Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ...


..Προς
τον Θεολόγο 
κ. Χαρίλαο Στουραΐτη

Αγαπητέ κ. Στουραΐτη,

Ήδη σας έχω γράψει δύο επιστολές μέσω του παρόντος blog προκειμένου να σας εκφράσω τα παράπονά μου για τα δημοσιεύματά σας, και δυστυχώς καμία δεν λάβατε υπ' όψιν σας.  Την παρούσα χρονική στιγμή το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει από τις παράλογες ενέργειές σας, είναι πως μάλλον επιθυμούσατε να συμβεί αυτή η ένωση ώστε εσείς να πάτε με την πλευρά του Σεβ/του Αμφιλοχίου προκειμένου να έχετε την δυνατότητα να γράφετε στο facebook ώστε έτσι να επιδεικνύετε τις Θεολογικές σας γνώσεις. Δεν βλέπετε όμως πως με τις δημοσιεύσεις σας συνεχώς πέφτετε όλο και πιο χαμηλά; Στην αρχή σας έφταιγε η ένωση. Κατόπιν τα βάλατε με τον <<Τόμο Ενώσεως>>, και τώρα σας φταίνε οι Ρουμάνοι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου. Και εγώ αναρωτιέμαι. Με αυτούς τους Επισκόπους δεν συνεργαζόσασταν και δεν συνεδριάζατε τόσα χρόνια; Τώρα σας ξίνισαν κι αυτοί; Ή μήπως και αυτοί συμπεριλήφθηκαν στον μανιώδη και ανελέητο διωγμό που εδώ και καιρό έχετε κινήσει κατά της Εκκλησίας και της Αληθείας, προκειμένου εσείς να έχετε πιο πολλά πατήματα ώστε να επιδείχνεστε; Να με συγχωρείτε που σας μιλάω κάπως απότομα, αλλά δεν νομίζω πως πλέον μετά από την πεισματική σας στάση η ταπεινότητά μου μπορεί να κάνει διαφορετικά. Για ακόμη όμως μία φορά σας ρωτάω. Πέραν του να ασχολείστε συνεχώς με το facebook, ως καλός Θεολόγος που το μυαλό του γεννάει λύσεις, μπορείτε να μας παρουσιάσετε μερικές από αυτές οι οποίες θα μπορούν να βοηθήσουν εις την Ενότητα; Έχετε κάτι να προτείνετε; Ή το μόνο που πολύ καλά γνωρίζετε να κάνετε είναι να γράφετε και να τα βάζετε με όσους δεν συμφωνούν μαζί σας; Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν με τη στάση σας αυτή επιθυμείτε την επίλυση όλων των θεμάτων ή αν εργάζεστε προκειμένου να υπάρξει περισσότερη απόσταση μεταξύ της πλευράς σας και της σημερινής Ιεράς Συνόδου. 

Αγαπητέ μου, την ώρα αυτή έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια που λίγο πριν την ένωση εσείς μου είχατε πει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. <<Εγώ, Δημήτρη, μπορεί να διαφωνήσω με την Ένωση πλην όμως θα παραμείνω στο πλευρό του Σεβ/του Κηρύκου προκειμένου να τον βοηθήσω>>. Το κάνατε αυτό; Φυσικά και όχι!!! Γιατί κ. Στουραϊτη; Σας παρακαλώ πολύ καταλάβετε πλέον πως το facebook δεν είναι ούτε η αρένα που αγωνίστηκε ο Νέστορας, ούτε χώρος που αναδεικνύει Ομολογητές . Αν κάτι θέλετε να πείτε και δη για το καλό της Εκκλησίας, τότε καθίστε και γράψτε στο σε επιστολή σας προς τον Σεβ/το κ. Κήρυκο ή προς τη Σύνοδο. Αυτοί είναι που μπορούν να σας απαντήσουν στα ερωτήματά σας. 

Όσον αφορά τον <<Τόμο Ενώσεως>> με τον οποίον τα έχετε βάλει, μάθετε πως αυτός δεν είναι ούτε Δογματικό Κείμενο, ούτε κείμενο που παρουσιάζει ολόκληρη την Ομολογιακή θέση της Ιεράς Συνόδου. Για να το πούμε πιο απλά, για ακόμη μία φορά, είναι ένα κείμενο σε μορφή βιβλίου, το οποίο κυκλοφόρησε ένεκα της Ενώσεως. Εις αυτό αναγράφονται μερικά θέματα, καθώς υπάρχουν κι άλλα τα οποία ήδη αντιμετωπίζονται και ανά καιρούς βγαίνουν διάφορες ανακοινώσεις γι' αυτά. Το θέμα είναι πως όλα όσα είχαν σταθεί ως προβλήματα ανάμεσα στον Σεβ/το Κήρυκο και την Σύνοδο του 2003, τώρα υπάρχει η καλή διάθεση να αντιμετωπισθούν, και αντιμετωπίζονται. Επ' αυτού δείτε σας παρακαλώ τι αναγράφεται εις την με αρ. πρωτ. 3607/ 6-04-2019 εκ.ημ,  ''Απόφαση Αναδείξεως'' του Σεβ/του Παχωμίου εις Αρχιεπίσκοπον Αθηνών: <<... όστις (ο Σεβ/τος κ. Παχώμιος) αείποτε διεκρίνετο δια την διάθεσιν διορθώσεως και επανορθώσεως των εκκλησιαστικών προβλημάτων μετά εκκλησιαστικής διακρίσεως και εν πνεύματι ταπεινώσεως αυτοκριτικής, αλλά και διορατικής ανοχής έναντι των τυχόν παρεκτρεπομένων εις θέματα εκκλησιαστικής και κανονικής φύσεως κατά το απώτερον και πρόσφατον παρελθόν, άνευ ουδεμίας υποχωρήσεως εις τα θέματα της πίστεως και ηθικής...>>. Αυτό αγαπητέ μου δεν δείχνει καλή θέληση; Γιατί κλείνετε τα μάτια σε όλες τις καλές κινήσεις της Ιεράς Συνόδου; Το βιβλίο - αφιέρωμα στον Άγιο Πατέρα που η Σύνοδος κυκλοφόρησε, δεν δείχνει την επιθυμία αυτής να ακολουθήσει τα χνάρια του Αγίου Πατρός; Ακόμη όμως και η ανάδειξη του Μακ/του Παχωμίου, ως πράξη, κάτι δεν θέλει να δείξει; ΑΝ την πράξη αυτή την εξετάζατε απ' όλες τις πλευρές της, δηλαδή διεξοδικά, χωρίς να θέλετε μόνο να την χτυπήσετε, θα βλέπατε πως πάλι στην παραπάνω Απόφαση γράφει ότι ο Θρόνος των Αθηνών από το 2005 και μετά, κηρύχθηκε κενός. Και πως ο Σεβ/τος κ. Παχώμιος αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος εις διαδοχήν του Αρχιεπισκόπου Κυρού Ανδρέου. Του τελευταίου δηλαδή Κανονικού και Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου. Που λοιπόν υπάρχει αποδοχή των λαθών του πρώην Πειραιώς κ. Νικολάου, τα οποία συνεχώς λέτε πως υφίστανται;

Τελευταίο άφησα να σας αναφέρω το θέμα του '71, το οποίο όχι μόνο τελευταίο δεν είναι, αλλά όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανοικτή διαδικτυακή επιστολή μου, είναι και το καθ'αυτό θέμα που νομίζω πως δημιουργεί τα όποια προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες έκανα αναδημοσίευση των σχετικών γραφομένων σας εις το παρόν blog και οι οποίες έχουν τους Τίτλους: α) ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1971 και β) ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ 1948 ΚΑΙ ΤΟ 197. Κι επ' αυτών ήθελα να σας ρωτήσω αν η γνώμη σας παραμένει ίδια. Διότι η γνώμη της σημερινής Ιεράς Συνόδου, όπως προσωπικά έχω διαπιστώσει, δεν έχει αλλάξει ούτε εις το ελάχιστο ως προς όλα όσα λεγόντουσαν τα τελευταία χρόνια για το θέμα αυτό.

Αγαπητέ μου, 

Μπορεί να μην είμαι ικανός όπως εσείς εις την αναγραφή επιστημονικών επιστολών, πλην όμως η καρδιά μου φλέγεται από τον πόθο της ν Χριστώ Αγάπης και της Εν Χριστώ και Αληθεία Ενότητος. Γι' αυτό ως έσχατος όλων σας παρακαλώ σταματήστε να γράφετε μαινόμενος προς όλους όσους αποδέχθηκαν την Ενότητα, και θελήστε να παρακαθήσετε σε έναν διάλογο που θα δώσει πραγματική βοήθεια στην Εκκλησία. Το 2016 πως μπορέσατε και δώσατε το παρόν στον τότε διάλογο που έγινε σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου και τώρα δεν μπορείτε; Οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εις όσους έφεραν την Εκκλησία στο σχίσμα του 2005, θα αποδοθούν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις και όχι από το διαδίκτυο. Αυτό έκαναν όλες οι Άγιες Σύνοδοι μέχρι σήμερα, αυτό πρέπει να συνεχισθεί και να γίνεται.    

 Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός
Ο Διαχειριστής του παρόντος blog,
Δ.Π.  

1 σχόλιο:

  1. Επειδή ο εν Χριστώ αδελφός Χαρίλαος δεν μπαίνει στον κόπο ούτε και να σχολιάσει τις αναρτήσεις μου, προκειμένου έστω και έτσι να ξεκινήσει μία καλή συζήτηση, θα ήθελα να του θυμίσω κάποια λόγια του απ. Παύλου. ''Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε, και ούτως αναπληρώσατε τον νόμον του Χριστού''. Κι αυτό τι σημαίνει; Πως όταν διαφωνούμε με κάποιες ενέργειες, τότε δεν πρέπει αμέσως να προσφεύγουμε σε ακραίες λύσεις ,όπως το να φεύγουμε και να ξεκινάμε πόλεμο προς όλους εκείνους με τους οποίους διαφωνούμε.Αλλά ''Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε''. Δηλαδή,να μένουμε ενωμένοι στο Σώμα της Εκκλησίας και κάτω από αυτήν την ένωση να προσπαθούμε να δείξουμε στους άλλους πως μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Κι όταν μετά από ικανό χρόνο εξαντλήσουμε όλη την μακροθυμία μας και οι άλλοι συνεχίζουν να πορεύοντε αμετανόητοι, τότε ναι, πρέπει να οδηγηθούμε εις την επιλογή της απομακρύνσεως.Αλλά αυτό μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και αυτοί με τους οποίους διαφωνούμε δεν έχουν δείξει ούτε την παραμικρή διάθεση για την διόρθωση όλων εκείνων που πρέπει να διορθωθούν.

    Δυστυχώς όμως, την στιγμή αυτή, ο κ. Στουραΐτης τα λόγια αυτά του απ. Παύλου δεν τα εφαρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή