Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Ζ Ω Ο Δ Ο Χ Ο Υ Π Η Γ Η Σ 2019
Η μεγαλοπρεπής Ορθόδοξη Πανήγυρις
του Ομωνύμου Ιερού Ναού εις την 
Μοβιλίτσα της Ρουμανίας!!!


Την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος 20-04-2019 εκ.ημ, πανηγύρισε με κάθε μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με το Ρουμανικό Τυπικό ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Μοβιλίτσας Ρουμανίας. Πρόκειται για μία πολύ λαμπρή πανήγυρη η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη χαρά από τους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Ρουμανίας και όχι μόνο, αφού προσέρχονται προσκυνητές και από άλλα διάφορα μέρη της γης, προκειμένου να λειτουργηθούν Ορθόδοξα και να λάβουν πλουσία την χάρη αλλά και την μητρική ευλογία της Παναγίας μας. Φέτος δε η χαρά στην πανήγυρη ήταν διπλή. Πρώτον διότι συμπληρώνονται ένδεκα ολόκληρα χρόνια από την ευλογημένη ημέρα της Αγίας Ενώσεως της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος μετά της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας και δεύτερον, διότι κατά την πανήγυρη αυτή τιμήθηκε η προ ολίγων μηνών ένωσις του Σεβ/του κ. Κηρύκου και της υπ' αυτού Αγίας και Ιεράς Συνόδου μετά του μέχρι προ ολίγων ημερών Σεβ/του Μητροπολίτου Αργολίδος και Τοποτηρητού Κορινθίας κ. Παχωμίου (νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών) και του υπ' αυτόν Επισκόπου Σεβ/του Μητροπολίτου Πατρών και Τοποτηρητού Αυστραλίας κ. Ευσταθίου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Οικείου Μητροπολίτου Σεβ/του Βράντσεα και πάσης Ρουμανίας κ. Γεροντίου συνιερουργούντων των Σεβ/των Μητροπολιτών Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κηρύκου, Κένυας και Τοποτηρητού Τανζανίας κ. Ματθαίου Κιτίου και εξάρχου πάσης Κύπρου κ. Παρθενίου, Πατρών και Τοποτηρητού Αυστραλίας κ. Ευσταθίου και των διαφόρων Ιερέων που προσήλθαν δια την πανήγυρη αυτή. Η ακολουθία του εορτίου Εσπερινού ήταν πραγματικά πολύ κατανυκτική και σε αυτό συνετέλεσαν τόσο οι καλλικέλαδες φωνές των Ιεροψαλτών (οι οποίοι απέδωσαν τα τροπάρια της εορτής και στις δύο γλώσσες, Ρουμανικά και Ελληνικά), όσο και το τρεμάμενο ιλαρό φως των κεριών και των κανδηλίων, κάτω από το οποίο τελέσθηκε ολόκληρη η ακολουθία. Λίγο πριν την ολοκλήρωσή της ο Σεβ/τος κ. Γερόντιος ομιλήσας δι' ολίγον καλοσώρισε εις την Ρουμανία τους Επισκόπους, τους Ιερείς αλλά και τον πιστό λαό που για χάρη της Παναγίας ταξίδεψαν από διάφορες χώρες  ώστε να είναι παρόντες εις αυτήν την Ορθόδοξη Πνευματική πανδαισία. 
Ανήμερα της εορτής εντός του εορτάζοντος Ιερού Ναού ψάλθηκε ο  πανηγυρικός όρθρος χοροστατούντος του Σεβ/του κ. Γεροντίου. Αμέσως μετά την ψλαμωδία των εξαποστειλαρίων, οι Αρχιερείς έλαβαν τον απαιτούμενο καιρό προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν στο μυστήριο της Θείας Λειτουργίας. Εις δε το ορισθέν υπό του Τυπικού σημείον,  ο Σεβ/τος κ. Γερόντιος ιστάμενος εις το μέσον του Ναού και ψαλλομένου υπό των χορών του ύμνου <<Άνωθεν οι Προφήται>>, εξεδύθηκε του Ράσου και των υπολοίπων ενδυμάτων και ενδύθηκε άπασαν την Αρχιερατικήν αυτού στολήν. Με την ολοκλήρωση της ενδύσεως, εξήλθαν εκ του Ιερού και οι υπόλοιποι Αρχιερείς και Ιερείς προκειμένου όλοι να συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι εις την ακολουθία του Όρθρου. 
Εν συνεχεία ακολούθησε η πολυαρχιερατική Συνοδική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή των ως άνω προαναφερθέντων Αγίων Αρχιερέων. Στο τέλος αυτής οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς, Σεβ/τος Μεσογαίας κ. Κήρυκος και Σεβ/τος Πατρών κ. Ευστάθιος, μετέφεραν εις τους Ορθοδόξους Πιστούς της Ρουμανίας τας ευχάς του άρτι εκλεχθέντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Παχωμίου. Σημειώνουμε δε πως φέτος ήταν η πρώτη φορά που η Γνήσια Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος συμμετείχε εις το συλλείτουργον αυτό έχοντας Αρχιεπίσκοπο.
Αμέσως μετά και την ολοκλήρωση της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς, οι Ιερείς, οι Μοναχοί, αι Μοναχαί και ο Ορθόδξος Λαός, εν πομπή κατευθύνθηκαν εις το προαύλιον του Ναού δια την τέλεση του Αγιασμού. 
Μετά το πέρας του αγιασμού και της διανομής του αντιδώρου προσφέρθηκε εις τους πιστούς πλούσια εορταστική τράπεζα. Πάγια συνήθεια της ενορίας της Ζωοδόχου Πηγής είναι κανείς να μην εξέρχεται από την Πανήγυρη σωματικά πεινασμένος και όλοι όσοι συμμετείχαν εις αυτήν ως μία μεγάλη οικογένια να παρακάθονται σε κοινή υλική τράπεζα. Δια τον λόγον αυτόν η τράπεζα όντως ''γέμει'', εμπεριέχοντας όλα τα καλά ''του Αβραάμ και του Ισαάκ'', και έτσι όλοι εισήλθαν εις το ''δείπνο'' της χαράς της εορτής αυτής, και πρώτοι και δεύτεροι. Πλούσιοι και φτωχοί, πλέον των 300 ατόμων, όλοι συνέφαγαν. 
Δόξα να έχει το Πάντιμον και μεγαλοπρεπές Όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού. Και φέτος η Πανήγυρις της Ζωοδόχου Πηγής τελέσθηκε με πλούσια την εξ ύψους Θεία Χάρη, γι' αυτό και όλα συνέβησαν πραγματικά όπως είχαν προγραμματιστεί. Τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο εις τον τρόπο πραγματοποιήσεως της Μεγαλοπρεπούς Αυτής Πανηγύρεως. Λίγο πριν το τέλος του ρεπορτάζ αξίζει να σημειωθεί πως λόγο της πραγματικής φιλακόλουθης ευλαβείας των Ορθοδόξων της Ρουμανίας, οι λατρευτικές εκδηλώσεις ήρθαν εις πέρας μετά την 12ην μεσημβρινήν. 
Εις την συνέχεια παραθέτουμε Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη Γνησιορθόδοξη αυτή Ιερά Πανήγυρη.         





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου