλλαγάς, υστεροβουλίας - ιδιοτελείας. Τούτο το γεγονός επιβεβαίωσε τας από ικανού χρόνου φήμας <<περί γάμων>> (= χειροτονιών) κλπ. και ότι αυτή η παραίτησις ήτο προμελετημένη, όπως και αι εφάμαρτοι <<συναλλαγαί και συμπαιγνίαι>> περί προκαθωρισμένων Επισκοπικών χειροτονιών κλπ.
 3) Αξιοσημείωτον είναι ότι επί της <<παραιτήσεως>> διετύπωσαν άποψιν θετικήν τρεις μόνον εκ των παρισταμένων Αρχιερέων, ήτοι οι Σεβ. Αργολίδος, Περιστερίου και Διαυλείας, του Σεβ/του Πειραιώς αποφυγόντος επιμελώς να ομιλήση. Τελικά αντικανονικά και όλως ΑΚΥΡΩΣ, οι τρεις Μητροπολίται απεδέχθησαν την <<παραίτησιν>> και οι ίδιοι απεφάσισαν να εκλέξουν Αρχιεπίσκοπον δια βοής, σύμφωνα και με την πρότασιν του Μακαριωτάτου <<να εκλέξουν τον αρχαιότερον κατά τα πρεσβεία Αρχιερέως εις διάδοχόν του>>, εις τον οποίον μάλιστα έδωσεν <<εντολάς>> και <<υποθήκας>> δια το έργον που <<οφείλει>> να επιτελέση: <<Να προβή εις χειροτονίας νέων Αρχιερέων, να τελέση Άγιον Μύρον και να... εκδιώξη τον <<παρανομούντα>> Επίσκοπον από τις Αχαρνές κλπ.>>. Αμέσως, καθ' υπόδειξιν, και με την παρουσίαν του Μακαριωτάτου, ξεκίνησε η διαδικασία... εκλογής <<νέου Αρχιεπισκόπου>>. Ακριβώς εις το σημείον αυτό, και επειδή ματαίως προέτεινα να μη γίνη δεκτή η παραίτησις του Μακαριωτάτου... η ναγκάσθην να αποχωρήσω, διότι όλα όσα διεδραματίζοντο ήσαν και τραγικά και εξωφρενικά, και δεν διενοήθην να συνεργήσω εις αυτάς τας μεθοδείας. Είναι ελεύθερος, αλλά και υπεύθυνος, ο Μακαριώτατος, να αποφασίση μόνος του και όχι να εξωθήται. Δεν θα έχω αντίρρησιν δι' οιανδήποτε εξέλιξιν, αλλά Κανονικήν και ελευθέραν και όχι συμπαιγνίαν. Ετέρωθεν, δεν πρέπει να διανοήται κανείς ότι είναι προς το συμφέρον του Μακαριωτάτου η <<παραίτησις>>, όταν επί της Αρχιεπισκοπείας και Προεδρίας του συνέβησαν πλείστα όσα αντικανονικά, και εκκρεμούν θέματα Πίστεως και Ομολογίας.
 4) Αν αποκλειστικός λόγος της εκφρασθείσης επιθυμίας περί <<παραιτήσεως>> του Μακαριωτάτου, είναι πράγματι ο γνωστός λόγος της υγείας και δεν υφίστανται καμμία συμπαιγνία - συναλλαγή εφάμαρτος, το θέμα αντιμετωπίζεται, όπως αντιμετωπίσθη και μέχρι σήμερα. Δηλαδήμπορεί να παραμείνη εις τον θρόνον του και εις την Προεδρίαν και οσάκις αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα της υγείας του, θα αναπληρώνεται υπό του Αντιπροέδρου. Ωσαύτως θα αποτελέση μνημειώδη ασέβεια, αλλά και αχαριστία δι' όλους μας να απέλθη του κόσμου τούτου περιθωριοποιημένος, επειδή έτσι το απήτησαν τα σχέδια του παρασυνοδικού κατεστημένου, αλλά και χωρίς υπό την Προεδρίαν του να ληφθούν Κανονικαί και Ορθόδοξοι αποφάσεις και δοθούν, απαντήσεις επί λίαν σοβαρών θεμάτων Πίστεως, ήτοι Εκκλησιολογίας και Αποστολικής Διαδοχής.
 Εν κατακλείδι, όσα διεδραματίσθησαν την 5.2.2003, ήτοι την αποδοχήν της <<παραιτήσεως>>, το διορισμόν <<Τοποτηρητού>> και την <<απόφασιν>> δι' <<έκτακτον σύγκλησιν της Ιεραρχίας δι' εκλογήν νέου Αρχιεπισκόπου>>, ημείς τα θεωρούμε αντικανονικά, και δια τούτο άκυρα, ενώ η πρόσκλησις δια την σημερινήν συνεδρίασιν ελήφθη μόλις την 4ην απογευματινήν του Σαββάτου 9.2.2003
 Κατόπιν όλων αυτών, δια λόγους καθαρά Κανονικούς, ηθικούς και συνειδήσεως δεν δύναμαι να συμμετάσχω εις αυτήν την <<Έκτακτον Σύνοδον της Ιεραρχίας>>, προτείνουμε δε όπως προδιορισθή Κανονικώς νέα Σύνοδος εις την οποίαν θα εξετασθή και αξιολογηθή η <<παραίτησις>> του Μακαριωτάτου και αναλόγως κατά το θέλημα του Θεού και το συμφέρον του Μακαριωτάτου και όλων μας θα αποφασίσωμεν.

Ο Ελάχιστος εν Επισκόποις
+ Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΚΗΡΥΚΟΣ

 Σημείωση Διχειριστού:

 Το κείμενο λόγω της σοβαρής θέσεως που κατέχει, το γράψαμε και το παρουσιάζουμε όπως είχε γραφεί εις τις στήλες του περιοδικού <<Ορθόδοξος Πνοή>> το 2003. Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία άλλαξαν την στάση τους έναντι όλων των παραπάνω θέσεων. Επομένως, τα άτομα αυτά εξαιρούνται από κάθε λογικό σχόλιο και κατηγορία που μπορεί να προκύψουν!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου