Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΝΘΗ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Η ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΧΗ ΚΥΡΑΝΝΑ

''Ασκήσει δουλεύσαντά σοι Χριστέ, και Ορθοδοξία επί της γης,
δόξασον Σωτήρ εν τοις ουρανοίς.''

 Σε ηλικία 86 ετών, εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου 2016 (ε.η.), η σεβαστή και αγαπητή Μοναχή Κυράννα, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Παραμυθίας Αχαρνών Αττικής.
  Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής, το πρωί της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2016 (ε.η.), στις 11 π.μ. και κηδεύτηκε πανδήμως υπό πλήθους πιστών, μοναχών, Ιερέων και Επισκόπων.
   Της εξοδίου Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο Οικείος Μητροπολίτης Σεβ/τος Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος, ο και Τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πρόεδρος της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Κένυας και έξαρχος πάσης Αφρικής κ. Ματθαίος ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Όρους Λιβάνου και πάσης Φοινίκης κ. Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Ρωσίας κ. Σεραφείμ, οι Πανοσ/τατοι Ιερομ/χοι π. Νεκτάριος, π. Παντελεήμων και π. Σωζόμενος και ο Ιερεύς π. Ανδρέας.
  Το πολυβασανισμένο Όσιο Σώμα της το εναπόθεσαν ευλαβικά στον ετοιμασμένο τάφο στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής «για να αφουγκράζεται τις ψαλμωδίες και να θεάται τα ένδοξα και εξαίσια πού επιτελεί η Παναγία στους μετά πίστεως προσερχόμενους στην Μονή Της».
   Η Γερόντισσα Κυράννα ήταν καλόκαρδη και αγαπητή, με αγνά αισθήματα και ευγένεια ψυχής.
  Ο  Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος, στον επικήδειο λόγο του εξήρε την «μεγάλη αυτή μορφή της ανδρείας γυναίκας, της ταπεινής και φιλαγάθου Μοναχής Κυράννης».
  «…Μια ζωή 86 χρόνων είπε, που κεντρικός άξονάς της ήταν το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, η διακονία και συμμετοχή στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και η ισόβια προσφορά στο συνάνθρωπο…
  Ήλθε στο Μοναστήρι με σκοπό να αφιερωθεί ολόψυχα στην διακονία των συνανθρώπων. Άπειρη και άβγαλτη η ίδια, με μόνο στήριγμά της την πίστη στο Χριστό.
   Ο Ναός της Παναγίας Παραμυθίας ήταν η μέριμνά της, η λαχτάρα της, η προσφυγή της, ο ανεφοδιασμός της, η ανάπαυσή της.
  Όλα αυτά αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς της.
  Ποτέ δεν χαριζόταν στον εαυτό της, τηρούσε όλες τις καθιερωμένες νηστείες και τα τριήμερα.
  Η προσευχή στο κελί, οι παρακλήσεις της, οι αγρυπνίες, τα κομποσχοίνια κι οι γονυκλισίες της, ήταν η σταθερή προσευχητική της τάξη. Η καμπάνα του μεσονυκτικού και του όρθρου δεν την έβρισκαν ποτέ στο κρεβάτι…
 Πάντοτε υπήρχε ένα πιάτο φαγητό στον απρόσμενο περαστικό. Χιλιάδες επισκέπτες γεύτηκαν τα εδέσματά της στην ταπεινή τραπεζαρία της, κληρικοί και λαϊκοί και μοναχοί. Σε θέματα φιλοξενίας, Ευαγγελική και η ελεημοσύνη της.
  Η άλλη αρετή που την εξάσκησε σε απίστευτο βαθμό ήταν η άκρα ακτημοσύνη της…
  Αλλά ο ζήλος του οίκου του Θεού κατέφαγε και τα σωθικά της αδελφής Κυράννας. Γι αυτό με περισσή φιλοκαλία επιδιδόταν σε ό, τι αφορούσε στο σπιτικό της Παναγιάς…
  Με τα στίγματα του μαρτυρίου της θα προσέλθει στον Κύριό της και θα ακούσει της ευκταίας φωνής: «Είσελθε δούλη αγαθή εις την χαράν του Κυρίου Σου».
  Τελειώνοντας Ο Μητροπολίτης κ. Κήρυκος, παρακάλεσε τους Οικείους της μεταστάσης αλλά και όλους τους παρευρισκομένους πιστούς να μιμηθούν τον βίο της, ώστε όσο το δυνατόν ο καθ' ένας ξεχωριστά να υπάρξει μοναχός, όχι κατά το σχήμα, αλλά κατά την καρδίαν του, επιτελώντας έτσι όλα αυτά τα καλά έργα που επετέλεσε και η μακαριστή αδελφή Κυράννα. Ήτοι, την εν Χριστώ και προς τον συνάνθρωπο αγάπη, τις αδιάλειπτες προσευχές και νηστείες αλλά και την συχνή εξομολόγηση και μετάληψη των Αχράντων μυστηρίων. Έργα που οδηγούν απευθείας εις τον καρδιογνώστην Χριστόν. 
 Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση στη Βασιλεία του Θεού».
 Ας είναι ή Ουράνια ζωή σου αγγελική, πολυσέβαστη και αγαπημένη μας Γερόντισσα Κυράννα, όπως και ή επίγεια βιωτή σου. Η Αγία Ευχή σου πάντα να μας ευλογεί, να μας συγχωρεί και να μας αξιώσει της Επουρανίου Βασιλείας.

        Αιωνία Σου η μνήμη πολυσέβαστη και πεφιλημένη μας Γερόντισσα!

 Έκτατον ανακοινωθέν

   Η Μητροπολιτική Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος μετά βαθυτάτης θλίψεως αναγγέλλει εις το ευσεβές ορθόδοξον πλήρωμα, ότι η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Παραμυθίας Μοναχή Κυράννα, απεδήμησε προς Κύριον Σήμερον 25 Νοεμβρίου (ε.η.) και περί ώραν 7ην πρωινήν.
    Την θλιβεράν ταύτην είδησιν αγγέλλουσα η Μητροπολιτική Ιερά Σύνοδος, γνωστοποιεί οτι η εκφορά του σεπτού λειψάνου της μακαριστής ηγουμένης αδελφής Κυράννας γενήσεται μεθ' όλης της ανηκούσης εις αυτήν εκκλησιαστικής τάξεως εις το Καθολικόν της Ιεράς Μονής Παναγίας Παραμυθίας Αχαρνών Αττικής, αύριον, ημέραν Παρασκευήν και ώραν 11ην π.μ.

Εκ των Γραφείων Της Μητροπολιτικής Ιεράς Συνόδου
Ο Πρωτοσύγκελλος Ιερομ/χος π. Παντελεήμων Βίλιτσιτς

 

 


  ''Ανάπαυσον την δούλην σου ο Θεός, μετά των Αγίων ως αγαθός εν τη Βασιλεία των ουρανών. Αμήν''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου