Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω κείμενο έχει γραφθεί τον Μάϊον του έτους 1988, υπό του τότε Αρχιμ/του και Πρωτοσυγκέλλου της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Κηρύκου Κοντογιάννη (νυν Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών), εις το Ιεραποστολικόν φυλλάδιον πνευματικής οικοδομής <<ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΘΗΣΑΥΡΙΣΜΑΤΑ>>).  


ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ

 

 Ο Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης λέγει πως η Ιερωσύνη <<είναι των όντων απάντων το τιμιώτατον. Δι' αυτής γαρ αναγεννώμεθα και των θείων μετέχομεν μυστηρίων>> (Πατρολογία Μίνγκνε, τομ. 78).
 Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που έγραψε τους περιφήμους λόγους περί Ιερωσύνης και που εβίωσε το βάθος και τον πνευματικόν πλούτον της Ιερωσύνης λέγει δια την αξία και την σημασία της Ιερωσύνης: <<Σκόπει όση των ιερέων η δύναμις... εννόησον το Βάπτισμα... Σκόπει των αμαρτιών την άφεσιν... σκόπει την υιοθεσίαν, σκόπει τα μυστήρια... σκόπει τα μύρια αγαθά, α δια της επιθέσεως των χειρών των ιερέων σοι παραγίνεται>>. Δηλαδή σκέψου καλά πόσα αγαθά προέρχονται από την Ιερωσύνη.
 Αλλού πάλι γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος δια το ύψος και το μεγαλείον της Ιερωσύνης: <<Ο ιερεύς στέκει εις το μέσον Θεού και ανθρώπων και την μεν Χάριν του Θεού την φέρει εις τους ανθρώπους, τας δε προσευχάς των ανθρώπων τας ανεβάζει στους ουρανούς. Και συνεχίζει λέγων, ότι εάν σκεφθούμε, ότι ο ιερεύς ως άνθρωπος έχει μεν σώμα, μπορεί όμως να πλησιάζη σ' εκείνα τα φοβερά μυστήρια, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσης μεγάλης τιμής αξίωσε τον Ιερέα ο Θεός. Διότι οι ιερείς που κατοικούν εδώ στη γη, έλαβαν εξουσίαν, την οποία ούτε εις τους Αγγέλους, ούτε εις τους Αρχαγγέλους έδωκεν ο Θεός>>.
 Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο μεγάλος Ιεραπόστολος και Εθναπόστολος της σκλαβωμένης τότε πατρίδος μας επειδή έβλεπε πόσο μεγάλη αξία και σημασία έχει το έργον του Ιερέως και δια την πνευματικήν, αλλά και δια την εθνικήν αναγέννησιν, ετόνιζε συνεχώς πόσον υψηλόν είναι το αξίωμα της Ιερωσύνης.
 Εις την Γ' Διδαχή του διαβάζουμε περί των Ιερέων:
 <<Σας παρακαλώ άγιοι Ιερείς και σας παραγγέλλω να φροντίσητε δια τους κοσμικούς πως να σωθώσι και εκείνοι και εσείς. Ομοίως πάλιν οι κοσμικοί να τιμάτε τους Ιερείς σας. Και αν τύχη ένας ιερεύς και ένας βασιλεύς, τον ιερέα να προτιμήσης, διότι ο Ιερεύς είναι ανώτερος από τους Αγγέλους. Ο δε Ιερεύς όπου θέλει το καλόν του να διαβάση τον Νόμον, να καταλάβη το χρέος του. Δια τους αγίους Ιερείς δεν έχω να σας πω τίποτα. Εγώ έχω χρέος, όταν απαντήσω ιερέα να σκύψω να του φιλήσω τα χέρια και να τον παρακαλέσω να παρακαλή τον Θεόν δια τας αμαρτίας μου. Διότι όλος ο κόσμος να παρακαλέση τον Θεόν δεν δύνανται να τελειώσουν τα Άχραντα Μυστήρια, και ένας Ιερεύς, έστω και αμαρτωλός, δύναται με την Χάριν του Αγίου Πνεύματος να τα τελειώση>>.
 Σε άλλη διδαχή του ο Άγιος Κοσμάς έλεγε:
 <<Εγώ να ομιλήσω τώρα δι' εκείνους, όπου έχουν να γίνουν παπάδες. Εσύ αδελφέ μου, οπού έχεις να γίνης παπάς, δεκαοχτώ χρονών πρέπει να γίνης αναγνώστης, είκοσι υποδιάκονος, εικοσιπέντε ιεροδιάκονος και τριάντα ιερεύς. Και να μανθάνης ελληνικά γράμματα να ηξεύρης να εξηγής το Άγιον Ευαγγέλιον, να το κλείης και έπειτα να το εξηγής εις τους χριστιανούς, και τότε να γίνεσαι αδελφέ μου παπάς...>>.
 Ο ίδιος Άγιος Κοσμάς είπε και αυτά τα φοβερά λόγια που πρέπει ιδιαιτέρως να τα προσέξουμε εμείς οι ιερείς, διότι αναφέρονται στην εποχή μας.
 <<Τον παλαιόν καιρόν οι άνθρωποι, όταν ήθελαν να παιδεύσουν κανένα άνθρωπον, έκαναν όρκο και έλεγαν, να δώση ο Θεός να τους βάλη με τους Ιερείς του 8ου αιώνος. Δια τούτο αδελφοί μου είναι δύσκολον την σήμερον να σωθούν Πατριάρχαι, Αρχιερείς, Ιερείς κλπ. Δια τούτο σας συμβουλεύω, άγιοι Ιερείς, τώρα που έχετε καιρόν, μετανοήσατε, ίνα σωθήτε>>.
 Ο Ιερεύς δια να επιτύχη εις το υψηλόν αυτό λειτούργημα πρέπει να είναι <<γεγενημένος εκ του Θεού>>, δηλαδή να έχη συντελεσθή μέσα του η πνευματική ανάστασις και η δια του Αγίου Πνεύματος αναγέννησις. Ο Ιερεύς πρέπει να επαναλαμβάνη στην ζωή του, το <<Χριστώ συνεσταύρωμαι, ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου