Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΑΩΝ



 ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΒ/ΤΟΥ κ. ΚΗΡΥΚΟΥ: <<ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΗ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΤΟΥ 1920 ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ, ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΝΤΟΡΘΟΔΟΞΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ 1924 ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ...>>.

4 σχόλια:

  1. Ὁ δέ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, θαυμάζοντας τήν μετάνοια τῶν Νινευϊτῶν, ἀναφωνεῖ: «Ἴδωμεν τόν Θεόν διά φιλανθρωπίαν ψευδόμενον... Μετενόησαν Νινευΐται καί μετενόησεν ὁ Θεός. Ἔσχισεν ἡ μετάνοια τῆς ἀπωλείας τό πρόσταγμα... Ὤ πάντα δυναμένης μετανοίας! Ἐπί γῆς τελεῖται καί τά ἐν οὐρανοῖς ἀναστρέφει» (PG 64, 424-433 καί ΕΠΕ 8Α, 510-520).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος πλησιάζει και εμείς θα πεινάσουμε χειρότερα από την κατοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΤΑΡΣΙΖΙΟΣ ... ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ

    Επίσκοπος Κηρυκος Εκκλησίας Κατακομβων
    21 Αυγούστου 2017

    Ο Άγιος μάρτυς Ταρσίζιος, μαρτύρησε στη Ρώμη, σε πολύ νεαρή ηλικία, τον καιρό που ήταν αυτοκράτορες, ο Ουαλεριανός και Γαλιηνός (257 μ.Χ.).

    Ήταν μαθητής του Αγίου Ιερομάρτυρος Στεφάνου, επισκόπου Ρώμης, που η Εκκλησία μας τίμα την μνήμη του στις 3 Αυγούστου. Από μικρή ηλικία ο Ταρσίζιος, βοηθούσε τους Ιερείς στις λειτουργικές συνάξεις και γι΄ αυτό το λόγο, τα μαρτυρολόγια τον αναφέρουν ως «Ακόλουθο», που σημαίνει ακόλουθος-βοηθός των Ιερέων στο έργο τους.

    Το χαρακτηριστικό γεγονός με τον Ταρσίζιο έχει ως εξής: όταν είχε ξεσπάσει διωγμός κατά της Εκκλησίας εκείνα τα χρόνια, κάποια μέρα, εμπιστεύθηκαν στον Ταρσίζιο τα Τίμια Δώρα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για να τα μεταφέρει στους συλληφθέντες μελλοθάνατους χριστιανούς, που βρίσκονταν στις φυλακές. Στο δρόμο όμως, τον κύκλωσαν ειδωλολάτρες και του ζητούσαν επίμονα να τους παραδώσει αυτό που κρατούσε στο στήθος του. Ο Ταρσίζιος αρνήθηκε σθεναρά και τότε αυτοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου. Όταν όμως έσκυψαν για να πάρουν αυτό που κρατούσε ο Ταρσίζιος, διαπίστωσαν έντρομοι, ότι τα Τίμια Δώρα είχαν εξαφανιστεί θαυματουργικά και στα χέρια του νεαρού Αγίου ήταν μόνο το πανί που τα κάλυπτε. Οι χριστιανοί παρέλαβαν ευλαβικά το άγιο λείψανο του και το μετέφεραν στο κοιμητήριο (κατακόμβη) του τάφου του Αγίου Καλλίστου (στη Ρώμη), όπου μέχρι σήμερα δείχνουν το σημείο του τάφου του.

    Αργότερα ο επίσκοπος Ρώμης Δάμασος τοποθέτησε πάνω στον τάφο του, το έξης επίγραμμα: «... Ενώ ο Άγιος Ταρσίζιος έφερε τα μυστήρια του Χριστού, κάποιος με χέρι βέβηλο πήγε να τα μολύνει. Κείνος όμως προτίμησε να δώσει τη ζωή του, παρά να δώσει τοις κυσίν... τους θείους μαργαρίτες». Το παραπάνω κείμενο στηρίζεται στο Ρωμαϊκό μαρτυρολόγιο:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Ήδη βάπτεται κάλαμος αποφάσεως παρά κριτών αδίκων και Ιησούς δικάζεται και κατακρίνεται σταυρώ. Και πάσχει η κτίσις, εν σταυρώ καθορώσα τον Κύριον. Αλλ' ο φύσει σώματος δι' εμέ πάσχων, αγαθέ Κύριε, δόξα σοι». (Από τα Τροπαρια της Μεγαλης Πέμπτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή