Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΗΡ ΗΜΩΝ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ

ΠΕΡΙ ΑΓΙΩΝ
Σύντομος βιογραφία του Οσίου
(Από την << Φιλοκαλία των νηπτικών Πατέρων >>
Ιγνατίου Μπέτση Ιερομονάχου. Αθήναι 1971


Ο όσιος πατήρ ημών Κασσιανός εζούσε κατά τους χρόνους της βασιλείας του Θεοδοσίου του μικρού κατά το τετρακοσιοστόν τριακοστόν έτος μετά Χριστόν.

Συνέγραψε πολλούς λόγους εκ των οποίων αναφέρονται οι οκτώ εις τους οκτώ λογισμούς, οι οποίοι είναι γεμάτοι από ψυχικήν ωφέλειαν και θείαν χάριν. Οι λόγοι αυτοί αναφέρονται εις την γαστριμαργίαν, την πορνείαν, την φιλαργυρίαν, την οργήν, την λύπην, την ακηδίαν, την κενοδοξίαν και την υπερηφάνειαν! Και ακόμα άφησε λόγον ιδιαίτερον περί διακρίσεως, αποδεικνύων ότι η διάκρισις αυτή είναι η βασίλισσα των αρετών και η μεγαλυτέρα εξ όλων αυτών!

Η μνήμη του οσίου πατρός αυτού εορτάζεται εις τας κθ΄ Φερουαρίου!

Εισαγωγή εις την ομιλίαν του οσίου Κασσιανού
περί διακρίσεως

Είναι αλήθεια ότι ο όσιος Κασσιανός μας εχάρισε ένα από τους πλέον σημαντικωτέρους λόγους, γεμάτον από θείαν χάριν και ουράνιον φωτισμόν! Ο λόγος αυτός είναι εντελώς απαραίτητος δι' όλους, τόσον δηλαδή δια τους κληρικούς, όσον και δια τους μοναχούς και κοσμικούς. Και πραγματικά πόσες και πόσες πλάνες και απάτες του διαβόλου αποφεύγονται, όταν κανείς αποκτήση αυτό το υπέροχο χάρισμα της διακρίσεως. 

Ο όσιος Κασσιανός με πολλάς αποδείξεις και ζωντανά παραδειγματα Πατέρων, νεωτέρων και παλαιοτέρων, εμπεδώνει κατά το καλλίτερον τρόπον την κοινήν αυτήν διαπίστωσιν ότι η διάκρισις είναι η βασίλισσα των αρετών! Και όμως όλοι μας χαρακτηριζόμεθα από την αδιακρισία, η οποία μας κατέχει! Σπάνιον να βρής διακριτικούς ανθρώπους σήμερα.

Εκρίθη λοιπόν πολύ σκόπιμον να τεθή τώρα ευθύς μετά τους μεγάλους πατέρας όπου προηγήθησαν , διότι μας συγκεφαλαιώνει όλες τις γνώσεις μας και τας θέτει κάτω υπό το ουράνιο αυτό πρίσμα της αρετής της διακρίσεως!...

Ω πόσον θα ωφεληθούμε όλοι οι οποίοι πίπτομεν συνεχώς χωρίς να το καταλάβουμε εις υπερβολάς και εις άκρα και υπερζήλους  και εις υπερφανατισμούς!

Μακάριος και τρισμακάριος λοιπόν εκείνος όπου θ' αποκτήση το θείο αυτό χάρισμα, διότι σίγουρα, σύμφωνα εξ άλλου με τας διαβεβαιώσεις του Αγίου, θα έχη ένα όπλο δια την ψυχήν ανεκτίμητον και αναντικατάστατο το οποίον θα τον προφυλάτη από τας παγίδας, τας απάτας, τας υπερβολάς (δεξιάς - αριστεράς) και κάθε άλλην επιβουλήν του διαβόλου!

Ας εγκύψωμεν, λοιπόν, με ιδιαιτέραν προσοχήν, ω αδελφοί, εις τον λόγον όπου ακολουθεί και τεραστία ωφέλεια θέλει προκύψη εις την ψυχήν μας!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου