Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

21η ΜΑΪΟΥ ΟΡ.ΗΜ.: ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ, ΘΕΟΣΤΕΠΤΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

 

 Ο Μέγας Κωνσταντίνος πρώτος Χριστιανός Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεννήθηκε στην Ναϊσό (Νίς της σημερινής Σερβίας), το 274. Πατέρας του ήταν ο Ιλλυρός Στρατηγός και έπειτα Καίσαρας Κωνσταντίνος ο Χλωρός και μητέρα του η ευλαβεστάτη Ελένη. Μεγάλωσε σαν όμηρος του Διοκλητιανού στην Αυλή της Νικομήδειας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του το 306. Το 312 ''παρά την Μουλβίαν γέφυραν'', νίκησε τον Μαξέντιο και αναδείχθηκε Αυτοκράτορας στην Δύση. Τότε είδε στον ουρανό ''εν ώρα μεσημβρίας, το σημείον του Τιμίου Σταυρού, δι' αστέρων συντεθειμένον, πέριξ δε τούτου γράμματα ελληνικά γράφοντα, ''Κωνσταντίνε, εν τούτω νίκα''. Μονοκράτορας έμεινε το 324, αφού νίκησε τον Λικίνο.
 Το έργο του υπήρξε μεγάλο και πολύπλευρο. Το 315 επέβαλε στον Αυτοκράτορα της Ανατολής Λικίνο το περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων, με το οποίο σταμάτησαν οι διωγμοί των Χριστιανών. Το 325 συγκάλεσε στην Νίκαια της Βιθυνίας την Αγία Α' Οικουμενική Σύνοδο. Ίδρυσε πόλεις (με πρώτη την ΚΠολη, την οποία κόσμησε με λαμπρούς ναούς και δημόσια κτίρια και εγκαινίασε το 330), ιδρύματα και έργα για την κοινή ωφέλεια. Βαπτίσθηκε προς το τέλος της ζωής του σε προάστειο της Νικομήδειας, ''υπό της κοινότητος των Ορθοδόξων Επισκόπων'' και κοιμήθηκε ειρηνικά, το 337.
 Η αγ. Ελένη ήταν από την Βυθινία και ταπεινής καταγωγής. Για τον λόγο αυτό ο Διοκλητιανός υποχρέωσε τον σύζυγό της Κωνσταντίνο να την διαζευχθή και να μείνει όμηρος στην Νικομήδεια, μαζί με τον γιό της Κωνσταντίνο. Προσφορά της στην Ιστορία αποτελεί η χριστιανική διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου, ο οποίος διέκοψε τους διωγμούς και αναγνώρισε τον Χριστιανισμό σαν επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σ' αυτήν ανήκει ακόμη η Εύρεση του Τιμίου Σταυρού και η ανέγερση περιφήμων ναών (όπως του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, της Μονής Σταυροβουνίου στην Κύπρο, κ.α.). Κοιμήθηκε ειρηνικά το 328, σε ηλικία 80 περίπου ετών.
 Ο Μεγ. Κωνσταντίνος επωνομάζεται ''Ιερεύς και Βασιλεύς'' και ''πατήρ των Ορθοδόξων Βασιλέων'' (Δοξαστικό των Αποστίχων του Εσπερινού) και η αγ. Ελένη προβάλλεται σαν πρότυπο Χριστιανής μητέρας, η οποία με την παιδαγωγική της επιρροή άλλαξε την πορεία της Ιστορίας.

'' ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου