''Τη αυτή ημέρα, Κυριακή τρίτη από του Πάσχα, την των αγίων γυναικών Μυροφόρων εορτήν εορτάζομεν. Έτι δε μνείαν ποιούμεθα και του εξ Αριμαθαίας Ιωσήφ, ος ην μαθητής κεκρυμμένος. Προς δε και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου''.
Την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα η Εκκλησία μνημονεύει των Αγίων Μυροφόρων γυναικών και των κηδευτών του Κυρίου Ιωσήφ και Νικοδήμου.
Ο αγ. Ιωσήφ καταγόταν από την Αριμαθαία, ήταν πολύ πλούσιος και είχε το αξίωμα του Βουλευτή. ''Ων μαθητής του Ιησού, κεκρυμμένος δια τον φόβον των Ιουδαίων, ηρώτησε τον Πιλάτον, ίνα άρη το σώμα του Ιησού'' (Ιω. 19,38). Ο αγ. Νικόδημος ήταν πιθανώς Ιεροσολυμίτης, Φαρισαίος νομομαθής άρχοντας των Ιουδαίων και έγινε μαθητής του Κυρίου στις αρχές του κηρύγματός Του, όταν τον επισκέφθηκε νύκτα (Ιω. 3,1-21). Όταν ο Ιωσήφ ''ήλθεν και ήρε το σώμα του Ιησού'' (Ιω. 19,38), ήρθε και ο Νικόδημος ''φέρων μίγμα σμύρνης και αλόης ως λίτρας εκατόν έλαβον ουν το σώμα του Ιησού και έδησαν αυτό εν οθονίοις μετά των αρωμάτων, καθώς έθος εστί τοις Ιουδαίοις ενταφιάζειν ην δε εν τω τόπω όπου εσταυρώθη κήπος και εν τω κήπω μνημείον καινόν, εν ω ουδέπω ουδείς ετέθη εκείν ουν δια την Παρασκευήν των Ιουδαίων, ότι εγγύς ην το μνημείον, έθηκαν τον Ιησούν'' (Ιω. 19,39-42). Κατά τον Ευαγγ. Ματθαίο (27,60), ο τάφος εκείνος ήταν του Ιωσήφ. Οι Μυροφόρες ήσαν οι πρώτοι μάρτυρες της Αναστάσεως του Κυρίου. Διότι ''διαγενομένου του Σαββάτου Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία η του Ιακώβου και Σαλώμη, ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν. Και λίαν πρωί της μιάς σαββάτων έρχονται επί το μνημείον, ανατείλαντος του ηλίου. Και έλεγον προς εαυτάς. Τις αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου; και αναβλέψασαι θεωρούσιν ότι αποκεκύλισται ο λίθος ην γαρ μέγας σφόδρα'' (Μαρκ. 16,1-4). Η αγάπη τους προς το πρόσωπο του Χριστού τις αξίωσε να πληροφορηθούν πρώτες από τον Άγγελο, ότι ΄΄ηγέρθη, ούκ εστιν ώδε''. '' Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν'' (μαρκ. 16,6).
Οι Ιεροί Ευαγγελιστές μνημονεύουν: την Μαρία την Μαγδαληνή. Την θυγατέρα του δικαίου Ιωσήφ του Μνήστορος Σαλώμη. Την Ιωάννα, σύζυγο του Χουζά, οικονόμου του Ηρώδη. Την Μάρθα και την Μαρία, αδελφές του Λαζάρου. Την Μαρία του Κλωπά. Και την Σωσάννα. Βεβαίως υπήρξαν και άλλες Μυροφόρες (''και αι λοιπαί συν αυταίς, Λουκ. 24,10), με πρώτη την Κυρία Θεοτόκο (η οποία καλείται ''Μαρία Ιακώβου'', Λουκ.24,10 και '' άλλη Μαρία'', Ματθ. 28,1 και ''Μαρία Ιωσή'', Μάρκ. 15,47).
Η αγία ισαπόστολος και Μυροφόρος Μαγδαληνή, μετά την Ανάληψη του Κυρίου, πήγε στην Ρώμη και ανέφερε την κακοδικία του Ιησού στον Αυτοκράτορα Τιβέριο, με αποτέλεσμα την τιμωρία των υπευθύνων Πιλάτου, Άννα και Καϊάφα. Κοιμήθηκε στην Έφεσο και κηδεύθηκε από τον Απόστολο Ιωάννη. Το αδιάφθορο Λείψανό της ανακόμισε στην ΚΠολη, ο Αυτοκράτορας Λέων ο ΣΤ' ο Σοφός. Σήμερα το αριστερό της χέρι φυλάσσεται στην Μονή Σιμωνόπετρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου