Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ



ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΝ
ΔΕΣΠΟΙΝΑΝ ΗΜΩΝ ΚΥΡΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ
            

Ω Μήτερ του ελέους τάχιστα πρόφθασον, και σώσον ημάς της μελλούσης σφαγής, ως άλλοτε διέσωσας την Πόλιν σου κινδυνεύουσαν.

 Αναμεταξύ των απειροπληθών ύμνων της Υπερευλογημένης Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, και Παναχράντου Παρθένου Μαρίας, οι πλέον ευάρμοστοι εις έπαινον, τιμήν, και δόξαν των μεγαλείων Αυτής ευρίσκω ότι είναι ΟΙ ΚΔ.' ΟΙΚΟΙ, οι οποίοι κατά τους Εκκλησιαστικούς Βίβλους, φαίνεται ότι τους έψαλλεν ο Σέργιος, πεφωτισμένος από την Πανάχραντον Θεοτόκον, πατριαρχεύων του Οικουμενικού θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, όταν ο Χασγάνος, και ο Σάρβαρος οι Αρχηγοί των Αράβων επήγαν και επολεμούσαν την Πόλιν, όπου Αυτή η Κεχαριτωμένη Μητροπάρθενος με την προστασίαν και βοήθειάν Της τους εχθρούς όλους εκαπόντισε και εθανάτωσέ τους δια θαλάσσης και ξηράς, και την Πόλιν εφύλαξεν ανίκητον, καθώς σαφέστατα αναγινώσκεται εις τον λόγον του Ακαθίστου. Ποίος δε να εσύνθεσε τούτους τους οίκους, δεν ηξεύρων να είναι εις ουδέν βιβλίον γεγραμμένοι, μόνον κατά παράδοσιν λέγουσιν τινές, πως αυτός ο Σέργιος τους εποίησεν, και μετέπειτα ησέβησε, και δεν ωμολόγει πλέον ορθώς τα της Ορθοδόξου Πίστεώς μας θεία και ιερά Δόγματα, τα οποία όλοι οι ευσεβείς, και Ορθόδοξοι πιστεύομεν και ομολογούμεν ως αληθή. Αλλ' εβλασφημολόγει ο τρισκατάρατος τα της δυσεβεστάτης τους αιρέσεως φλυαρήματα. Δια τούτο δικαίως και η Αγία της Βασιλευούσης των πόλεων Σύνοδος τον εκάθηρε, και τον εξωστράκισε, και τα ασεβέστατα αυτού μωρολογήματα, και πάντας τους ομόφρονάς του αναθεμάτισεν αυτός μή υποφέρων τον ονειδισμόν, και ατιμία από τους Ορθοδόξους έφυγε κρυφά από την Κωνσταντινούπολιν, και ο κάκιστος κακώς ετελεύτησεν. Οι δε Άγιοι και Θεοφόροι Πατέρες ζήλω θείω κινούμενοι, έβγαλαν όλα του τα βιβλία, τα οποία ως λέγουσιν, ήσαν και πολλά και μάλιστα της Θεοτόκου εγκώμια πολλότατα, και τα έκαυσαν όλα, και καθώς εκαίοντο, εγίνετο κτύπος εις την φωτίαν και τούτοι οι Οίκοι εκφέροντο έξω, και μ' όλον ότι τους εμετάβαλαν επί τρείς φοραίς, πάντα με κτύπον επηδούσαν έξω από την φωτίαν, ώστε θεωρήσαντες οι Άγιοι Πατέρες τοιούτον θαυμάσιον, εγνώρισαν, ότι μόνον τούτοι οι Ύμνοι από όλους τους άλλους ήσαν ευάρεστοι τη Θεοτόκω. Και εξετάσαντες τους ηύραν ψυχωφελείς, και σωτηριώδεις, και τους επαρέδωσαν εις την Αγίαν Εκκλησίαν ως μέγαν τινά, και ψυχοσωτήριον θησαυρόν. Ωσάν να έλεγεν η Μακαριωτάτη Παρθένος με τους τρείς κτύπους του πυρός. <<Αυτοί μόνον οι έπαινοι μου αρέσουν. Τούτους λάβετε ως δώρον πολύτιμον. Αυτοί μόνον μέλλουν να δώσουν πολλών σωτηρίαν, και άφεσιν αμαρτιών.
  Δια ταύτα και η Αγία Εκκλησία, όταν τους αναγινώσκη, έχει μεγάλην την ευφροσύνην, και οι Θεοφώτιστοι, και μουσικώτατοι Διδάσκαλοι αυτούς εμελώδησαν με τόσην τέχνην, ώστε πας έμπειρος εις την μουσικήν, όταν τους ψάλλη, σκιρτά και χαίρει υπερβολικώς η ψυχή του. Ου μόνον δε, αλλά και οι ευλαβείς ακροαταί, και καθένας, όπου να τους διαβάζη με την πρέπουσαν ευλάβειαν και κατάνυξιν, όλως γέμει από την πολλήν αγαλλίασιν η ψυχή του... (ο αναγινώσκων τους Ιερούς Οίκους)... τους νοητούς και αοράτους εχθρούς καταπλήττει, και αφανίζει τους πονηρούς λογισμούς από τον νούν των συχνάκις αναγινωσκώντων τους ιερούς τούτους Οίκους, διαφυλάττουσα αυτούς αβλαβείς από κεραυνόν, από πνιγμόν, από επανάστασιν εχθρών, και από αιφνίδιον θάνατον, καθώς και την πόλιν εφύλαξεν άτρωτον. Και απλώς ειπείν, ήντινα άλλην χάριν ζητήσωσιν ειλικρινή, την λαμβάνουσιν από την Πανάχραντον Θεοτόκον, προς το συμφέρον της αιτήσεως.
  Αναγινώσκομεν εις τα Πατερικά ότι ένας ληστής, αν και έκαμνε ληστείας, με το να είχεν ευλάβειαν εις την Θεοτόκον και κάθε βράδυ πριν κοιμηθή, επειδή εδιάβαζε τους χαιρετισμούς της Παναγίας, ευδόκησε η Μήτηρ της Ευσπλαγχνίας η Θεοτόκος, λέγω, και εσώθη η ψυχή του ληστού. Εάν σύντροφέ μου αμαρτωλέ σου επέλθη καμμία θλίψις ή στενοχωρία ή και θέλεις να μεσιτεύη Αύτη προς τον Υιόν Της και Θεόν ημών δια τας αμαρτίας σου, εις Αυτήν πρόστρεξον. Δύναται να πράξη τα πάντα διότι κατέλαβεν εις τους Ουρανούς την πρώτην θέσιν μετά την Αγίαν Τριάδα. Αυτή είναι η ελπίς, η Σκέπη, η παραμυθία, το καταφύγιον των αμαρτωλών, η μεσίτρια του κόσμου. Ταύτης το όνομα ΜΑΡΙΑ ακούοντες οι δαίμονες φρίττουσι και αναχωρούσι. Μη σου περάση ημέρα χωρίς να διαβάσης τους Χαιρετισμούς Αυτής. Και πρέπει να τους έχης και εγκόλπιον. Επίσης αναγινώσκομεν εις τα Πατερικά ότι ήτο μία Καλογραία και ο διάβολος θέλων να ρίψη αυτήν εις αμαρτίαν, μετεμορφώθη εις σχήμα Αγγέλου και ενεφανίσθη εις αυτήν και της έλεγε ότι εσώθη, και φθάνουν πλέον αι προσευχαί και αι μετάνοιαί της. Αυτή όμως κατά συμβουλήν του Πνευματικού της Πατρός, θέλοντας να δοκιμάση εάν πράγματι είναι Άγγελος, ότε ενεφανίσθη εκ δευτέρου εις αυτήν, ήρχισε να λέγη το <<Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη ειπείν τη Θεοτόκω το χαίρε>>. Και μή δυνάμενος ν' ακούση το όνομα της Θεοτόκου έγεινε καπνός και έφυγε. Αυτά τα ολίγα σε αρκούν δια να σε πείσουν πόσην ωφέλειαν εις την ψυχήν του μαβάνει όποιος αναγινώσκει καθημερινώς τους χαιρετισμούς της Παναγίας. Η χάρις και η ευσπλαγχνία Αυτής να σε αξιώση της Βασιλείας των Ουρανών. Αμήν.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου