Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ


Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ κ.κ. ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ. 

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΝ... Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΕΡΚΙΑΣ ΑΝΕΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗ ΕΙΣ ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΜΕΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΝ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΝ... Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΣΩΖΟΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΗ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ. ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ.

 Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2019 εκ.ημ., ΣΤ΄ Κυριακή του Λουκά και εν μέσω πανηγυρικής ατμόσφαιρας, εγένετο η χειροτονία εις Επίσκοπον του Σεβ/του εψηφισμένου Μητροπολίτου Μερκίας και Βρεττανικών Νήσων κ. Σωζόμενου.
 Την χειροτονίαν ετέλεσε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Κιτίου και εξάρχου πάσης Κύπρου κ. Παρθενίου, Κένυας και Τοποτηρητού Τανζανίας κ. Ματθαίου και Πατρών και Τοποτηρητού Αυστραλίας κ. Ευσταθίου, του Παν/του Αρχιμ. π. Γερασίμου, του Πρωτ/τέρου π. Μιχαήλ Ιωάννου, του Ιερέως π. Ναθαναήλ και των διακόνων π. Ματθαίου και π. Ιωάννου , εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος. 
 Νοερώς το παρόν εις την χειροτονία έδωσε και ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Παχώμιος, ο οποίος λόγω γήρατος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί προσωπικά εις το μυστήριο γι' αυτό και απέστειλε γραπτή ευχητήρια προσφώνηση. 


(Από το Blog της Ιεράς Συνόδου: ''http://impatron.blogspot.com/'')

 Πλην του Μακ/του, τον χειροτονούμενον προσεφώνησε καταλλήλως και ο τελέσας την χειροτονίαν, Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Κήρυκος:

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ κ.  ΚΗΡΥΚΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΕΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΣΩΖΟΜΕΝΟΥ

 <<Θεοφιλέστατε εψηφισμένε Επίσκοπε κ. Σωζόμενε.

 Εκλεγμένος, ψήφω και δοκιμασία της Ιεράς Συνόδου της απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία την 2αν Οκτωβρίου 2019 συνεκροτήθη και συνεδρίασεν εν τη Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Εξαμηλίων Κορινθίας υπό την Προεδρίαν του πρώτου τη τάξει Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Προέδρου της απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας και παρουσία και τη προτάσει του Μητροπολίτου Κιτίου κ. Παρθενίου μέχρι τούδε Τοποτηρητού της Μητροπόλεως των Βρεττανικών Νήσων, καλείσθε σήμερον όπως διαθέσητε τον εαυτόν σας και τον υποτάξητε εις το θέλημα του Θεού, το οποίον είναι η δια της επιθέσεως των χειρών των Επισκόπων και της επικλήσεως της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος ανάδειξις υμών, εις γνήσιον διάδοχον των Αγίων Αποστόλων εις την ανασυσταθείσαν νυν πάλαι δε διαλάμψασαν Επισκοπήν Μερκίας και Βρεττανικών Νήσων.
 Θεοφιλέστατε, γνωρίζετε ασφαλώς, ότι η υψίστη διακονία της Αρχιερωσύνης, την οποίαν μετ' ολίγον θα λάβητε, είναι <<δυσανάβατος ανθρωπίνοις λογισμοίς>>, διότι η αποστολή του Αρχιερέως είναι μεγάλη, αφού ως Αρχιερεύς καλείσθε να ίστασθε εις τύπον και τόπον Χριστού! Γνωρίζετε ότι ο Απόστολος Παύλος ομιλών δια τον αιώνιον Αρχιερέα, λέγει ότι είναι <<τοιούτον έχομεν Αρχιερέα, όσιον, άκακον, αμίαντον, κεχωρισμένον από των αμαρτωλών και υψηλότερον των ουρανών γενόμενον>>!, Όστις προσέφερεν, την μεγάλην θυσίαν προς τον Πατέρα Του και εξακολουθεί να μεσιτεύη δια τους ανθρώπους, ότι είναι το αιώνιον πρότυπον πάντων ημών των Αρχιερέων, αλλά και των Ιερέων.
 Γνωρίζεις επίσης ότι ημείς οι Αρχιερείς όταν φορώμεν τον επιστήθιον Σταυρόν επαναλαμβάνομεν τον λόγον του Κυρίου: <<Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι>>. Δηλαδή, καλούμεθα να γίνωμεν άξιοι αυτής της κλήσεως, ήτοι να άρωμεν τον Σταυρόν και να ακολουθήσωμεν αξίως τον ουράνιον Αρχιερέα, μιμηταί γενόμενοι αυτού.
 Η Αρχιερωσύνη, αλλά προηγουμένως και η Ιερωσύνη, είναι μια συνοδοιπορία μετά του Χριστού προς τον Γολγοθάν και την ταφήν, αλλά και την Ανάστασιν. 
 Σεις, Θεοφιλέστατε, αίρετε δια πολλά έτη τον Σταυρόν της Ιεραποστολής και της Ομολογίας και διακονήσατε εις τον πανορθόδοξον αγρόν της απανταχού Γνησίας Ορθοδοξίας. Δι' αυτό και πιστεύομεν ότι αυτό, το οποίον συντελείται σήμερον, είναι το θέλημα του Θεού, διότι πρέπει να συνεχίσετε το έργον, το οποίον σας ανέθεσεν ο Κύριος τόσον εις τας Βρεττανικάς νήσους όσον και εις τον σύμπαντα κόσμον, και τούτο, όχι κατά το ίδιον θέλημα, αλλά κατά την του Κυρίου εντολήν <<πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη>> και <<ιδού αποστέλλω υμάς εις πάντα τα έθνη>>.
 Τώρα καλείσθε να συνεχίσετε αυτήν την διακονίαν και την Ομολογίαν εις τας Βρεττανικάς νήσους από μίαν υψηλοτέραν σκοπιάν. Ελπίζομεν, ότι η ιεραποστολή σας θα φέρη ακόμη περισσοτέρους καρπούς, διότι σας εγνωρίσαμεν εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας, ζηλωτήν, πιστόν και αγωνιστήν! Όμως, θεοφιλέστατε, οφείλω ως Αρχιερεύς ο οποίος μετά των λοιπών Αρχιερέων θα επιθέσω την δεξιάν μου επί της Κεφαλής σας και κοινού θα επικαλεσθώμεν, όπως κατέλθη εφ' υμάς η χάρις του Παναγίου Πνεύματος, τούτο το γεγονός θα πρέπει να σημάνη την απαρχήν μεγαλυτέρας αυταπαρνήσεως, ταπεινώσεως, προσευχής, αγάπης και πίστεως καθαράς και πυρφόρου, ίνα η χάρις του Παναγίου Πνεύματος αναπαύεται εν υμίν και σας χαριτώνη και μεταμορφώνη συνεχώς και μέχρις εσχάτης αναπνοής! Όχι μόνον Σε, αλλά και όλους ημάς. 
 Όθεν υπόμενε, θάρσει και έλπιζε. Δέξου την κλήσιν και ανάβηθι, Ανάλαβε τον αγώνα και ο Κύριος θα είναι μετά σου. Και αυτήν την Ομολογίαν, την οποίαν προηγουμένως ενώπιον πάντων ωμολόγησας, φύλαξέ την ως <<κόρην οφθαλμού>>, μέχρι τελευταίας σου αναπνοής. <<Κράτει ο έχεις>> και φύλαττε την αγίαν ταύτην παρακαταθήκην όχι μόνον εν καιρώ ειρήνης, αλλά και εν καιρώ διωγμού και μέχρι της Β΄ του Κυρίου Παρουσίας. 
 Είθε η σημερινή ημέρα της προσωπικής σας Πεντηκοστής, να είναι η απαρχή μιας πλουσιωτέρας πνευματικής καρποφορίας εξ έργων αγαθών. Εις τας δοκιμασίας, αι οποίαι, θεοφιλέστατε, θα είναι πολλαί, να έχωμεν ζωηράν πάντοτε την μνήμην και συνείδησιν ότι <<Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον. Βρύει προφητείας, ιερέας τελειοί, αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν, αλιείς θεολόγους ανέδειξεν, όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας>>.
 Ημείς απλώς διαθέτομεν εαυτούς! Αυτήν την διάθεσιν ας προσέξωμεν, αφού δι' ημών των Αρχιερέων της απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, σας καλεί η Εκκλησία όπως εισέλθετε εις την χαράν του Κυρίου μας. Είναι χαρά πνευματική ιδική Σας, ιδική μας, και ολοκλήρου του Σώματος της Εκκλησίας>>.

 Τέλος παρετέθη προς όλους πλουσία εορταστική τράπεζα κατά την λήξιν της οποίας εψάλη υφ' όλων των συνδαιτημόνων το πολυχρόνιον του νεοχειροτονηθέντος Σεβ/του Μητροπολίτου κ. Σωζομένου.







 Ο διαχειριστής του <<ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ>> διερμηνεύων τα αισθήματα και πολλών άλλων ορθοδόξων χριστιανών, εύχεται εις τον νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτην όπως Κύριος ο Θεός χαρίζη εις αυτόν άσπιλον και ανεπίληπτον την Αρχιερωσύνην αυτού έως εσχάτων, επ' αγαθώ της φιλτάτης Μητρός ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

2 σχόλια:

  1. Ἡ ὑποταγὴ εἰς τὸ Εὐαγγὲλιον θὰ ζητηθῇ ἀπὸ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους, καὶ ἀπὸ τοὺς μοναχοὺς καὶ ἀπὸ τοὺς ἑγγάμους.. Μῆ ἐπαναπαυθῇς λοιπόν, σύ, ποὺ ἑπροτὶμησες τὸν γάμον, ὡσὰν νὰ ἔχῃς δικαίωμα νὰ ἀσπασθῇς τὴν ζωὴν τοῦ κόσμου. Διότι πρέπει νὰ καταβάλῃς περισσοτέρους κόπους καὶ προσοχήν, διὰ να ἐπιτύχῃς τὴν σωτηρίαν, άφοῦ ἑξέλεξες νὰ ζήσῃς μέσα εἰς τὰς παγίδας καὶ τὸ κράτος τῶν δυνάμεων τῆς ἀποστασίας καὶ ἔχεις γύρω σου τοὺς έρεθισμοὺς τῶν ἁμαρτιῶν καὶ ἐξεγείρεις ὅλας τὰς αἰσθήσεις σου νύκτα καὶ ἡμέραν πρὸς τὴν ἐπιθυμίαν αὐτῶν. Γνώριζε λοιπὸν ὅτι δὲν θα άποφύγῃς τὴν πάλην πρὸς τὸν ἀποστάτην οὔτε θα τὸν νικήσῃς, χωρὶς νὰ καταβάλῃς πολλοὺς κόπους πρὸς τήρησιν τῶν εὐαγγελικῶν ἐντολῶν. Διότι πῶς θὰ ήμπορέσῃς να άρνηθῇς τὴν μάχην πρὸς τὸν ἐχθρόν, ἑνῷ ζῇς μέσα εἰς τὸ σκάμμα τῆς μάχης;

    ~ Ἅγιος Βασίλειος ο Μέγας (Λόγος Ασκητικός A΄ ΕΠΕ 8, σελ, 97-99)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στήν ὀρθόδοξη παράδοση ἡ Ἐκκλησία εἶναι ὁ ἴδιος ὁ λαός καί αὐτός, ὡς θεματοφύλακας τῆς ὀρθοδόξου πίστεως, δέν ἐγκρίνει καμμία καινοτομία, ὅπως ἀπαντοῦν οἱ ὀρθόδοξοι πατριάρχες στήν παπική ἐγκύκλιο τοῦ Πίου Θ΄, τό 1848· «Ἔπειτα παρ’ ἡμῖν οὔτε Πατριάρχαι οὔτε Σύνοδοι ἐδυνήθησάν ποτε εἰσαγαγεῖν νέα, διότι ὁ ὑπερασπιστής τῆς θρησκείας ἐστίν αὐτό τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτός ὁ λαός, ὅστις ἐθέλει τό θρήσκευμα αὐτοῦ αἰωνίως ἀμετάβλητον καί ὁμοειδές τῷ τῶν Πατέρων αὐτοῦ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή