Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ 10ο


Η Επιστολή ''φωτιά'' του Σεβ/του Βερροίας κ. Ταρασίου
προς τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Νικόλαο.

1η σελίδα

 [Έχοντας ήδη παρουσιάση μία προς μία τις σελίδες της απαντητικής Επιστολής του Σεβ/του Γαλακτίωνος και τις σελίδες της δήθεν ''ενυπογράφου αποφάσεως'' της τότε ''Νικολαΐτικης συνόδου'', συνεχίζουμε ενταύθα, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μία προς μία σελίδα, την παρουσίαση της με Αρ. Πρωτ, 12/12/09/2003 Απαντητικής Επιστολής του Σεβ/του Μητροπολίτου Βερροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Τρασίου προς τον τότε Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαον.  
 Η Επιστολή αυτή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως επιστολή ''ΦΩΤΙΑ'', καθώς δι' αυτής ο Σεβ/τος Ταράσιος προβαίνει εις σημαντικές αποκαλύψεις, οι οποίες ''κατά τύχη'' συμφωνούν και με όσα μέχρι τότε δήλωνε εγγράφως και προφορικώς ο Σεβ/τος Κήρυκος. 
 Κύριο θέμα της επιστολής είναι ο σχολιασμός της παρανόμου παραιτήσεως του τότε Αρχιεπ/που κ. Ανδρέου. Μάλιστα, ο Σεβ/τος κ. Ταράσιος, αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά ότι η παραίτηση έτυχε ''Κακής μεταχειρήσεως - αντιμετωπίσεως'', λόγος δια τον οποίον επακολούθησαν χειρότερα δεινά εις το Σώμα της Συνόδου, ειδικά, αλλά και εις τον χώρο της Εκκλησίας, γενικά. Δι όλους αυτούς τους λόγους, καθώς επίσης και δια την καλύτερη κατανόηση του χαρακτήρος του τότε Πειραιώς κ. Νικολάου, ο οποίος σύμφωνα με τα γραφόμενα το Σεβ/του κ. Ταρασίου, είχε φτάσει σε σημείο τέτοιο ώστε να λέει και ψέματα σε συνεπισκόπους του, καλό αλλά και ωφέλιμο είναι, ο αναγνώστης να διαβάσει και αυτή την επιστολή με ιδιαίτερη Προσοχή, έτσι ώστε να μπορέσει τελικά να πιστέψει, πως όντως ο πρ. Πειραιώς ήταν ο πλέον αναρμόδιος δια την θέση του ''αρχιεπ/που'', μιας και πρώτ' απ' όλα ήταν αναρμόδιος για Επίσκοπος, αλλά και να κατανοήσει τους μερικούς από τους λόγους δια τους οποίους ο Σεβ/τος κ. Ταράσιος δεν παρευρέθη στην διαδικασία της ''ψηφοφορίας νέου αρχιεπ/που''. 
 Ιδού η πρώτη σελίδα της ''Απαντητικής Επιστολής'' του Σεβ. Ταρασίου προς τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Νικόλαο]:

 Το κείμενο της Επιστολής σκαναρισμένο

         
Ακριβής αντιγραφή του κειμένου της Επιστολής

 ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ.Ο.Χ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΕΡΟΙΑΣ, ΝΑΟΥΣΗΣ & ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ 59300 ΛΟΥΤΡΟ ΒΕΡΡΟΙΑΣ
Α.Π. 12
Εν Λουτρώ Ημαθίας τη 12.09.03
Προς τον
Σεβασμιώτατον Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαον.
Κοινοποίησις: Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης 
Ελλάδος κ. Ανδρέαν και άπαντας Σεβ/τους Αρχιερείς

 Σεβασμιώτατε αδελφέ και συλλειτουργέ κ. Νικόλαε.
 Ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών. 

 << Πολλάκις κατά το παρελθόν, διαμαρτυρήθηκα με τον δικό μου τρόπο, για όσα αντικανονικά συμβαίνουν, αλλά ποτέ δεν με λάβατε υπ' όψιν. Αλλά και εσχάτως που τα εκκλησιαστικά μας πράγματα πάνε στο χειρότερο και έχουν πάρει την πορεία προς την ''καταστροφή'', ύψωσα φωνήν διαμαρτυρίας, αλλά και πάλι δεν με υπελογίσατε. Θεωρώ Αρχιερατικόν καθήκον να τα γράψω άλλη μία φορά, και σεις ό,τι νομίζετε κάνετε. Αφορμή δια την παρούσαν αποτελεί η υπ' αριθμ. Πρωτ. 3196/26.8.03 Πρόσκλησίς σας δια Σύνοδο Ιεραρχίας την 17.9.03.
 Σεβασμιώταε ''Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται''. Μετά την κακήν μεταχείρησιν - αντιμετώπισιν του θέματος της ''παραιτήσεως'' του Μακαριωτάτου, ακολούθησαν πολλά... Γι' αυτό από την 5.2.03, προσωπικά σας έστειλα έξι επιστολές διαμαρτυρίας. Και το νόημα σε όλες αυτές, όπως το διατύπωνα με τον δικό μου τρόπο, ήταν: ''Όχι στις παρανομίες, όχι στις αντικανονικότητες''. Και τούτο πάντοτε το έκαμνα με αγάπη και ενδιαφέρον δια την ενότητα της Συνόδου. Εσείς όμως δεν δώσατε καμμιά σημασία. Περιφρονήσατε και την Αρχιερωσύνην μου και τα λόγια μου, αυτά τα ταπεινά και άτεχνα.Την πρώτη μου επιστολή σας την έστειλα στις 10.2.03, αλλά δεν την λάβατε υπ' όψιν. Στις 22.4.03 σας έστειλα άλλη επιστολή μαζί και γνωμοδότηση. Την παρασιωπήσατε και αυτήν. Αλλά και στις 25.4.03 που πάλιν σας έστειλα άλλη, την γράψατε και αυτή ''κάτω από τα υποδήματά σας''. Σας έγραψα, ότι εις  ένδειξιν της εντονωτάτης μου διαμαρτυρίας και με το δικαίωμα που έχω και στηρίζεται στους Κανόνες θείου και ανθρωπίνου δικαίου, επιφυλάσσομαι να προσφύγω αρμοδίως, δια την παράνομον πράξιν... και πάλιν δεν δώσατε σημασία. Και ο τρόπος που με αντιμετωπίσατε; Όχι αδελφικός. Αλλά, όπως συνήθως πονηρός. Την Παρασκευή βράδυ 17.5.03 καλέσατε, ως ''Τοποτηρητής'', Ενδημούσα. Με ειδοποιήσατε την Πέμπτη το βράδυ, να έλθω, ενώ ξέρατε πως είναι αδύνατο από 500 χιλιόμετρα μακρυά να παρευρίσκωμαι την άλλη μέρα. Και το κάνατε επίτηδες δια να μην έλθω. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Στον Σεβ/το Γαλακτίωνα, είπατε ότι με ειδοποιήσατε από την Τρίτη, δηλαδή είπατε και ψέμματα.>>

Λίγα λόγια σχετικά με το παραπάνω κείμενο

 Εις την παρούσα πρώτη σελίδα της απαντητικής του Επιστολής προς τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Νικόλαο, ο Σεβ/τος Γαλακτίων, εν πρώτοις, γνωστοποιεί την επανειλημμένη διαμαρτυρία του προς τον Σεβ/το κ. Νικόλαο σχετικά με όσα αντικανονικά συνέβαιναν εις τη ''σύνοδον'', η οποία όμως Ποτέ δεν λήφθηκε υπ' όψιν. Στη συνέχεια, ο Σεβ/τος Ταράσιος παραδέχεται πως τα πράγματα εις τα εκκλησιαστικά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με πορεία, μάλιστα, προς την καταστροφή. Ο Λόγος αυτός τον έκανε, όπως γράφει, να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας, η οποία δεν έγινε υπολογίσιμη από τον Πειραιώς κ. Νικόλαο.
 Η δεύτερη παράγραφος της πρώτης σελίδας της επιστολής, κρίνεται ως άκρως σημαντική, καθώς ο Σεβ/τος Ταράσιος αναφέρει τον ακριβή αριθμό των επιστολών του προς τον Επίσκοπο Πειραιώς. Οι επιστολές αριθμούν τις έξι και το νόημα όλων αυτών ήταν: ''Όχι στις παρανομίες, όχι στις αντικανονικότητες''. Δυστυχώς όμως, καμία από αυτές δεν λήφθηκε υπόψιν. Η δε πράξις της παραιτήσεως του Αρχιεπ/που κ. Ανδρέου, από τον συντάκτη της Επιστολής, Σεβ/το Βερροίας κ. Ταράσιο, κρίνεται ως παράνομη. Εξίσου όμως σημαντική είναι η πληροφορία του Σεβ/του Ταρασίου, η οποία αναφέρεται στον πονηρό τρόπο αντιμετωπίσεως του ιδίου από τον συνεπίσκοπό του κ. Νικόλαο, αλλά και το ψέμα  του δεύτερου. Ήτοι, πως ενώ η Ενδημούσα είχε οριστεί δια το βράδυ της Παρασκευής 17.5.03, ο Σεβ/τος Ταράσιος ενημερώθηκε δι' αυτήν μία μέρα πριν, δηλαδή το βράδυ της Πέμπτης, και πως ο Νικόλαος εις τον Σεβ/το Γαλακτίων είχε πει ότι ο Σεβ/τος Ταράσιος είχε ειδοποιηθεί υπ' εκείνου από την Τρίτη.
 Όλα τα παραπάνω νομίζουμε πως, για αρχή, αρκούν, ώστε ο αναγνώστης να ευαισθητοποιηθεί προκειμένου να συνεχίσει την ανάγνωση της εν λόγω Επιστολής.  

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου