Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΜΕΔΟΛΙΑΝΩΝ ΗΡΝΕΙΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ..

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

ΠΗΓΗ:  Επίσκοπος Κηρυκος  Εκκλησίας Κατακομβων

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΜΕΔΟΛΙΑΝΩΝ ΗΡΝΕΙΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΤΟΝ ΝΑΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ...

Αυτός ο μειλίχιος και πράος άνδρας, όταν χρειαζόνταν, γινόταν άτεγκτος ελεγκτής. Κάποτε η χήρα του αυτοκράτορα Ιουλίνη, η οποία συμπαθούσε τους αρειανούς, το 385, ζήτησε μέσω του υιού της Ουαλεντιανού Β΄ να παραχωρήσει ο Αμβρόσιος ναό στους αρειανούς, έξω από την πόλη. Ο ένθεος επίσκοπος θεώρησε το αίτημα προδοσία της Ορθοδοξίας, αρνούμενος να ικανοποιήσει το αυτοκρατορικό αίτημα! Ο αυτοκράτορας θεώρησε προσβολή την άρνησή του και γι’ αυτό έστειλε στρατιώτες, την ώρα της Θείας Λειτουργίας να συλλάβουν τον Αμβρόσιο. Ο άγιος επίσκοπος έμεινε γαλήνιος και ατάραχος, ώστε οι στρατιώτες αρνήθηκαν να τον συλλάβουν. Και επειδή οι πιστοί προειδοποίησαν με στάση, ο αυτοκράτορας ανακάλεσε τη διαταγή του. Όμως η ασεβής βασιλομήτορα επανήρθε με αίτημά της, ένα χρόνο μετά, για παραχώρηση ναό στους αιρετικούς αρειανούς. Ο Αμβρόσιος αρνήθηκε και πάλι και έλεγξε τον αυτοκράτορα, παρομοιάζοντάς τον με τον ασεβή βασιλιά του Ισραήλ Αχαάβ! Ο αυτοκράτορας οργίστηκε και διέταξε τη σύλληψη και την εξορία του ηρωικού και απείθαρχου επισκόπου. Ο Αμβρόσιος έμεινε κλεισμένος στο ναό, φρουρούμενος από πιστούς χριστιανούς για πολλές ημέρες. Αλλά και πάλι ο αυτοκράτορας ανακάλεσε τη διαταγή του, μπροστά στην ηρωική στάση του Αμβροσίου και τον κίνδυνο στάσεως από τον πιστό λαό των Μεδιολάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου