Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΛΑΜΠΡΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


<<Ει ο λέγων τα των Αγίων Γραφών και τα των Αγίων Πατέρων σχίζει την Εκκλησία, ο αναιρών τα των Αγίων δόγματα, τι δειχθήσεται τη Εκκλησία Ποιών, ων χάρις ουδέ αυτό τούτο, Εκκλησίαν είναι δυνατόν...>> Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, Ελλην. Πατρολ. 90, 117Ε.

 Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και εφέτος υπό της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά την πρώτη Κυριακή των Νηστειών η Εορτή της Ορθοδοξίας.
 Η εορτή της Ορθοδοξίας από της θεσπίσεώς της εωρτάζετο με ιδιαιτέραν έμφασιν και είχεν εξαιρετικήν θέσιν εις το Εορτολόγιον της Εκκλησίας. Κατά τον παρόντα όμως αιώνα, ένεκα των αποκαλυφθέντων και διαπραχθέντων εκ μέρους των καινοτόμων, των Παπικών, και της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, η εορτή αύτη έχει ιδιαιτέραν σημασίαν εν τη Ορθοδόξω ημών Εκκλησία διο εορτάζεται και βιούται όλως ιδιαιτέρως υπό του πληρώματος Αυτής. Δυνάμεθα να είπωμεν ότι η εορτή της Ορθοδοξίας σημαίνει δια τους Ορθοδόξους όχι απλώς τον θρίαμβον της Εκκλησίας, αλλά Αύτην ταύτην την Εκκλησίαν ώστε να λέγωμεν ότι η Εορτή της Ορθοδοξίας ενέχει μέσα της όλας τας Εορτάς της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
 Ως τοιαύτη, εωρτάσθη και εβιώθη υπό του Ιερού Κλήρου και του Ευσεβούς Ορθοδόξου λαού και εφέτος η εορτή της Ορθοδοξίας.
 Κατά την πρωίαν εις όλους τους κατά τόπους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, ετελέσθη μεγαλοπρεπής θεία λειτουργία, ανεγνώσθη το ''Συνοδικόν'' και ελιτανεύθησαν οι Ιερές Εικόνες. 
 Το εσπέρας, όπως κάθε χρόνο, επραγματοποιήθη μεγαλοπρεπής και βαθύτατα κατανυκτική εκδήλωσις εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αχαρνών της οποίας ηγήθη ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβ/τος Μεσογαίας κ. Κήρυκος συμπαραστατούμενος υπό τον περί αυτού ιερόν Κλήρον ως και μεγάλου πλήθους Ορθοδόξων οι οποίοι έσπευσαν ακόμη και πριν την έναρξη του Εσπερινού, προκειμένου να συμμετέχουν εις αυτήν την πνευματικήν πανδαισίαν και τον αναφοδιασμόν της ψυχής. 
 Εις την συνέχεια παραθέτουμε ένα μικρό ρεπορτάζ εξ όσων κατά την πρωίαν έλαβαν χώραν εις τους Ορθοδόξους Ιερούς Ναούς.  

1. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αχαρνών η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε υπό του ιδίου του Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας κ. Κηρύκου, ο οποίος ομίλησε για το νόημα της μεγάλης αυτής εορτής των Ορθοδόξων Χριστιανών τονίσας την ανάγκη να μείνουμε σταθεροί σε όσα παραλάβαμε από τους Θεόπνευστους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ο Σεβ/τος κατά την ώρα του Κοινωνικού ανέγνωσε αποσπάσματα από το Συνοδικό της Αγίας και Οικουμενικής Ζ΄ Συνόδου. 







2. Στον Μοναστηριακό Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Κορωπίου Αττικής λειτούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Σίντνιεβ. Το ιερό κήρυγμα πραγματοποιήθηκε από τον Πρωτοψάλτη του Ναού και Θεολόγο κ. Χαρίλαο Στουραίτη. Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας οι πιστοί προέβησαν εις την Λιτανεία των Ιερών Εικόνων φτάνοντας μέχρι τον ύψους 18 μέτρων Τίμιο Σταυρό.
  




3. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα, λέιτούργησε ο Πανοσ/τατος Ιερομ/χος π. Παντελεήμων Βίλιτσιτς. Η ανάγνωση του ''Συνοδικού'' πραγματοποιήθηκε από τους νέους της ενορίας. Μετά το Δι' ευχών υπό του λειτουργού, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία των αγίων Εικόνων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού. 



* * *
 Με τον ίδιο αγωνιστικό παλμό και την αυτή μεγαλοπρέπεια, εωρτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας και εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαρίσης και Τυρνάβου. Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε εις τον Ιερόν Ναόν Γενεθλίου Τιμίου Προδρόμου υπό του ιδίου του πολιού Σεβ/του κ. Αμφιλοχίου, έλαβε χώραν μικρή εκδήλωσιν κατά την οποίαν ομίλησεν ο ίδιος.  





''Την άχραντον Εικόνα σου προσκυνούμεν αγαθέ, αιτούμενοι συγχώρεσιν των πταισμάτων ημών  Χριστέ ο Θεός. Βουλήσει γαρ ηυδόκησας σαρκί ανελθείν εν τω Σταυρώ, ίνα ρύση ους έπλασας εκ της δουλείας του εχθρού.Όθεν ευχαρίστως βοώμεν σοι. Χαράς επλήρωσας τα πάντα, ο Σωτήρ ημών, παραγενόμενος εις το σώσαι τον κόσμον.''





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου