Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΙΕΡΕΩΣ


 Σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2018 κατά το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο, ημέρα μνήμης του αγίου ενδόξου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, πολιούχου της πόλεως των Πατρών, άγει τα σεπτά αυτού Ονομαστήρια ο Ιερεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών π. Ανδρέας Σίντνιεβ. Η εορταστική Θεία Λειτουργία ετελέσθη εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αχαρνών και εις αυτήν παρευρέθησαν συλλειτουργούντες ο Οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ/τος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Κήρυκος, ο και τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρόεδρος της Πανορθοδόξου Ιεράς Συνόδου και ο Σεβ/τος Άγιος Κιέβου και πασών των Ρωσιών κ. Σεραφείμ. Η διεύθυνση του <<ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ ΙΕΡΑΡΧΗ ΜΑΤΘΑΙΟΥ>> εύχεται από καρδίας έτη πολλά εις τον σεπτό Πρεσβύτερο, ίνα ευλογεί και αγιάζει Ιερατικώς πάντας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

 Εις την συνέχεια παραθέτουμε την Προσφώνηση του Σεβ/του κ. Κηρύκου κατά την ημέρα της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του π. Ανδρέου, η οποία ετελέσθη τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος το έτος 1997, εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Τρίαδος Κάτω Ηλιουπόλεως.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ κ. ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΝ ΤΟΥ Π. ΑΝΔΡΕΟΥ

 Η αγάπη και το άπειρον έλεος του Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ωδήγησε τα διαβήματά σου ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου και σε αξίωσε της μεγάλης ταύτης χάριτος και δωρεάς να ίστασαι εις ''καθέδραν πρεσβυτέρων''.

 Προ δύο περίπου μηνών έκλινες τον αυχένα ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου και έλαβες δια χειρών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ανδρέου, τη επικλήσει της Χάριτος του Παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος, τον πρώτον βαθμόν της Ιερωσύνης. Και σήμερον ίστασαι πάλιν ενώπιον της ιεράς Τραπέζης και αναμένεις, ως οι του σωτήρος μαθηταί εις το υπερώον της Ιερουσαλήμ, την χάριν του Παρακλήτου να σε ανυψώση εις το υπούργημα του πρεσβυτέρου, ώστε να διακονήσης την Εκκλησίαν από της θέσεως πλέον αυτής του Ιερέως. Θα λουσθής έτσι δια μίαν ακόμη φοράν από την φλόγα της Πεντηκοστής, σήμερον μάλιστα που εορτάζομεν την Κάθοδον του Αγίου Πνεύματος επί τους αγίους μαθητάς και αποστόλους και θα λάβης την σφραγίδα της Χάριτος δια να επιτελής του λοιπού πάντα τα του πρεσβυτέρου ''προς τον καταρτισμόν των αγίων, εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού''.

 Η Χάρις του Παρακλήτου, ''η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα'', θα επισκιάση δια μίαν ακόμη φοράν επί σε και θα έλθη και θα σκηνώση εις την καρδίαν σου και θα σε αναδείξη οικονόμον της Χάριτος, ποιμένα και διδάσκαλον της Εκκλησίας και λειτουργόν των του Θεού Μυστηρίων. 

 Τι μείζων ταύτης της δωρεάς; Τι ανώτερον τούτου του ιερού μυστηρίου; Τι ιερωτέρα ταύτης της ιεράς κλήσεως και αποστολής; Και είναι πράγματι το υψηλότερον υπούργημα το της ιερωσύνης, διότι τελείται μεν επί της γης, τάξιν όμως έχει επουρανίων πραγμάτων και νοημάτων. Και είναι μεγίστη η τιμή και η ευθύνη, διότι ''ο ιερεύς, ως κοινός πατήρ της οικουμένης απάσης'', κατά τον ιερό Χρυσόστομο ''μέσος του Θεού και της των ανθρώπων φύσεως έστηκεν, τας εκείθεν τιμάς κατάγων προς ημάς και τας παρ΄ημών ικετηρίας ανάγων εκεί''.

 Η μεγαλυτέρα αξία της θεοσυστάτου ιεροσύνης φαίνεται και στην επιστολή του Αγίου Ιγνατίου προς Σμυρναίους: ''Πάντες τω Επισκόπω ακολουθείτε ως Ιησούς Χριστός τω Πατρί και τω Πρεσβυτέρω ως τοις Αποστόλοις. Τους δε διακόνους εντρέπεσθε ως Θεού εντολήν'', διότι καθώς πάλιν τονίζει ο Ιερός Χρυσόστομος ''Ούτως ηθέλησεν (ο Χριστός) αυτού απελθόντος ημάς διαδέξασθαι την οικονομίαν''

 Βέβαια ο ιερεύς και από της θέσεως αυτής ποτέ δεν παύει να είναι διάκονος, που διακονή τον λαόν του Θεού που βόσκει τα αρνία και ποιμαίνει το λογικόν ποίμνιον ''μη αναγκαστικώς αλλ' εκουσίως κατά Θεόν... (διακονών), τύπος γενόμενος του ποιμνίου''.

 Δια τούτο γνώρισε π. Ανδρέα, ότι από της εισόδου σου εις τον δεύτερον της ιερωσύνης βαθμόν αι ευθύναι σου πολλαπλασιάζονται, το βάρος της αποστολής είναι μεγαλύτερον. Συ δε ως μέλος της μαρτυρικής Εκκλησίας των Κατακομβών της Ρωσίας έχεις να ανεβής πολύ μεγαλύτερον Γολγοθάν. Διότι, όταν η Εκκλησία διώκεται, τότε ο λειτουργός του Υψίστου έχει πολύ μεγαλύτερον έργον να επιτελέση. Να διαφυλάξη εαυτόν από την μανίαν των πολεμίων της πίστεως και να ποδηγετήση το ποίμνιόν του εις την οδόν της σωτηρίας.

 Το δικό σου ποίμνιο, όταν θα επιστρέψης εις την πατρίδα σου, είναι ένας λαός μαρτυρικός που περιμένει. Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι, μέλη της μαρτυρικής Εκκλησίας από του Καυκάσου μέχρι των Ουραλίων, και από της Αγίας Πετρουπόλεως και του Κιέβου, μέχρι την Γεωργία και το Καζακστάν περιμένουν τον ιερέα που θα τους διακονήση, τον στοργικό πατέρα που θα τους παρηγορήση και θα τους ανακουφίση από την θλίψι των διωγμών.

 Περιμένουν τον πενυματικό τους πατέρα και ιερέα που μαζί με τους ελαχίστους εκεί ιερείς μας των Κατακομβών, θα κάμνη ταξείδια ημερών δια να διακονήση το ποίμνιον.

 Περιμένουν τον ιερέα που θα τους αγαπήση και θα θυσιαθσή δι' αυτούς και θα πάσχη και θα σταυρούται καθημερινώς δια την σωτηρίαν των.

 Περιμένουν τον ιερέα του Θεού, του οποίου ''την ψυχήν'', θέλουν να βλέπουν ''των ακτίνων αυτών καθαρωτέραν'' κατά τον Ιερόν Χρυσόστομον, και να παραδειγματίζωνται από τον ζήλον του.

 Και θα είναι πολύ μεγάλη τιμή και δωρεά του Θεού να γίνης το παράδειγμα προς μίμησιν και να ''λογισθής ως πρόβατον σφαγής'', προς χάριν της σωτηρίας των συμπατριωτών σου, όπως ελογίσθησαν τα πλήθη των νεομαρτύρων μελών της μαρτυρικής Εκκλησίας των Κατακομβών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επότισαν πλουσίως με το μαρτυρικό τους αίμα την γην της Ρωσίας.

 Πάτερ Ανδρέα, καλείσαι να υπηρετήσης την μαρτυρικήν Εκκλησίαν της Ρωσίας με πνεύμα θυσίας που σημαίνει αγάπη προς τον Θεόν, αλλά και Σταυρός και θυσία δια το ποίμνιον.

 Καλείσαι να γίνης εργάτης ανεπαίσχυντος, μιμητής καλών έργων, ζηλωτής περί την πίστιν, αφοσιωμένος εις το ιερατικόν σου έργον, λαμπάς φλεγομένη από τον ζήλον και μη κατακαιομένη υπό των πειρασμών και των θλίψεων.

 Καλείσαι από σήμερον να εργασθής μετά συνέσεως εις το ποιμαντικόν έργον που αναλαμβάνεις, ''παρακαλών τον λαόν του Θεού, εκζητών το απολωλός, επιστρέφων το πλανώμενον... ενισχύων το εκλείπον και φυλάττων το ισχυρόν''.

 Καλείσαι να εφαρμόσης εκείνο που εφήρμοσαν οι καλοί ποιμένες της Εκκλησίας, το '' Ήδιστα δαπανήσω και εκδαπανηθήσομαι υπέρ των ψυχών του ποιμνίου μου''.

 Καλείσαι με άλλα λόγια να διαφυλάξης την παρακαταθήκην, την οποίαν μετ' ολίγον θα λάβης εις χείρας σου, όταν θα ακούσης το ''λάβε την παρακαταθήκην ταύτην και φύλαττε αυτήν έως της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου.

 Καλείσαι να αγαπήσης έτι πλέον τον Κύριον, τον Σωτήρα και Λυτρωτήν του κόσμου, με τον οποίον θα πρέπει να παραμένης πάντοτε ηνωμένος δια της ορθής πίστεως και ομολογίας και της μέχρι τέλος υπακοής εις το θέλημά Του.

 Το Πανάγιον Πνεύμα, το οποίον όλον τον θεσμόν συγκροτεί της Εκκλησίας και το οποίον επιφοίτησε επί τους αγίους μαθητάς και αποστόλους εις το υπερώον της Ιερουσαλήμ και από ''αλιείς θεολόγους ανέδειξε'' να σε αναδείξη και σε άξιον της κλήσεως και της ιεράς ταύτης αποστολής, την οποίαν λαμβάνεις σήμερον εις τον εορτάζοντα τούτον Ναόν της Αγίας Τριάδος, και αφού τον δρόμον της αποστολής σου ολοκληρώσης, και την πίστιν αλώβητον και καθαράν τηρήσης ''φανερωθέντος του Αρχιποίμενος (Χριστού) κονιείσθε (θα λάβετε), τον αμαράντινον της δόξης τέφανον. ΑΜΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου