Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΛΕΥΚΑΔΟΣ



''Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι και της οικουμένης Διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.''

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και δη Ορθόδοξα τελέστηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2019 ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στα Λαζαράτα στους Σφακιώτες Λευκάδος.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Παν/τος Αρχιμ/της π. Γεράσιμος Κοσμάς, χοροστατούντος του Σεβ/του Μητροπολίτου Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, του και Τοποτηρητού Λευκάδος και Παλαιάς Ηπείρου.

Το πρωί της Παρασκευής 29 Ιουνίου 2019 (ε.η.), Κυριωνύμου ημέρας της εορτής των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεσονυκτικού και του Όρθρου. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία επιτέλεσε ο Σεβ/τος Μητροπολίτης κ. Κήρυκος συνιερουργούντος και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών Παν/του Αρχιμ/του π. Γερασίμου Κοσμά. Τον πανηγυρικό θείο λόγο εκφώνησε ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος αναφερθείς μεταξύ άλλων και εις την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εορτής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως προκειμένου να τιμήσουν τους Αγίους Αποστόλους πολλοί πιστοί προσήλθαν από πλησιέστερες περιοχές της Νήσου Λευκάδος αλλά και εξ Αθηνών. 

Αμέσως μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η τέλεση του τετραετούς Ιερού Μνημοσύνου του Πανοσ/τάτου Ιερομ/χου π. Θεοδώρου (κατά κόσμον Θωμά Κοντογιάννη), εφημερίου του ως άνω Ιερού Ναού. Εις αυτό εμνημονεύθησαν και τα ονόματα των κτητόρων και διατελεσάντων εφημερίων του Ιερού Ναού, Πολυκάρπου Ιερομονάχου, Κηρύκου Ιερομονάχου, Ευλαμπίου Ιερομονάχου,  Ζηνοβίου μοναχού και Κοσμά μοναχού και της νεομάρτυρος αναδειχθείσης κατά τους φοβερούς διωγμούς του 1950 Βασιλικής Λάζαρη. Ως έθος, μνημονεύτηκε και το όνομα της μακαριστής μοναχής Ελένης Παλαιολογίνας, της δια του θείου και Αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Υπομονής μοναχής, η οποία επί 25 έτη ήταν μοναχή και ηγουμένη εις την Βυζαντινή Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας που ευρίσκεται εις Απόλπαιναν Λευκάδος.

Η φετινή Ιερά Πανήγυρις υπήρξε ομολογουμένως πολύ ξεχωριστή από όλες τις προηγούμενες και ούτω διότι τα μηνύματα τα οποία εκπέμφθηκαν προς τους πιστούς ήταν πραγματικά μηνύματα Ορθοδοξίας, αγώνος υπέρ της αληθείας και Ορθοδόξου Ομολογίας Πίστεως, αλλά και παραμονής εις τα βήματα του Αγίου Πατρός Ματθαίου.

Εκτός όμως από την ημέρα της Πανηγύρεως, Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων τελέσθηκε και τις επόμενες δύο ημέρες, ήτοι το Σάββατον 30 Ιουνίου 2019 εκ.ημ., εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, καθώς και την Κυριακή 1 Ιουλίου 2019 (Δ΄ Κυριακή του Ματθαίου), εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Κατ' αυτήν δε την ημέρα ήταν η δεύτερη πανήγυρις του Ναού, επειδή εκ δεξιών αυτού υπάρχει πέτρινη Αγία Τράπεζα, αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους και στον Άγιο Κήρυκο και την Αγία Ιουλίττα.

Όλες τις παραπάνω ημέρες οι πιστοί που προσήλθαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις, είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν μέρος εκ των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων. 

Εις την συνέχεια παραθέτουμε εκτενές φωτογραφικό υλικό από την πανήγυρη καθώς και βίντεο από τoν Όρθρο (το Δοξαστικό της εορτής), την Ομιλία του Σεβ. κ. Κηρύκου, αλλά και από την τέλεση του τετραετούς Ιερού Μνημοσύνου του μακαριστού Ιερομ/χου π. Θεοδώρου.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ









ΟΡΘΡΟΣ – ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ
ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ








                     




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου