Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 Ε.Η. : Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ''ΕΝ ΤΩ ΑΔΕΙΝ'' ΗΤΟΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ''

 

 Η εφέστεια Θεομητορική Εικόνα του Αγίου Όρους, φυλασσόμενη στο σύνθρο του Ναού του Πρωτάτου.

 Το θαύμα της παραδόσεως του Θεομητορικού ύμνου ''Άξιον Εστί'', οικονομήθηκε κατά την βασιλεία Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου και Κωνσταντίνου (των Πορφορυγεννήτων, υιών του Ρωμανού) και την πατριαρχεία Νικολάου του Χρυσοβέργη, το έτος 980.

 Στη Σκήτη του Πρωτάτου, στο Κελλί της Κοιμ. Θεοτόκου, κατοικούσε ένας ενάρετος Ιερομόναχος με τον υποτακτικό του. Το βράδυ της 10ης προς 11η Ιουνίου (Σάββατο προς Κυριακή), πήγε ο Γέροντας στην κοινή αγρυπνία και άφησε μόνο τον υποτακτικό του, να ψάλλει την Ακολουθία ''κατά το σύνηθες''. Ενώ ''η εσπέρα είχε παρέλθη, ιδού κρούει την θύραν ξένος τις μοναχός, ο οποίος εισελθών έμεινεν εν τω κελλίω την νύκτα εκείνην''. Κατά την ώρα του Όρθρου, συμπροσευχόμενος ο υποτακτικός με τον άγνωστο μοναχό, έψαλλε κατά την συνήθεια τον γνωστό ύμνο του αγ. Κοσμά του ποιητή, Επισκόπου Μαϊουμά, ''την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ'', ενώ ο άγνωστος μοναχός άρχισε διαφορετικά, με το '' Άξιον εστί ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών''. Όταν ο υποτακτικός άκουσε τον ύμνο ''εθαύμασε και είπε προς τον φαινόμενον ξένον, ημείς ούτω ψάλλομεν, ως παραλάβομεν το δε '' Άξιον Εστί'' ουδόλως γνωρίζομεν''. Ζήτησε δε να του το γράψει, ''δια να το ψάλλη και αυτός εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον''. Όμως, ''μή υπάρχοντος χάρτου και μελάνης, έδραμε ο μοναχός και εύρεν πλάκα επί της οποίας έγραψεν ο ξένος δια του δακτύλου τον ύμνον, ως επί κηρού, ειπών ''από του νύν ούτω να ψάλλητε και υμείς και όλοι οι Ορθόδοξοι''. Και έγινε άφαντος.

 Η πλάκα με τον Αγγελικό ύμνο στάλθηκε στους Βασιλείς και τον Πατριάρχη, η δε Εικόνα ενώπιον της οποίας ''εψάλη το πρώτον ο ύμνος'', αποθησαυρίσθηκε στον Ναό του Πρωτάτου, όπου και σήμερα φυλάσσεται, και επονομάσθηκε '' Άξιον Εστί ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου