Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΣΟΣΤΟΜΟΣ


ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Η σύγκρουση του Αγίου με την Βασίλισσα Ευδοξία

Κανένα δεν ελογάριαζε ο Άγιος Χρυσόστομος, όταν επρόκειτο να υποστηρίξη το δίκαιον και την αλήθειαν. Ούτε  και αυτήν την βασίλισσαν. Δεν εσυμβιβάζετο ο ακλόνητος  βράχος της δικαιοσύνης με την απληστίαν και την πολυτέλειαν της Ευδοξίας. Η Ευδοξία τα ήθελε όλα ιδικά της. Άρπαζε τα κτήματα των πτωχών και των πλουσίων και με τεχνάσματα και πονηρίας τα έκανε ιδικά της.Μία τέτοια αδικία έπεσε εις την αντίληψιν του Αγίου και εστράφη με μεγάλην δριμύτητα εναντίον της.

Αλλά ι είχε συμβή;

Απέθανε κάποιος πατρίκιος και άφησε κληρονομίαν εις την οικογένειάν του ένα αμπέλι. Το αμπέλι αυτό το άρπαξε η Ευδοξία και η οικογένεια του Πατρικίου έπεσε εις πτώχειαν και αθλιότητα. Όταν είδε την αδικίαν αυτήν ο Άγιος Χρυσόστομος έγραψε διαμαρτυρίαν εις την Αυτοκράτειραν και της έλεγε:
<< Ο Θεός σου έδωσε το βασιλικόν σκήπτρον δια να απονέμης την δικαιοσύνην και όχι δια να αδικής τους πτωχούς . Χώμα και στάκτη, χόρτον και σκόνην, σκιά και καπνός είναι όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι Βασιλείς. Δι' αυτό δώσε τέλος εις τον πόνον και την δυστυχίαν των πτωχών. Μήπως θα λάβης μαζί σου εις τον τάφον τα κλήματα και τας ελιάς και τα σύκα; >> 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου