Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΤΘΑΙΟΥ


<<ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ>>

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
+ ΑΓ. ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ κ.κ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ


''ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ''

 <<Ότι πεπλήρωται ο καιρός, και ήγγικεν η Βασιλεία του
Θεού. Μετανοείτε, και πιστεύετε εν τω Ευαγγελίω>>
(Μαρκ. κεφ. Α'. 15-16)

Μυστήριον της συντελείας του Κόσμου.

 Όταν ιδήτε τον κλήρον από Πατριάρχου, Αρχιερέως, Ιερέως, Διακόνου, Αναγνώστου και Μοναχού να περιφέρηται εις τας αγοράς, καπηλεία, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα δια αισχρά κέρδη, και δόξας προσκαίρους, τότε γνωρίσατε ότι πλησιάζουν τα συντέλεια.Ως ο Κύριος λέγει. <<Δια το πληθυνθήναι την ανομίαν, ψυγήσεται η αγάπη των πολλών>> ως και βλέπομεν. Λιμοί και λοιμοί, καταποντισμοί, πόλεμοι κ.λ.π. <<αρχή οδύνων>>.
  Διο, αγαπητοί αδελφοί, εννοήσωμεν το βραχύ της Ζωής ημών τέλος ως σκιά και όναρ παρέρχεται. Και ο Προφήτης Δαυΐδ λέγει. <<Άνθρωπε εις μάτην ταράττεται πας γηγενής>>. Έως πότε βαρυκάρδιοι; ινα τί αγαπάτε ματαιότητα, και ζητήτε ψεύδος; άνθρωπος, ωχεί χόρτος αι ημέραι αυτού ωσεί  άνθος του αγρού ούτως εξανθήσει. <<Τις εστίν άνθρωπος, ος ζήσεται και ούκ όψεται θάνατον>>; (ότε τον Κόσμον κερδίσωμεν, τότε τω τάφω οικήσωμεν, όπου ομού βασιλείς και πτωχοί). Και ως ο σοφός Σειράχ λέγει. <<μιμνήσκου τα έσχατά σου (υστερινά), και ουδέποτε αμαρτήσης>>. Τέσσαρα γαρ τα έσχατα του ανθρώπου. α) Ο Θάνατος, β'.) Κρίσις, γ'.) Κόλασις και δ'.) ο Παράδεισος.
  Έφθασεν ο καιρός και ήγγικεν η ώρα του θανάτου, αβέβαιος: Μακάριος ουν ο έχων εαυτόν τέκνα, έτοιμον προς το Μέγα ταξείδιον της ποθητής μας Πατρίδος, εις το οποίον ουδείς δύναται συνοδεύσαι την ψυχήν ειμή τα έργα αυτής.
  Καλλίτερον να μη εγεννάτο εν τω Κόσμω όστις αιωνίως θα κολάζεται μετά δαιμόνων! ως και ο Κύριος λέγει: <<Καλόν ο άνθρωπος εκείνος ος, ουκ εγεννήθη>>.
 Και η Μήτηρ μας Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού εν τη νεκρωσίμω ακολουθία ψάλλει. <<Εικών ειμί της αρρήτου δόξης Σου ει και στίγματα φέρω πταισμάτων. Οικτείρησον το σον πλάσμα Δέσποτα, και καθάρισον ση ευσπλαγχνία και την ποθεινήν πατρίδα παράσχου μοι. Παραδείσου πάλιν ποιών πολίτην με>>. Δια των μέσων τούτων και τρόπων δύναται τις πάλιν απολαβείν την ποθεινοτάτην μας Πατρίδα, παμπόθητον Παράδεισον.
  Ης γένοιτο πάντας ημάς επιτυχείν εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών. Ω η δόξα εις τους αιώνας.Αμήν.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου