Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ




 Ποιος είπε πως οι άγιοι μιλούσαν πάντα νηφάλια και με ευγένεια; Όταν οι καιροί και ο αγώνας το επιζητούσαν, εκείνοι μιλούσαν ανάλογα προκειμένου να γίνουν δίστομος ρομφαία σε όσους ήθελαν το κακό. Φαεινό παράδειγμα προς τούτο είναι και ο σημερινός εορταζόμενος άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, του οποίου την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων τιμά η Εκκλησία. Ούτος είχε πει τα εξής σκληρά λόγια:

 << Αν κοιτάξεις στα ενδότερα θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγάς τους. Όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και πάντα τα δόγματά τους βρίθουν από σκουλήκια... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, παίρνοντας από τους φιλοσόφους τους... Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους>>.

Ιωάννης Χρυσόστομος 
(από την ομιλία του στον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή)

 Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο προκλητικός και συνάμα δίκαιος γίνεται ο άγιος; Αν τώρα, εμείς, δανειστούμε αυτά τα λόγια και τα χρησιμοποιήσουμε εις βάρος της σημερινής <<Στεφανίτικης συνόδου>>, η οποία από το 2005, τότε ως ''Νικολαίτικη'', αδιαμφισβήτητα έχει διαπράξει μόνο δεινά εις τον χώρο της Εκκλησίας, θα γίνουμε κακοί, ή μήπως θα φανούμε άδικοι; 

 <<Αν κοιτάξης στα ενδότερα της ''Στεφανίτικης συνόδου'' θα δεις, τέφρα και σκόνη και τίποτε υγιές, αλλά τάφος ανοιγμένος είναι ο λάρυγγάς τους. Όλα δε είναι γεμάτα ακαθαρσίες και πύον, και Πάντα τα δόγματά τους βρίθουν από σκουλήκια... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι συνεχιστές της ''Νικολαίτικης συνόδου'', παίρνοντας από τους φιλοσόφους και θεολόγους τους... Εμείς όμως, δεν παραιτούμαστε από την μάχη εναντίον τους>>.    

 Σημείωση:

 Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά. Η δημοσίευση γίνεται υπ' ευθύνη του διαχειριστού του Blog, και σε όποιον δεν αρέσει, αν και απολύτως δίκαιη λόγω των έως σήμερον συμβάντων από την ''στεφανίτικη σύνοδο'', μην σπεύσει να επικοινωνήσει με τρίτους για να μας πουν να την αποσύρουμε, αλλά ας επικοινωνήσει μαζί μας προκειμένου να του μιλήσουμε περί αυτής. 

1 σχόλιο:

  1. Τα λόγια αυτά του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου είναι σκληρά και ίσως ούτε και στους τότε Έλληνες να μην άρεσαν. Πλην όμως είναι αληθινά και γι' αυτό ο άγιος δεν φοβήθηκε να τα πει. Όταν αυτοί που πολεμούν την αλήθεια δεν φοβούνται, γιατί να φοβούνται εκείνοι που την υπερασπίζονται και επιθυμούν να διωχθούν με τον οποιοδήποτε τρόπο γι' αυτήν; Επομένως μετά από όσα έχουν δημιουργήσει οι ''Στεφανίτες'' από το 2003 μέχρι και σήμερα, πλέον ας απολαμβάνουν τα λόγια αυτά και ας μην ζουν σε ένα παραμυθάκι πως κάποιος θα τους λέει και ευχαριστώ για τα δεινά που έχουν προκαλέσει στην Εκκλησία. Κι επιπλέον να χαίρονται που σήμερα δεν ζει κανείς από τους μεγάλους αυτούς αγίους, διότι τότε θα άκουγαν πολλά περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή