Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΙΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΑΤΕΡΩΝ


ΠΕΡΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

 Η Εξομολόγησις

 Ιωάννου Χρυσοστόμου. Ο Θεός ένεκα της απεριγράπτου φιλανθρωπίας του, όχι μόνο όσους ταπεινοφρονούν, αλλά και τους ευγνώμονας καλοκυττάζει και δέχεται, όταν λέγωσι τα αμαρτήματά των και γίνεται συμπαθής και καλοδιάθετος εις εκείνους, οι οποίοι έχουσι τοιαύτας διαθέσεις.
 - Μία αμαρτία, η οποία ομολογείται, γίνεται μικροτέρα, εάν δε δεν ομολογήται, γίνεται χειροτέρα.

 Ιωάννου Κλίμακος. Χωρίς εξομολόγησιν κανείς δεν θα επιτύχη συγχώρησιν.

 Μεγ. Βασιλείου. Όταν δοθή συγχώρησις των αμαρτημάτων, τότε λαμβάνει ο άνθρωπος την ελευθερίαν από την αμαρτίαν δια Ιησού Χριστού, ο οποίος μας εξηγόρασε.

 Γρηγορίου Θεολόγου. Θέλεις φανερώσει εις τον Κύριον τον Θεόν σου τα αμαρτήματά σου και δεν θέλεις προσθέσει πλέον άλλα εις αυτά, δια να λάβης καλόν πλησίον του Κυρίου του Θεού σου, ο οποίος δεν θέλει τον θάνατον του αμαρτωλού, αλλά την μετάνοιάν του.

 Μεγάλου Βασιλείου. Ούτε εκείνος, ο οποίος είπεν ημάρτησα και έπειτα επιμένει εις την αμαρτίαν, εξομολογείται, αλλ' όποιος εύρε ποία είναι η αμαρτία του και την εμίσησε. Διότι ποίαν ωφέλειαν φέρει εις ένα άρρωστον η εκ μέρους του ιατρού φροντίς, όταν κάμνει ούτος εκείνα, τα οποία φθείρουν την ζωήν; Κατά τον ίδιον τρόπον καμμία ωφέλεια δεν προέρχεται, αν συγχωρώνται τα αδικήματα, αφ' ου εξακολουθεί τις ακόμη να αδική.

 Ιωάννου Χρυσοστόμου. Να εξομολογήσθε εις τον Θεόν συχνά. Άπλωσε την συνείδησίν σου εμπρός εις τον Θεόν και τοιουτοτρόπως δείξε Του τας πληγάς σου και ζήτησον από Αυτόν τα ιατρικά των. Δείξε εις εκείνον ο οποίος δεν υβρίζει, αλλά ιατρεύει. Και εάν συ σιωπήσης, εκείνος τα ειξεύρει όλα. Ειπέ λοιπόν δια να κερδίσης, ειπέ, δια να αναχωρήσης εκεί καθαρός, αφού αποβάλλης εδώ όλα τα αμαρτήματά σου. Εκτός από την απελευθέρωσίν σου εκ των αμαρτημάτων, σώζεσαι και από την ανυπόφορον εκείνην δημοσίευσίν των.   

 Ιωάννου Δαμασκηνού. Δεν υπάρχει, δι' όσους ανεχώρησαν εις τον άδην εξομολόγησις και διόρθωσις. Διότι ο Θεός έκλεισε μαζύ εδώ μεν την ζωήν και τας πράξεις, εκεί δε την εξέτασιν, όσων επράξαμεν.
 - Μία κακία η οποία εσιωπήθη, είναι μία κρυφή ασθένεια εις την ψυχήν. Το να κρύπτη ο άρρωστος την αμαρτίαν είναι ωσάν να παρασκευάζη μαζύ με αυτήν τον θάνατόν του.

 Ιωάννου της Κλίμακος. Καθώς τα αυγά των ορνίθων, όταν ζεσταίνονται μέσα εις κόπρον, ζωογονούνται, τοιουτοτρόπως και λογισμοί, οι οποίοι δεν φανερώνονται, προχωρούν εις έργα.
 - Ψυχή η οποία ήθελε κάμει καμμίαν από τας αμαρτίας των ανθρώπων και, επειδή παραβλέπει, παρέβλεψε και έχει σφάλλει, η ψυχή εκείνη πρέπει να εξομολογηθή την αμαρτίαν την οποίαν έκαμεν.
 - Μία ψυχή, η οποία σκέπτεται την εξομολόγησιν, κρατείται από αυτήν ωσάν από χαλινόν, ώστε να μη κάμνη αμαρτήματα. Διότι, όταν δεν εξομολογούμεθα, κάμνουμεν άφοβα την αμαρτίαν εις το εξής, ωσάν να είμεθα μέσα εις σκότος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου