Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. Η ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

 

'' Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα,
την αγίαν Πενκτηκοστήν εορτάζομεν.'' 

 Μετά την Ανάληψη του Σωτήρος η Υπεραγία Θεοτόκος, οι ένδεκα Απόστολοι και άλλοι Παθητές Του, οι θεοφιλείς γυναίκες της συνοδείας, οι αδελφοί Του (τέκνα του Μνήστορος Ιωσήφ), συνολικά 120 άτομα, επέστρεψαν από το Όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα και συγλεντρώθηκαν στο υπερώο (το επάνω δηλαδή πάτωμα του σπιτιού, όπου τακτικά συγκεντρώνονταν οι πιστοί) και ''ήσαν προσκαρτερούντες ομοθυμαδόν τη προσευχή και τη δεήσει''. Εκεί στο υπερώο έγινε η αντικατάσταση του Ιούδα με την εκλογή του απ. Ματθία, ο οποίος '' έλαχε του κλήρου της διακονίας αυτής'' (Πραξ. 1, 12-17).
 Την 13η Μαϊου του έτους 33μ.Χ., ημέρα Κυριακή, την ημέρα της Πεντηκοστής, και ώρα 9η πρωϊνή, ''εγένετο άφνω εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας και επλήρωσεν όλον τον οίκον ου ήσαν καθήμενοι. Και ώφθησαν αυτοίς διαμεριζόμεναι γλώσσαι ωσεί πυρός, εκάθισε τε εφ' ένα έκαστον αυτών και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου και ήρξαντο λαλείν ετέραις γλώσσαις καθώς το Πνεύμα εδίδου αυτοίς αποφθέγγεσθαι'' (Πραξ. 2, 1-5). Τότε τα πλήθη των προσκυνητών που είχαν συρρεύσει για την εορτή της Πεντηκοστής, ''Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίται και οι κατοικούντες την Μεσοποταμίαν, Ιουδαίαν τε και Καππαδοκίαν, Πόντον και την Ασίαν, Φρυγίαν τε και Παμφυλίαν, Αίγυπτον και τα μέρη της Λιβύης της κατά Κυρήνην και οι επιδημούντες Ρωμαίοι, Ιουδαίοι τε και προσήλυτοι, Κρήτες και Άραβες'' (Πραξ. 2, 9-10), άκουσαν τους Αποστόλους να κηρύττουν στις μητρικές τους διαλέκτους και θαύμαζαν λέγοντες: ''Ούκ ιδού πάντες ούτοι εισίν οι λαλούντες Γαλιλαίοι και πως ημείς ακούομεν έκαστος τη ιδία διαλέκτω ημών, εν η εγεννήθημεν;'' (Πραξ. 2, 7-8).
 Η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Το κήρυγμα του απ. Πέτρου και η ένταξη στην Εκκλησία 3.000 ψυχών, αποτέλεσαν την ιστορική Της αρχή. Αποτελεί την τελείωση των υποσχέσεων του Ιησού, για την επιδημία του Παρακλήτου Πνεύματος, την μεθέορτη και τελευταία εορτή του Μυστηρίου της Ενσάρκου Οικονομίας του Θεού Λόγου. Κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, ''οι πρώην ιδιώται και αγράμματοι αλιείς, σοφισθέντες δια μιάς υπό του Αγίου Πνεύματος, εθεολόγησαν τρανώς τα ουράνια δόγματα και εγένετο κήρυκες της αληθείας και του κόσμου παντός οι διδάσκαλοι''.
 Προσωπική Πεντηκοστή για κάθε πιστό είναι η συμμετοχή του στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Στο εισαγωγικό στο Σώμα της Εκκλησίας Μυστήριο του Βαπτίσματος, στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και στο Μυστήριο της Ιερωσύνης.

''ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ'' 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου