Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΣ ΙΕΡΟΝ ΜΕΤΟΧΙΑΚΟΝ ΝΑΟΝ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΡΕΑ


  Σήμερα Ι΄ Κυριακή του Λουκά και μνήμη του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, οι πιστοί του Μετοχιακού Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα/Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Παντοκράτορος είχαν την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να λειτουργηθούν υπό του νέου μέλους της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, ήτοι, υπό του Μητροπολίτου Όρους Λιβάνου και πάσης Φοινίκης κ. Σεραφείμ. Η εορταστική διάθεσις ξεκίνησε από τω εσπέρας του Σαββάτου, όταν και ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ μαζί με τον Πανοσ/τατον Ιερομ/χον π. Νεκτάριον αφήχθησαν εις τον Ιερόν Ναόν, όπου εν τω μέσω Ιεράς κατανύξεως ετέλεσαν την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού της Κυριακής και της εορτής του Οσίου Σάββα. Το πρωί της Κυριακής χοροστατούντος του ως άνω Μητροπολίτου, ανεγνώσθει η ακολουθία του Μεσονυκτικού μετά της Λιτής του Αγίου (όπως όριζε το Τυπικό) και εν συνεχεία εψάλει ο πανηγυρικός Όρθρος. Μετά δε το τέλος και του Όρθρου, ήρχισεν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της οποίας προεξήρχεν ο Άγιος Λιβάνου κ. Σεραφείμ συλλειτουργούντος μετά του Πανοσ/τάτου Ιερομ/χου. Νεκταρίου. Είναι περιττό να αναφερθεί το πόσο συγκηνιτικές ήταν οι στιγμές καθ' όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίς, με κορυφέες εκείνες της Μ. Εισόδου και έκτοτε, όταν ο Σεβ/τος κ. Σεραφείμ ευλόγησε τα Τίμια δώρα με γεμάτα δάκρυα μάτια και πραγματικά τρεμάμενη (λόγο Φόβου Θεού) φωνή. Ο ως άνω Μητροπολίτης εις τον Μετοχιακόν Ιερόν Ναόν ετέλεσε δια πρώτη φορά την Θείαν Λειτουργίαν, δια τούτο και ο αναγνώστης του Ναού Δημήτριος Παπαδάτος, αμέσως μετά το ''Δι' ευχών'' καλοσώρισε τον Μητροπολίτη με το παρακάτω Μήνυμα:

   <<Σεβ/τε Μητροπολίτα Όρους Λιβάνου και πάσης Φοινίκης κ. Σεραφείμ και Πανοσ/τατε π. Νεκτάριε, εκ της θέσεως αυτής και ως ο ελάχιστος των ενοριτών του παρόντος Ιερού Ναού, θα ήθελα να σας καλοσωρίσω εις την χώρα μας, εις την Ιεράν Μητρόπολη Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών και εις τον ταπεινόν τούτο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Πατρός Ματθαίου του Νέου Ομολογητού.
    
     Σεβ/τε Άγιε Δέσποτα, η χάρις του Τριαδικού Θεού συνήγαγε υμάς εδώ σήμερον ώστε δια της Θείας Λειτουργίας της Οποίας και προεξήρχατε να δοξάσουμε τον Αναστάντα Ιησού Χριστό και να τιμήσουμε την Ιερά μνήμη του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου.

     Ο όσιος Σάββας Σεβασμιώτατε και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί είναι ένας εκ των Μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας, ο οποίος εδόξασε τον Κύριον όχι δια του μαρτυρίου του, όχια δια του αίματός του, αλλά δια της ασκήσεως και ταπεινότητός του. Ο Θαυμαστός Βίος του δια του Κανόνως που ανεγνώσαμε το πρωί, τον αναφέρει ως των <<Ασκητών το Καύχημα>>.
  
     Εχθές Σεβ/τε, μετά το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού, μου είπατε πως ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος σας έκανε μεγάλη εντύπωση και μάλιστα τον χαρακτηρίσατε ως ασκητικό Ιερό Ναό.

     Επειδή στην Εκκλησία τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα είναι αποτελέσματα της Θείας Πρόνοιας, έτσι είναι και το σημερινό θαυμαστό γεγονός. Εσείς, ο ταπεινός, απλούς και ησύχιος Επίσκοπος, λειτουργείτε δια πρώτην φοράν εις την ενορία μας, ημέρα κατά την οποίαν τιμάται η μνήμη ενός μεγάλου ασκητού Αγίου. Επομένως ασκητικός ο ναός, ασκητικός και ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος. Ο Ναός μας, άγιε δέσποτα, μπορεί να τυγχάνει μικρός σε χώρο, είναι μεγάλος όμως κατά Θείαν Χάριν. Άγιοι, Αρχάγγελοι και Ουράνιες Δυνάμεις βρίσκονται εις αυτόν κάθε φορά που τελείται προσευχητική Σύναξη.

    Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να σας κάνω ένα ακόμη καλοσώρισμα, εις την Γνήσια Ορθόδοξο Εκκλησία, εις την αληθινή Ομολογία Πίστεως, αυτή δηλαδή όπου εδοξάσθη από μεγάλους αγίους εκ των οποίων ένας είναι και ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος. Καλωσήρθατε, λοιπόν, και να είστε πάντοτε σίγουρος πως κάθε φορά που θα βρίσκεστε στην Ελλάδα, η πόρτα του Ιερού μας Ναού θα είναι πάντοτε ανοιχτή για την Σεβασμιότητά σας, όπως ανοιχτές θα είναι και οι θύρες της καρδιάς μας.

    Καλό υπόλοιπο διαμονής και καλή επιστροφή εις την πατρίδα σας, το Λίβανον, όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσετε>>.

 











  ( Σημ: Ο Πανοσ/τατος π. Νεκτάριος ασχολείτε με την δημιουργία Κομποσχοινίων και διάφορων είδους πλεκτών. Μια μικρή ένδειξη της πραγματικά ευλογημένης εργασίας του, είναι και η παραπάνω φωτογραφία με ένα ζακετάκι μωρού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου