Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ


Ιδού ο <<αναμάρτητος>>

 <<Εγώ δεν έχω αμαρτίες, δεν σκότωσα, δεν αδίκησα, δεν έβλαψα κανέναν, κοιτάζω τη δουλίτσα μου, ανάβω το κεράκι μου, δίνω και καμμιά δεκάρα στους φτωχούς κι έχω τη συνείδησή μου αναπαυμένη>>.

 Αυτά τα λόγια, που είναι γεμάτα εγωισμό και αλαζονεία, ακούμε να βγαίνουν συχνά από το στόμα πολλών Χριστιανών.

 Ναι άνθρωπέ μου, έχεις αμαρτήσει ποτέ στη ζωή σου -όπως λες-αλλά δεν είσαι βέβαιος γι' αυτό; Εξήτασες ποτέ προσεκτικά τον εαυτόν σου να ιδής με πόσες αμαρτίες είσαι φορτωμένος; Ακόμη κι αυτή τη στιγμή μ' αυτά που λες, προσθέτεις ακόμη μια μεγάλη αμαρτία στις τόσες άλλες που είναι γραμμένες στο βιβλίο της ζωής σου. Διότι τολμάς να ορθώσης το μικρό ανάστημά σου ενώπιον του μόνου αναμάρτητου Μεγάλου Θεού και να γίνης όμοιος με Αυτόν - αναμάρτητος. Αλλά τα ίδια έλεγε και ο Φαρισαίος της παραβολής του Ευαγγελίου (Λουκά ιη' 12) και καταδικάσθηκε για την υπερηφάνεια του από τον Θεόν.

 Εσύ μπορεί να παρουσιάζης τον εαυτόν σου στους άλλους καθαρό και αμόλυντο, η συνείδησίς σου όμως τι λέει; Συμφωνεί μαζί σου; Δεν το φαντάζομαι. Όσο κι αν προσπαθής να πνίξης την φωνήν της, εκείνη δεν θα παύση να κραυγάζη πως είσαι <<ένοχος ενώπιον Θεού και ανθρώπων>> και να μη σε αφήνη να ησυχάσης νύχτα και ημέρα.

 Καυχάσαι πως δεν εσκότωσες

 Ημπορεί να μην επήρες φονικό όπλο στο χέρι και να μην έκανες έγκλημα, όμως αποφεύγεις την τεκνοποίησιν. Μήπως ποτέ συμβούλεψες ή κατέφυγες σε εκτρώσεις που έχουν γίνει της μόδας κι έγινες είτε άνδρας είσαι είτε γυναίκα, ένας τρομερός παιδοκτόνος; Αλλ' εκτός αυτών πόσους φόνους ημπορεί να έχης διαπράξει έμμεσα χωρίς να τους υπολογίζης; Δεν αποκλείεται να υπήρξες ένας ασυνείδητος δικαστής, ένορκος, συνήγορος ή ψευδομάρτυς και να έστειλες στην φυλακή ή ακόμη στο εκτελεστικό απόσπασμα κάποιον αθώον. Δεν αποκλείεται να είσαι ένας ασυνείδητος γιατρός απ' αυτούς που βλέπουν τον ασθενή συνάνθρωπό τους σαν πειραματόζωο ή σαν εμπόρευμα και τον εκμεταλεύονται κατά τον πλέον απάνθρωπο τρόπο και πολλές φορές από αδιαφορία ή αμέλεια τον στέλνουν στον τάφο, ή να είσαι γιατρός εκτρώσεων, παιδοκτόνος.

 Δεν αποκλείεται να είσαι ένας οιοσδήποτε επιχειρηματίας και να εκμεταλλεύεσαι τους υπαλλήλους σου, ή ένας άσωτος και να σπαταλάς άσκοπα σε γλέντια, διασκεδάσεις, χαρτοπαιξίες και άλλα παρόμοια τα χρήματα (που ο Θεός σου εμπιστεύθηκε να τα διαχειρισθής τίμια κι ευσυνείδητα για τον εαυτόν σου και τον πλησίον σου) αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπόν σου που στερείται, τροφής, ενδυμασίας, ιατρού, φαρμάκων και άλλων.

 Δεν αποκλείεται η γλώσσα σου να έχυσε πολλές φορές το δηλητήριο της συκοφαντίας εις βάρος ηθικών και εντίμων συνανθρώπων σου και να τους προξένησες ηθική ή υλική ζημιά, την διάλυση της οικογενείας ή να έγινες αιτία και φόνου ακόμη. Πολλές οι μορφές του φόνου! Φόνος κι όταν ξελογιάζη κανείς παντρεμένους και ρίχνει συζύγους, οικογένεια και τέκνα στην γκρίνια, στον χωρισμό, στον όλεθρο, όταν πέφτει σε πορνεία, μοιχεία, ανηθικότητα, όταν αναστατώνει νεανική καρδιά, όταν...

 Καυχάσαι πως δεν έκλεψες

 Ίσως να μην είσαι σεσημασμένος ληστής ή διαρρήκτης, αλλά όπως ο φόνος, το ίδιο και η κλοπή έχει άπειρες μορφές: αδικία, αισχροκέρδεια, πλαστογραφία, υπεξαίρεσις, καταπάτησις της περιουσίας του άλλου, δόλια χρεωκοπία, απάτη και τόσες άλλες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έμποροι, βιομήχανοι, επαγγελματίαι, τεχνίται κλπ. Μερικοί καλυπτόμενοι καταλλήλως, αισχροκερδούν εις βάρος των φτωχών  συνανθρώπων τους, των οποίων ροφούν αχόρταγα το αίμα. Μήπως κι εσύ ανήκεις σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές; Τότε πάψε να λες πως δεν έκλεψες, γιατί χέρια καθαρά ποτέ δεν είχε ο άνθρωπος.

 Καυχάσαι πως δεν αδίκησες και δεν έβλαψες κανέναν

 Αλλά είναι δυνατόν συ να αποτελής εξαίρεση μέσα στη σάπια και βρώμικη αυτή κοινωνία του εικοστού αιώνος και να μην έχης διαπράξει κανένα από τα αδικήματα που αναφέραμε;

 Κοιτάζεις τη δουλίτσα σου και την οικογένειά σου

 Και καυχάσαι πως είσαι αναμάρτητος όταν ενδιαφέρεσαι μόνον για τον εαυτούλη σου και κλείνεις αυτιά και μάτια στον πόνο και στην δυστυχία των γύρω αδελφών σου; Για ρίξε μια ματιά στην παραβολή του <<πλουσίου και του φτωχού Λαζάρου>> (Λουκά ιστ' 19-31) και σκέψου πόσοι φτωχοί Λάζαροι υπάρχουν γύρω μας που έχουν ανάγκη από υλική, ηθική, αλλά και θρησκευτική βοήθεια Ορθόδοξη Χριστιανική, κι εμείς δείχνουμε τόση αδιαφορία κι απονιά.

 Ημπορεί, όπως καυχάσαι, να μην έκαμες κανένα κακό στην ζωή σου, πράγμα εντελώς απίθανο, αλλά ημπορείς να πης και τι καλό έκαμες, αφού κυττάζεις μόνον τον εαυτούλη σου και την οικογένειά σου; Και ο νεκρός κακό δεν ημπορεί να κάμη σε κανέναν, αλλ' ούτε και καλό αφού είναι νεκρός. Δεν νομίζεις πως του ομοιάζεις κι είσαι κι εσύ ένας ζωντανός νεκρός; 

 Καυχάσαι ότι συχνά μπαίνεις στα πεταχτά στην Εκκλησία, ανάβεις κερί, κάνεις -λες- το σταυρουδάκι σου που ομοιάζει δυστυχώς σαν να παίζης κομπολόι ή μαδολίνο και μένεις αναπαυμένος ότι έπραξες το καθήκον σου. Όχι. Καλό βέβαια είναι το κερί κι ο σταυρός όταν όμως γίνεται με ευλάβεια και σε κανονικό σχήμα- το κερί σημαίνει την μαλακότητα της ψυχής μας και την μετάνοιάν μας- αλλά ο Κύριος θέλει και τακτικό Εκκλησιασμό και καρδιά καθαρή από μικρόβια της αμαρτίας, θέλει αγάπη και λατρεία προς Εκείνον, μεγάλη τιμή προς την Θεοτόκον Παναγία Μητέρα Του, τιμή στους φίλους Του Αγίους που αγωνίστηκαν κι άλλοι εμαρτύρησαν δια την πίστιν, τιμήν στους αγγέλους... Θέλει αγάπη και συμπόνοια προς τον πλησίον, ταπεινοφροσύνη, καλά έργα... Ζητεί μελέτη και υποστήριξη της Ορθοδόξου Πίστεώς μας που τόσους εχθρούς έχει, οι μεγαλύτεροι των οποίων είναι οι <<αδιάφοροι>>, αυτοί που ποτέ δεν θέλησαν να μάθουν και να ερευνήσουν τους θησαυρούς που περιέχει η Ορθοδοξία μας. Γι' αυτό γύρω μας υπάρχουν τόσες αιρέσεις και πλάνες που οδηγούν στην απώλεια.

 Ξύπνα λοιπόν άνθρωπε από τον βαθύ λήθαργο που χρόνια τώρα είσαι βυθισμένος, διώξε από μέσα σου το τρομερό θηρίο που λέγεται ΕΓΩΙΣΜΟΣ και δεν αφήνει ν' ακούσης τη συνείδησή σου που διαμαρτύρεται νύχτα και ημέρα για την πορεία που ακολουθείς στην πρόσκαιρη τούτη ζωή. Πάψε να καυχάσαι πως είσαι αναμάρτητος και παρακάλεσε τον μόνον αναμάρτητο Πολυέλεο Θεό να σε φωτίση και βοηθήση ν' ανοίξουν τα μάτια της ψυχής σου και να δουν την πνευματική φτώχεια και γύμνια της, να μετανοιώσης, να εξομολογηθής με συντριβή καρδίας και ταπείνωση σε καλόν Πνευματικό τα αμαρτήματά σου, να κοινωνήσης των Αχράντων και Ζωοποιών Μυστηρίων και να ζητήσης το έλεος Εκείνου που έχυσε το Πανάγιον Αίμα Του επάνω στο Σταυρό για τις αμαρτίες τις δικές μου, τις δικές σου και όλου του κόσμου.

 Διώξε από την καρδιά σου την παγωνιά και την αδιαφορία και προσπάθησε να την γεμίσης με πόνον για την Ορθόδοξη Πίστη μας, με καλωσύνη για τους συνανθρώπους σου. Φρόντισε ν' αποκτήσης τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΦΟΔΙΑ με τα οποία θα πας να συναντήσης τον Θεό όταν θα έλθη εκείνη η ώρα, για να σταθής στα δεξιά Του, απολαμβάνων την αιώνια μακαριότητα και ευτυχία στην Ουράνιο Βασιλεία Του. ΑΜΗΝ. 
Δόξα τω εν Τριάδι Θεώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου