Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Τῇ Α' τοῦ αὐτοῦ μηνὸς (Οκτωβρίου) τὴν ἀνάμνησιν ἑορτάζομεν τῆς Σκέπης τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ Ἀειπαρθένου Μαρίας, τῆς πάντοτε καὶ κατ' ἐξαίρετον τρόπον σκεπούσης τὸ εὐσεβὲς ἡμῶν Ἔθνος, ὡς πάλαι ἔσκεπε τὴν Βασιλίδα τῶν πόλεων.


νωθεν ἐφαπλοῦσα, τὴν ἁγίαν σοῦ Σκέπην, Παρθένε Θεοτόκε Μαρία, σκέπεις καὶ σῴζεις τὸν σὸν λαόν, καθ' ὥραν σε Ἁγνὴ ἐπιβοώμενον‧ νῦν δὲ σου τὰ θαυμάσια, εὐγνωμόνως ὑμνεῖ κραυγάζων‧

Χαῖρε τοῦ κόσμου ἡ Σωτηρία
Χαῖρε Ἑλλάδος ἡ προστασία.
Χαῖρε τῶν Ἀγγέλων παράδοξον θέαμα
Χαῖρε τῶν ἀνθρώπων ἀκλόνητον ἔρεισμα.
Χαῖρε Μήτηρ Ἀειπάρθενος τοῦ Παντάνακτος Χριστοῦ
Χαῖρε σκέπη καὶ ἀντίληψις τοῦ λαοῦ σου τοῦ πιστοῦ.
Χαῖρε ὅτι ἐφάνης σκέπουσα τὸ σὸν Ἔθνος
Χαῖρε ὅτι παρέχεις νίκας τῷ στρατοπέδῳ.
Χαῖρε πηγὴ πλουσίας χρηστότητος
Χαῖρε λαμπὰς Θεοῦ ἀγαθότητος.
Χαῖρε δι' ἧς τοὺς ἐχθροὺς ἐκνικῶμεν
Χαῖρε πρὸς ἣν καθ' ἑκάστην βοῶμεν‧
Χαῖρε Σκέπη ὁλόφωτε.

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θετόκου

 ''Κατά την σήμερον'' τιμάται γενικά η Προστασία και Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου προς το ανθρώπινο γένος και ειδικά συγκλονιστικό θαύμα της Αειπαρθένου Μαρίας, το οποίο μαρτυρείται στον Βίο του αγ. Ανδρέου του δια Χριστόν Σαλού.
 Κατά την διάρκεια αγρυπνίας στον περίφημο Ναό των Βλαχερνών στην ΚΠολη (Κυριακή 1η Οκτωβρίου), ''περί την τετάρτην ώραν της νυκτός, ανυψώσας ο Όσιος τους οφθαλμούς προς τον θόλον του Ναού, είδε την ουράνιον Άνασσαν ισταμένην εις τον αέρα και προσευχομένην, σκέπουσαν τον λαόν με τον ιερόν Αυτής μαφόριον''. ''Βλέπεις αδελφέ - είπε ο μακάριος Ανδρέας στον μαθητή του Επιφάνιο - την Βασίλισσαν και Κυρίαν των απάντων, ευχομένην υπέρ του κόσμου παντός''. ''Βλέπω, Πάτερ άγιε - απάντησε ο Επιφάνιος- και εγώ, δι' ευχών σου, την Κυρίαν Θεοτόκον και θαυμάζω''. Όταν έγινε γνωστό το θαυμαστό αυτό όραμα του οσ. Ανδρέου, ο Ναός των Βλαχερνών τιμήθηκε ακόμη περισσότερο - από τον ευσεβή Αυτοκράτορα Λέοντα, ''τον φιλόχριστο και μεγάλο'', και τον λαό του Θεού - σαν ιδιαίτερος οίκος της Παρθένου, όπου ''ενοικούσε η Χάρις Αυτής''.
 Σημειώνεται, ότι ο Ναός των Βλαχερνών κτίσθηκε τον 5ο αι., από τους Αυτοκράτορες αγίους Μαρκιανό και Πουλχερία, ο δε αγ. Λέων Α΄ ο Μέγας ίδρυσε το Παρεκκλήσιο της Αγία Σορού, στο οποίο φυλάσσονταν η Τιμία Εσθήτα και η Αγία Ζώνη της Παναγίας. 
 Η εορτή της αγίας Σκέπης τιμάται ιδιαιτέρως από τους Σλαύους Ορθοδόξους, λόγω της Σκυθικής καταγωγής του αγ. Ανδρέου. Για τούτο η πρώτη Ακολουθία της Εορτής, είναι μετάφραση από Σλαβονικό κείμενο. Από το 1953, η Ακολουθία ψάλλεται την 28ην Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της βοηθείας της Παναγίας κατά τον Ελληνο - Ιταλικό Πόλεμο του 1940 - 1.
 Το Ορθόδοξο Ελληνικό Έθνος ''έλαβε πείραν της Υπερμάχου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου'', σε πολλές κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας του. Ιδιαίτερα η ΚΠολις ''πολλάκις διαφυλάχθηκε'', από επιθέσεις Σκυθών, Αβάρων, Περσών, Αράβων κ.α. βαρβάρων. Για τον λόγο αυτό η Θεοτόκος έχει λάβει πολλές σχετικές προσαγορεύσεις (Υπέρμαχος Στρατηγός, Ελευθερώτρια, Νικοποιός, κ.α.), ο δε Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί κορυφαίο μνημείο της ευγνωμοσύνης των ευσεβών για την προστασία Της.  

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 
ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ


   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου