Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΗΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.


 Κάποια κείμενα άσχετα με το πότε γράφτηκαν, βάση των περιεχομένων τους, μπορούν κάλλιστα να θεωρούνται και ως διαχρονικά. Ένα από αυτά είναι και το παρακάτω:

<<Μην ανοίγετε διάλογο μαζί τους,
είναι παλαιοημερολογίτες>>.

(Ραδιοσταθμός Πειραϊκής Εκκλησίας)

 <<Μην ανοίγετε διάλογο μαζί τους. Είναι παλαιοημερολογίτες. Περιφρονήστε τους. Πετάξτε τα φυλλάδιά τους...>>. Αυτά ακούστηκαν από τον Ραδιοσταθμό της <<Πειραϊκής Εκκλησίας>> του κ. Καλλινίκου, το απόγευμα της Κυριακής του Παραλύτου 15/28.4.1991. Ταύτα επανελήφθησαν και από τον υπεύθυνο της παρουσιάσεως της <<γιορτής Νεολαίας>> της Πειραϊκής Εκκλησίας εις το <<Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας>>. Και η αιτία ότι έξω από τον χώρο του Σταδίου διενέμετο εν 4σέλιδον έντυπον με τίτλον: <<Όχι εις τον Οικουμενισμόν>>.

 Είναι η δεύτερη φορά απ' ότι γνωρίζομεν που μας <<τιμά>> ονομαστικώς ο Ραδιοσταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας. Την πρώτη φορά μας <<ετίμησε>> προς έτους, ότε δι' εγγράφου μας είχομεν ζητήσει να απαντήσωμεν από του ραδιοσταθμού εις όσα προκλητικά και υβριστικά εναντίον μας είπεν ο ραδιοσταθμός. Την απάντησιν έδωσεν ο ίδιος ο κ. Καλλίνικος από του ραδιοσταθμού του ειπών ότι δεν δέχεται διάλογον.

 Διερωτώμαι λοιπόν. Τόσο πολύ φοβούνται την αλήθεια; Τόσο τρέμουν μπροστά στο καθαρό και ξάστερο διάλογο; Μόνο να υβρίζουν ξέρουν; Δεν ξέρουν να διαλέγωνται; Έτσι είναι οι άνθρωποι της αγάπης; 

 Δικαίωμά τους είναι. Αλλά και καθήκονα μας είναι και χρέος μας ιερόν να υπενθυμίζωμεν εις τον εν αγνοία διατελούντα λαόν την αλήθειαν. Και πάλιν και πάντοτε τους δηλούμε, ότι είμεθα πρόθυμοι προς διάλογον. 

 Και άλλοτε απευθυνθήκαμε προς αυτούς με τα λόγια της εν Καρθαγένη Αγίας Συνόδου (418), η οποία κατηγορηματικώς λέγει:

 <<Ταύτην λοιπόν, την ειρηνικήν υπόμνησιν, όπου σας κάμνομεν εξ αγάπης, δεν πρέπει και εσείς να καταφρονήσετε. Ει δε και νομίζετε ότι τα φρονήματά σας είναι αληθινά, διαλέξτε εσείς τους ανθρώπους όπου θέλετε, διαλέγομεν και ημείς τους ανθρώπους όπου θέλομεν, και ούτω να γένη η Σύνοδος αμφοτέρων των μερών εν διορισμένω τόπω και καιρώ και να εξετασθή ειρηνικώς εκείνο οπού μας χωρίζει, ίνα δια της ειρηνικής ταύτης εξετάσεως τέλος λάβη η πλάνη, με την βοήθειαν του Θεού φανερωθείσης της αληθείας, και να μη χάνωνται τόσαι ασθενείς ψυχαί και απλαί, δια πείσμα μερικών, χωριζόμεναι από την Καθολικήν Εκκλησίαν με κλεπτικόν τρόπον και ιερόσυλον. Εάν δε ταύτα ου ποιήσητε, θέλει φανερωθή εις όλους ότι είσθε άπιστοι άνθρωποι>>. (Ορά Ι. Πηδάλιον, Κανών 91ος της εν Καρθαγένη Αγίας Συνόδου).

 Και η απάντησίς των πάντοτε αρνητική. Εφ' όσον λοιπόν δεν δέχονται διάλογον, ένα συμπέρασμα βγαίνει. Εφανερώθη πλέον εις όλους, ότι είναι άπιστοι άνθρωποι.

Αρχιμ. Κήρυκος Κοντογιάννης.

 Σχόλιο διαχειριστού: Τα ίδια ακριβώς λόγια μπορούν και σήμερα να χρησιμοποιηθούν για όλους εκείνους που διώκουν με μανία την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική του Χριστού Εκκλησία η οποία εκπροσωπείτε από την Ιερά Σύνοδο της οποίας πρόεδρος είναι ο Μακ/τος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Παχώμιος. Όποιος αρέσκεται μόνο στο να λοιδωρεί και να διασύρει χωρίς να επιθυμεί και δη να επιδιώκει τον Χριστιανικό διάλογο, τότε αυτό ταυτοχρόνως σημαίνει πως εκείνος δεν έχει την αλήθεια, δεν θέλει την αλήθεια, μάλιστα δε και την φοβάται γι' αυτό και αποφεύγει να διαλεχθεί. Δια τούτο και η Εκκλησία πάντοτε θα καλεί όλους τους κατ' επίφασιν ''Ορθοδόξους'' σε διάλογο προκειμένου να τους κάνει γνωστή την Αλήθεια, να τους επαναφέρει στον δρόμο της σωτηρίας και συν τοις άλλοις, να τους δώσει και την δυνατότητα να υποστηρίξουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα, Ορθόδοξα και Αληθινά, αν φυσικά αυτά υπάρχουν.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου