Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ



  <<Οι Προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εδίδαξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, οι διδάσκαλοι ως εδογμάτισαν, η Οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν, η Χάρις ως έλαμψεν. Η αλήθεια ως αποδέδεικται, το ψεύδος ως απελήλαται, η σοφία ως επαρρησιάσατο, ο Χριστός ως εβράβευσεν. Ούτω φρονούμεν, ούτω λαλούμεν, ούτω κηρύσσομεν, Χριστόν αληθινόν Θεόν ημών και τους Αυτού Αγίους εν λόγοις τιμώντες, εν συγγραφαίς, εν νοήμασιν, εν θυσίαις, εν Ναοίς, εν Εικονίσμασιν, τον μεν ως Θεόν και Δεσπότην προσκυνούντες και σέβοντες, τους δε δια τον κοινόν Δεσπότην, ως αυτού γνησίους θεράποντας τιμώντες και την κατά σχέσιν προσκύνησιν απονέμοντες>>.
  <<Αύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η Πίστις των Πατέρων αύτη η Πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η Πίστις την Οικουμένην εστήριξεν>>.

 Με την πρέπουσα λαμπρότητα εωρτάσθη και εφέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 Την πρωίαν εις τους ανά την Ελληνική Επικράτεια Ορθοδόξους Ναούς ετελέσθη πανηγυρική θ. λειτουργία κατά την οποίαν ανεγνώσθη το Συνοδικόν της Ορθοδοξίας και έγινε η καθιερωμένη λιτάνευσις των ιερών εικόνων.

 Αναλυτικά το πρόγραμμα των ακολουθιών εις τους ιερούς ναούς της Ελληνικής επικράτειας ήτο το εξής:
  •   Εις την Γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Εξαμιλίων Κορινθίας και παρά τω πλευρώ του Μακ/του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Παχωμίου, ελειτούργησε ο Παν/τος Ιερομ/χος π. Γεράσιμος Κοσμάς.
  •  Εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αχαρνών ελειτούργησε και εκήρυξε τον θείο λόγο, ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ/τος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών κ. Κήρυκος.
  •  Εις τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Καρέα, ελειτούργησε ο Ιερεύς π. Δημήτριος Dubovitskii, ο οποίος προεξήρχε της λιτανείας των Ιερών εικόνων και εν συνεχεία ετέλεσε και το εξάμηνο μνημόσυνο της μακαριστής εν Χριστώ αδελφής Ειρήνης Καπετανάκη.
  •  Εις τον Ιερό Ναό Αγίου Δινυσίου Πατρών, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Πατρών, ελειτούργησε και εκήρυξε τον θείο λόγο ο Παν/τος Ιερομ/χος π. Αντώνιος Γκιόκας.
  •  Εις τον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέου Δραπετσώνος (πολυχώρος λιπασμάτων), την θεία λειτουργία ετέλεσε ο Παν/τος Ιερομ/χος π. Γεώργιος Πανίδης, κηρύξας και τον πανηγυρικό της ημέρας.

 Ο  επίσημος εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας έλαβε χώραν εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Αχαρνών. Προηγήθη κατανυκτικός Εσπερινός κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε λιτή με την περιφορά εντός του Ναού της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του Καζάν, αλλά και ανάγνωσις εκ του Μεγάλου Ευχολογίου ειδικής Ικετηρίου Ευχής, δια την Σωτηρία της Πατρίδος μας από τα δεινά που την πλήττουν.  Ακολούθησε προσφώνησις του Σεβ/του κ. Κηρύκου, και εν συνεχεία ο παν/τος Πρωτοσύγγελος Αρχ/της Γεράσιμος Κοσμάς εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Μετά το πέρας της ομιλίας, επιλογίζων έλαβε τον λόγον και πάλι ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος ο οποίος ανέγνωσε κείμενο του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου.

 Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ψαλμωδία υπό του Κλήρου και του Λαού του <<Τη υπερμάχω...>> και την διανομή υπό του Σεβ. κ. Κηρύκου φυλλαδίου του Μακ/του Αρχιεπισκόπου κ. Παχωμίου, ''ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ''. 

 Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της Ομιλίας του ο Παν/τος Ιερομ/χος π. Γεράσιμος Κοσμάς μνημόνευσε περισσότερες από δύο φορές του ονόματος του Αγίου Πατρός Ματθαίου του Νέου Ομολογητού, εκ του οποίου όπως ακριβώς είπε: ''εμείς οι Κληρικοί κατέχουμε την Αποστολική μας διαδοχή''. 

 Εις την συνέχεια παραθέτουμε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις Ιερές ακολουθίες εις τους Ιερούς Ναούς,  αλλά και από την απογευματινή Εκδήλωση εις τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και Αγίων Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης Αχαρνών.
   
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ 
ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ











Ι.Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΟΣ (ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ)

 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΙΣ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου