Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

ΤΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

 ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ 

ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ 

 ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ Θ' ΑΙΩΝΟΣ & ΒΙΒΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ  

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΒΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 

Ανδρέα Ανδρικοπούλου 

(Α.Μ. 10301)

 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: 

Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειρήνη Π. Χριστινάκη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ́ 

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

 1.δ. Το καταρχήν ανεπίτρεπτο της παραίτησης

 Από την επιστολή της Γ ́ Οικουμενικής Συνόδου προς την Σύνοδο της Παμφυλίας, φαίνεται πόση έκπληξη προκλήθηκε στην Γ ́ Οικουμενική Σύνοδο από την άλογη παραίτηση του Ευσταθίου. Η Γ ́ Οικουμενική ορίζει σχετικά: «παραιτήσεως, οκ σμεν πως, προεκόμισε βιβλίον. δει γρ ς παξ γκεχειρισμένον ερατικν φροντίδα, ταύτης χεσθαι μετ’ ερωστίας πνευματικς, καὶ οἷον νταποδύεσθαι τος πόνοις, καὶ ἱδρτα τν μμισθον θέλοντι πομεναι».92Από το παραπάνω απόσπασμα γίνεται σαφές ότι δεν είναι γνωστό πώς αποφάσισε ο Ευστάθιος να υποβάλει παραίτηση. Ωστόσο,ο ίδιος,έστω για μια και μόνο φορά,ανέλαβε τη φροντίδα της Επισκοπής, να την βαστάζει με πνευματική γενναιότητα, να αντιπαλεύει τους κόπους και με θέληση να υπομένει το βάρος της ευθύνης της Επισκοπής.
 Το ίδιο βεβαιώνει και ο Έξαρχος αυτής Κύριλλος στον Κανόνα 3
λέγοντας: «...οτε τος τς κκλησία; ρέσκον θεσμος, λιβέλλους παραιτήσεων προσάγειν τινς τν ερουργν....». Δηλαδή, αντίκειται προς τους Κανόνες της Εκκλησίας η κατάθεση έγγραφων παραιτήσεων από τους Αρχιερείς.
93Εκούσια παραίτηση γίνεται μόνο για «κωλυτική κρυπτήν αφορμήν και αναξιότητα,
κατηγορούμενος υπό της οικείας συνειδήσεως», όπως γράφει ο λίβελλος της κανονικής παραιτήσεως.94
 Αλλά και ο ΑΒ ́ 2 απαγορεύει την έκπ
τωση του Αρχιερέως στην τάξη των Μοναχών, αλλά και την παραίτησή τους, εκτός και αν έχουν διαπράξει εκκλησιαστικό έγκλημα. Οι Επίσκοποι που θα θελήσουν να κατέλθουν στην τάξη των Μοναχών, χάνουν την Αρχιερωσύνη τους για πάντα, χωρίς δυνατότητα ανάκτησής της.
95

 Εν κατακλείδι, η υποβολή παραίτησης δεν είναι ελεύθερη στους
Αρχιερείς, αλλά επιτρέπεται για λόγους που αναφέρει περιοριστικά ο Κανονικός νόμος, ήτοι για σοβαρό λόγο.
96Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται συνοδική αποδοχή της παραίτησης. Εξ αυτού του λόγου και στο πλαίσιο του ελληνικού εκκλησιαστικού δικαίου απαιτείται αποδοχή τέτοιας παραίτησης από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο με αιτιολογημένη απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων μελών της.97

                      

90«τι οχρπίσκοπον τδελφ, τυἱῷ, τέρσυγγενεχαριζόμενον, ες τξίωμα τς πισκοπς χειροτονεν ν βούλεται·κληρονόμους γρ τς πισκοπς ποιεσθαι οδίκαιον, ττοΘεοχαριζόμενον πάθει νθρωπίν·ογρ τν τοΘεοκκλησίαν πκληρονόμους φείλει τιθέναι. Εδέ τις τοτο ποιήσει, κυρος μενέτω χειροτονία· ατς δπιτιμάσθω φορισμ».ΡΠ Β ́, σελ. 97.
91
ΡΠ Γ ́, σελ. 150.
92
ΡΠ Β ́, σελ. 207.
93
ΡΠ Δ ́,σελ. 359.
94Βλ. Πηδάλιον, σελ. 762.
95
ΡΠ Β ́, σελ. 707.
96
Με τις Σ.τ.Ε (Συμβούλιο της Επικρατείας) 297/80 και 2401/81 έγινε δεκτό ότι η διάταξη του άρθρου 34 § 2 Κ.Χ. δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Οι προϋποθέσεις που κρίνουν την ανικανότητα ου αρχιερέα να εκπληρώσει τα καθήκοντά του καθορίζονται με κάθε λεπτομέρεια στο άρθρου 34 §§ 3-6 Κ.Χ.
97
Σπ.Τρωιάνου -Γ Πουλή, Εκκλησιαστικό Δίκαιο, σελ. 385.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου