Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΚΗΡΥΚΟΥ.

 

ΑΙ ΘΛΙΨΕΙΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

(Από την υπ' αριθμ. Πρωτ. 200/25-5-2001 π.η. επιστολήν του Επισκόπου Κηρύκου προς χριστιανήν εις Αυστραλίαν).

 

 Ευλαβεστάτη εν Χριστώ αδελφή ... Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. Σας εύχομαι την κατ' άμφω υγείαν. Ο Θεός να σας χαρίζη κάθε αγαθόν και να σας ευλογή πάντοτε. Εύχομαι ο Θεός να σας ανταποδίδη εκατονταπλασίονα την προσφορά σας, και προπάντων να σας χαρίζη πλούσια τα πνευματικά αγαθά. Αντιλαμβάνομαι το πόσον σας στεναχωρή η εκεί Εκκλησιαστική κατάστασις (σ.σ. πρόκειται δια την κατάστασι στην Αυστραλία με τον παρανομούντα ιερέα Πανάρετο) και θα ήθελα με αυτή την επιστολή να σας διαβιβάσω ένα παρηγορητικό μήνυμα. Βέβαια εκεί έχετε τον π. Ευστάθιο, που σας παρηγορεί, αν και βρίσκεται και εκείνος κάπως μακριά. Υπάρχει όμως ένα παρηγορητικό μήνυμα που μπορούμε να το έχουμε πάντα κοντά μας, όπου και αν βρισκώμαστε. Είναι τα λόγια του Χριστού για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις θλίψεις και τους διωγμούς. Τί είπεν ο Κύριός μας. ''Εν τω κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον''. Τα προβλήματα, οι πειρασμοί και τα σκάνδαλα δεν θα λείψουν ποτέ. Η ελπίδα μας πρέπει να είναι πάντα ο Θεός.

 Δεν πρέπει λοιπόν, να θλιβώμεθα υπερβολικά, ούτε να στενοχωρούμεθα και να ανυπομονούμε, αλλά να υπομένουμε με χαρά οτιδήποτε κι' αν συναντάμε στην ζωή μας. Και ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως μέσα στις δοκιμασίες και τους πειρασμούς που μας συμβαίνουν, όπως μας λένε οι Άγιοι Πατέρες, κρύπτεται η αγάπη και το ενδιαφέρον του Θεού για μας, για την σωτηρία μας. Γι' αυτό σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πρωτίστως να χαίρωμε και να ευγνωμονούμε τον Θεόν, διότι μέσα από αυτούς τους πειρασμούς δοκιμάζονται οι αληθινοί εργάτες του Θεού, ενώ υφαίνεται το θέλημα του Θεού στην ζωή μας. Όπως έγινε με τον πολύαθλο Ιώβ. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μας συνιστά σε αυτές τις περιπτώσεις να κάμνουμε υπομονήν, διότι μέσα από τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες, ακόμη και μέσα από τους διωγμούς κατά των ευσεβών, η θεία Πρόνοια κατευθύνει τα πάντα. Και ασφαλώς πρέπει να δοξάζουμε το όνομά του, και να ζητάμε την φώτισί του για να βαδίζουμε τον δρόμο της αληθείας, και της Ορθοδοξίας. Δεν γράφω περισσότερα δικά μου, μόνο ανιγράφω ένα κομμάτι από ομιλία του αγίου Ιω. του Χρυσοστόμου, λόγια πολύ παρηγορητικά για όλους μας, σ' οποιαδήποτε θέσι κι αν βρισκώμαστε, οποιεσδήποτε δοκιμασίες κι αν περνάμε. Ιδού τί ακριβώς μας συνιστά ο άγιος:

   ''Υπομείνατε, διότι είναι θέλημα Θεού. Ποίος ηξεύρει εάν αι θλίψεις σας δεν υπηρετούν τα σχέδια Του περί της ηθικής τάξεως του κόσμου; Ή εάν ο διωγμός, ο οποίος σείει κατά την στιγμήν αυτήν τας Εκκλησίας μας, δεν είναι δι' αυτάς, εις τα βάθη των θείων προβλέψεων, ό, τι η θύελλα δια να καθαρίση τον αέρα τον μολυσμένον εκ της ακινησίας, ό, τι ο χειμών δια να ωριμάση το σπέρμα υπό την γην, ή η νύξ δια να αναζωογονήση τα σώματά μας; Υπό τας διαταγάς και την διακυβέρνησιν της θείας Προνοίας ο διώκτης καθίσταται όργανον εις τας χείρας του Θεού, ίνα δοκιμάζωνται οι δίκαιοι και καταρτίζωνται εις υπομονήν. Ο διωκόμενος δε ομοιάζει προς τον εργάτην τον ευπειθή εις έργον άγνωστον, εις το οποίον εργάζεται υπό το βάρος της ημέρας και μετά την αποπεράτωσιν του οποίου θα λάβη τον μισθόν του. Πρέπει λοιπόν να βαδίζωμεν με ωρθωμένον το μέτωπον εις τας δυσχερείας της ζωής και ουχί μόνον μετ' αυταπαρνήσεως, αλλά και μετά φαιδρότητος (χαράς), μετ' ευγνωμοσύνης προς την θείαν Πρόνοιαν, η οποία μας οδηγεί πάντοτε εις την ευτυχίαν, όταν ημείς αγαπώμεν το αγαθόν''.

 Εύχομαι ο Θεός να δίνει κουράγιο και δύναμι και σε σάς, και σε όλους εκεί τους χριστιανούς, και σε όλο τον κόσμο. Και προπάντων ελπίδα, ότι μετά τον χειμώνα των θλίψεων θα έλθη οπωσδήποτε και η Άνοιξις της χαράς.

Ελάχιστος εν Επισκόποις

+ Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Κήρυκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου