Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ




Διαβάζουμε εις το βιβλίον του Ιερομονάχου π. Ιγνατίου Μπέτση ,<< Απολογητική των Γ.Ο.Χ., ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ >>, σελίδες 81, 82, 83 και 84 :

<<Ας σκεφθή κανείς τι κακά ημπορεί να προξενήση μία αδιάκριτος και <<στενοκέφαλος>> τακτική ενός δήθεν << ακριβολόγου >> λειτουργού της Εκκλησίας! 

Η Οικονομία ανέτειλε εν τη Εκκλησία από των πρώτων αιώνων δημιουργηθείσα ως φυσιολογική απόρροια υψίστης καταστάσεως ανάγκης, σημειώνει λίαν επιτυχώς ο Δρ. Π. Παναγιωτάκος.

Πράγματι πόσες φορές δεν θα παριστάμεθα μάρτυρες παρεξηγήσεων και σκανδαλισμού πιστών της Εκκλησίας - δια τους οποίους ο Χριστός μας έπαθε επί του Σταυρού - λόγω ακριβώς αδιακρίτου και ακριβολόγου δήθεν τακτικής ωρισμένων ποιμένων ή άλλων εκκλησιαστικών προσώπων;

Οι Πατέρες μας, οι άγιοι και Θεόσοφοι, εγκαίρως προσεπάθησαν να προλάβουν τοιαύτας ακραίας τάσεις παρατηρουμένας συνήθως μεταξύ απείρων ανθρώπων, ευτυχώς ολίγων.

Ούτω λοιπόν ο Μέγας και πολύς Φώτιος λέει τα εξής σημαντικά επάνω εις το θέμα αυτό.

<< Εκείνοι οι οποίοι θέλουν να στήσουν την ακρίβειαν όταν είναι καιρός της οικονομίας τότε ακριβώς γίνονται εχθροί της ακριβείας, της αληθείας και της Εκκλησίας του Χριστού ! >>

Και ο άγιος Γεννάδιος, ο πατριάρχης Κων/πόλεως λέγει τα εξής δια την εφαρμογήν της οικονομίας, επ' ευκαιρία μοναχικών ζητημάτων.

<< Δια τούτο τα πάντα να τα κάνετε με αγαθήν κρίσιν και να μην γίνωνται σκάνδαλα εις εσάς τους μοναχούς και κληρικούς... Την οικονομίαν να μην την καταδικάζετε διότι την επιβάλλουν οι καιροί! Καθώς σας προείπα και τώρα ο χριστιανός είναι ένας στρατιώτης του Χριστού και στον στρατόν ούτε ο στρατηγός μας Ιησούς Χριστός μας ζητά λεπτολογίες και ακριβολογίες, αλλ' ούτε κι εκείνοι οι οποίοι φρονούν σωστά περί του Ιησού! >>.

Δηλαδή ο άγιος λέει εκείνο το οποίον αναφέραμεν ήδη ότι όχι μόνον δεν απαγορεύεται η εφαρμογή της οικονομίας αλλά τουναντίον και επιβάλλεται ως επωφελής και σωτηριώδης. Όποιος δεν εφαρμόζει εκεί όπου πρέπει την οικονομίαν ούτος επιζητεί την ψυχικήν βλάβην και καταστροφήν των συνανθρώπων του, επιμένων δήθεν εις την ακρίβειαν με μίαν απαράδεκτον στενήν αντίληψιν!

Ο πατριάρχης Νικόλαος ο Μυστικός λέγει τα εξής σημαντικά:

<< Οικονομίαν μεν σωτηριώδης εστί συγκατάβασις >> !

Αλλά τι άλλο θέλομεν δια να καταλάβομεν ότι η οικονομία είναι κάτι το επιβεβλημένον εις την θείαν Πρόνοια ήτις τα πάντα ωκονόμησε και οικονομεί δια την σωτηρίαν του ανθρώπου; Τι άλλο ήταν (δια να αφίσωμεν όλα τα άλλα) η ενσάρκωσις του Λόγου του Θεού; Τι άλλο από μία υπέρ την φύσιν και την λογικήν οικονομία του Θεού δια της οποίας ελυτρώθη οριστικά ο ταλαίπωρος άνθρωπος από τα δίκτυα της αμαρτίας;

Διότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν ήταν απλώς ένα έργον του Χριστού, αλλ' Αυτός ο ίδιος ο Χριστός, ο κατ' ο ι κ ο ν ο μ ί α ν σαρκωθείς Θείος Λόγος ο Οποίος δίδει τον εαυτόν του δια τον άνθρωπον. 

Πρέπει δηλαδή να γίνη κατανοητόν ότι η σωτηρία ημών των ανθρώπων κατά κύριον λόγον δεν είναι ο ν ό μ ο ς του Θεού κλπ. αλλά Αυτό το ίδιον το θεανθρωπικόν Του πρόσωπον το οποίον κατ' ο ι κ ο ν ο μ ί α ν δι' ημάς επήρε!

Και ο Κύριλλος Αλεξανδρείας γράφει τα εξής δια της οικονομίας εις την Εκκλησίαν:

<< Αι οικονομίαι των πραγμάτων εσθ' ότε παραβιαζονται βραχύ του δέοντος έξω φέρεσθαι τινας, ίνα το μείζον κερδάνωσιν. Ώσπερ γαρ εις την θάλασσαν οι ναυτιλλόμενοι, χειμώνος επικειμένου και κινδυνευούσης της νεώς, αλύοντες αποφορτίζονται τινα υπέρ του σώσαι τα λοιπά, ούτω και ημείς εν ταις εκκλησιαστικαίς πράξεσιν, όταν μη εξή το λίαν ακριβές αποσώζειν παρορώμεν τινα, ίνα μη του παντός πάθωμεν ζημίαν>> !

Όπως λέει ο Άγιος, το πλοίον δια να σωθή εν καιρώ τρικυμίας πετούν το φορτίον εις την θάλασσαν οι ναυτικοί δια να σώσουν οπωσδήποτε κάτι, ούτως πρέπει και εις την εκκλησίαν να κάνωμεν ίνα μη πάθωμεν κι εδώ ξαφνικά ολοκληρωτικήν καταστροφήν.

Το ότι η οικονομία εφηρμόσθη ισχυρώς ανέκαθεν εις την Εκκλησίαν είναι τα πλείστα παραδείγματα χειροτονίας διγάμων τα οποία αναφέρει ο ιστορικός Θεοδώρητος και την συγχώρησιν κλήρικών νυμφευθέντων μετά την χειροτονίαν !.

Επίσης έχομεν και χειροτονίας ανηλίκων!

Επίσης ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η οιονεί κατ' οικονομίαν χειροτονία προσώπων ως ο Αμβρόσιος Μεδιολάνων, και ο Συνέσιος Πτολεμαΐδος περί πίστεώς των >>!              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου