Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΔΙΔΑΧΕΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ


Κανείς να μη είναι περισσότερον από όσον πρέπει σοφός, ούτε νομιμώτερος από τον νόμον, ούτε λαμπρότερος από το φως, ούτε ευθύτερος από τον κανόνα, ούτε υψηλότερος από την εντολήν. Και πως θα συμβή αυτό; Εάν γνωρίζωμεν την ευκοσμία και επαινούμε τον νόμον της φύσεως και ακολουθούμε την λογική και δεν ατιμάζουμε την ευταξία.

Παρατηρήσατε τον ουρανόν άνω και την γη κάτω, και αντιληφθήτε πως συνεκροτήθη το σύμπαν και από που, και πως ήτο πρίν από την διακόσμησι και τί όνομα έχει τώρα το σύμπαν. Όλα διεκοσμήθησαν με τάξι και Εκείνος που τα διεκόσμησε είναι ο Λόγος, αν και θα ήτο δυνατόν να λάβουν τα πάντα υπόστασιν ως σύνολον και όλα μαζί, εφ' όσον Αυτός που έδωσε στα δημιουργήματα τις ιδέες και τα σχήματα, δεν ήτο ανίκανος να ανδείξη και να διακοσμήση όλο μαζί το σύμπαν. Αλλά ο λόγος δια τον οποίον αριθμείται κάτι πρώτον και δεύτερον και τρίτον και τα λοιπά είναι για να εισέλθη αμέσως τάξις στα κτίσματα.

Τάξις συνέστησε το σύμπαν. Τάξις συγκρατεί και τα επουράνια και τα επίγεια. Τάξις στα νοητά, τάξις στα αισθητά, τάξις στους αγγέλους, τάξις στα άστρα... τάξις στις εποχές, στους καιρούς... τάξις στα μέτρα και διαστήματα της νύκτας και της ημέρας, τάξις στα στοιχεία από τα οποία συγκροτούνται τα σώματα. Τάξις περιέφερε τον ουρανόν, ήπλωσε τον αέρα, υπέστρωσε την γη... <<Τα έστησεν εις τον αιώνα και εις τον αιώνα του αιώνος. Έθεσεν νόμον τον οποίον δεν πρέπει να παραβιάσουν>> (Ψαλμ. 148,6). Αυτό είναι το στοιχείον της σταθερότητος... Και όταν επικρατή τάξις, το σύμπαν αποτελεί στολίδι και η ομορφιά του είναι σταθερή.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου