Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ

 Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και μεγάλη εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 206 (κατά το Ορθοδοξο Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο), εορτή της Συλλήψεως της αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος, ο και τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Αττικοβοιωτίας και Πρόεδρος της απανταχού Γνησίας Ορθοδόξου Ιεράς Συνόδου, τέλεσε τα Εγκαίνια του σταυροπηγιακού Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας  Άννης, το οποίον εβρίσκεται εντός του Σταυροπηγιακού Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά, εις το αριστερό κλίτος.
 
  Την παραμονή των Εγκαινίων, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα, εις τον Ιερόν Ναόν Παναγίας Σουμελάς, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβ/του κ. Κήρυκου, ο οποίος προσεκόμισε και τα Ιερά Λείψανα των (Αγ. Ξενοφώντος , Αγ. των εν τη Ιερά Μονή αναιρεθέντων, και των εν Σκλαβαίνοις Αιτωλοακαρνανίας  Αγίων μαρτύρων), τα οποία την επομένη ημέρα κατετέθησαν στην Αγία Τράπεζα του Ιερού παρεκκλησίου. 

  Το πρωί της Κυριωνύμου ημέρας των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος κ. Κήρυκος ομού μετά του Μητροπολίτου Κένυας και εξάρχου πάσης Τανζανίας κ. Ματθαίου χοροστάτησαν στον Όρθρο, τέλεσαν τα Εγκαίνια του Ι. Παρεκκλησίου, κατά την διάρκεια των οποίων ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος, εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα και στη συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς προεξήρχαν στην πρώτη Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στο εγκαινιασθέντα Ι. Παρεκκλήσιον, συλλειτουργούντος και του Πανοσ/τάτου Ιερομ/χου π. Παντελεήμωνος. Αξίζει να σημειωθεί πως εις το Ι. Παρεκκλήσιον δόθησαν κι ακόμη δύο ονόματα, ήτοι, της Παναγίας Γλυκοφιλούσας της Αθωνίτισας και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας Ο Σεβασμιώτατος κ. Κήρυκος ανεφέρθει εις την ύψιστη σημασία της τελετής των Ιερών εγκαινίων και παρακάλεσε τους παρευρισκομένους πιστούς όπως από του νυν εύχονται <<Τούτον τον Οίκον στερέωσον Κύριε>>. Ολοκλήρωσε την ολιγόλεπτη ομιλία του, ευχαριστόντας εκ βάθους Καρδίας όλους όσους αψήφησαν το πολύ κρύο και περευρέθησαν εις τα εγκαίνια ώστε να λάβουν πλούσια την δωρεά του Αγίου Πνεύματος, αλλά και των αγίων εις τους οποίους αφιερώθηκε το Ιερόν Παρεκκλήσιον, όπως επίσης έπεμψε και τις δέοντες ευχαριστίες εις τον Σεβ/το κ. Ματθαίο, ο οποίος λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του δια την μακρινή Αφρική, ηθέλησε να κοπιάσει κι αυτός εις την διαδικασία της όλης Τελετής.

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ



ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ


''Οι Αρχιερείς αναγινώσκουν
γονατιστοί τις ευχές
των εγκαινίων''

'' Οι Αρχιερείς αναγινώσκουν γονατιστοί τις ευχές
των εγκαινίων''.

'' Η προς εγκαινιασμόν αγία Τράπεζα''

'' Οι πιστοί γονατιστοί εύχονται δια τον εγκαινιασμό
του Ιερού Παρεκκλησίου''

'' Οι πιστοί γονατιστοί εύχονται δια τον εγκαινιασμό
του Ιερού Παρεκκλησίου''

'' Οι πιστοί γονατιστοί εύχονται δια τον εγκαινιασμό
του Ιερού Παρεκκλησίου''

'' Οι Αρχιερείς και ο Ιερεύς
π. Παντελεήμων κατά τη
στιγμή της περιφοράς
των Ιερών Λειψάνων''

'' Οι Αρχιερείς και ο Ιερεύς π. Παντελεήμων κατά
τη στιγμή της περιφοράς των Ιερών Λειψάνων'' 

'' Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος
αναγινώσκει ευχές
ενώπιον της αγίας
τραπέζης''

'' Η ένδυση του Αρχιερέως
με το χιτώνιο''

'' Τα Ιερά Λείψανα έχουν
πλέον εναποτεθεί επί
της οπής της Αγίας
Τραπέζης''

'' Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος
περιχύνει την οπή με 
κηρομαστίχη''

'' Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος
περιχύνει την οπή με 
κηρομαστίχη''

'' Ο Σεβ. κ. Κήρυκος
σκεπάζει την οπή
με την πλάκα''

'' Οι Αρχιερείς κατά την 
πλύση της Αγίας Τραπέζης''
 
'' Η τοποθέτηση των λινών
υφασμάτων με τους
Ευαγγελιστές''

'' Η ένδυση της Αγίας Τραπέζης
με το κατασάρκιον''

'' Ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος
υπογράφει εις το
κατασάρκιον''


'' Ο Σεβ/τος κ. Ματθαίος
υπογράφει εις το
κατασάρκιον''


ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΔΥΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ)

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου