Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

ΠΕΡΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ


ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ
ΤΩΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

 Η νηστεία και η εγκράτεια τις μεν επαναστάσεις του σώματος τις κοιμίζουν, την λύσσα του θυμού και της επιθυμίας την μαραίνουν, φέρνουν αιθρία καθαρή και ανέφελη στην διάνοια, καθαρίζοντάς την από τους ατμούς που βγαίνουν από το πλήθος των βρωμάτων και από την αχλύ που προκαλούν αυτοί.

 Με τη νηστεία και την εγκράτεια, φθείρεται ο εξωτερικός άνθρωπος. Και όσο φθείρεται αυτός, τόσο ανακαινίζεται ο εσωτερικός, κατά τον Απόστολο.

 Είπε κάποιος, <<παχιά κοιλιά δεν γεννά λεπτό νου>>. Ενώ αυτή που λεπτύνεται με νηστεία και εγκράτεια λεπτύνει οπωσδήποτε τον νου. 
 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ

 Πολλοί άνθρωποι, όταν είναι να μπουν σε περίοδο νηστείας, λες και πρόκειται το στομάχι τους να υποστεί μακρά πολιορκία, φρόντιζαν να το παραγεμίσουν με φαγί και ποτό.
  Όταν βγουν από τη νηστεία - σαν να πέρασαν μια μεγάλη περίοδο πείνας και τρομερής φυλακής, από την οποία μόλις γλύτωσαν - τρέπονται ατάκτως προς τα τραπέζια με το φαγητό, λες και επιδιώκουν την ωφέλεια που πήραν από την νηστεία να την ξαναχάσουν με την πολυφαγία.
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 Εάν ένας βασιλιάς θελήσει να παραλάβει πόλη από τους εχθρούς, πρώτα κατακρατεί το νερό και την τροφή, και έτσι οι εχθροί, κατασρεφόμενοι από την πείνα, υποτάσσονται σ' αυτόν.

 Έτσι και τα πάθη της σαρκός, εάν ζήσει ο άνθρωπος με νηστεία και πείνα, οι εχθροί της ψυχής του εξασθενούν.
ΑΒΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου