Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΤΕΡΑ.

  ΑΦΙΕΡΩΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

  Η Ιερά Σύνοδος της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη συμπληρώσει κατά το παρόν έτος 2019, εβδομήκοντα ετών από της αναδείξεως του αειμνήστου Αγίου πατρός Ματθαίου εις Αρχιεπίσκοπον Αθηνών, εκδίδει εις ιδαίτερον τεύχος μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα κείμενα ορθοδόξου ομολογίας τα οποία κατά καιρούς είχεν εκδόσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, εις έκφρασιν τιμής και σεβασμού εις την μνήμην του, αλλά και εις υπόμνησιν και παραδειγματισμόν των σημερινών μελών της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.  
  Είναι γενικώς παραδεκτόν ότι τα κείμενα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ματθαίου του Α΄ του ομολογητού, αγωνιστού και προμάχου της ορθοδόξου πίστεως, παραμένουν έως της σήμερον φωτεινά και άσβεστα παραδείγματα δια να οδηγούν και να φωτίζουν τας ψυχάς των πιστών και ευσεβών ανθρώπων. Ούτε παρωχημένα είναι, ούτε απηρχαιομένα καθίστανται. Αντιθέτως είναι διαρκή και διαχρονικά ορόσημα, φάροι φωτεινοί, οι οποίοι φωτίζουν και οδηγούν απλανώς εις την οδόν της ομολογίας της ορθοδόξου πίστεως και ούτω εις την οδόν της σωτηρίας κάθε πιστόν και ευσεβή άνθρωπον.
  Είναι επίσης γνωστόν ότι δια των ατρύτων και πολυειδών κόπων και αγώνων του μακαρίου αυτού ανδρός διετηρήθη καθαρά και ανόθευτος και μεταλαμπαδεύθη ακεραία η παραδοθείσα ορθόδοξος πίστις των Αγίων Πατέρων και κυρίως δια της τολμηράς και πεφωτισμένης αποφάσεως του κατά το έτος 1948, ολίγον προ της κοιμήσεώς του, προς χειροτονίαν νέων αρχιερέων, διαδόχων αυτού εις το αρχιερατικόν έργον, διετηρήθη η αποστολική διαδοχή και συνεχίζεται το σωτηριώδες έργον της Αγίας Εκκλησίας του Χριστού. Εκ τούτων των χειροτονιών του Αειμνήστου Αγίου Πατρός Ματθαίου ελάβομεν και ημείς την αδιάκοπον Αποστολικήν διαδοχήν και συνεχίζομεν με την χάριν του Θεού την Αποστολικήν Πίστιν. 
  Αιτούμενοι τας ευχάς επί πάσιν ημίν τε και υμίν του μακαρίου αυτού ανδρός, του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ΜΑΤΘΑΙΟΥ του Α΄, παρακαλούμεν όλους τους Πατέρας και Αδελφούς εν τη ορθοδόξω πίστει, λαμβάνοντες άπαντες ως φωτεινόν παράδειγμα και ακολουθούντες ως σωτήριον οδηγόν, την ομολογίαν της πίστεως του οσίου αυτού Ιεράρχου, να πορευθώμεν εν ενί πνεύματι και μια καρδία την οδόν της ενότητος μετά του Σωτήρος Χριστού, προς δόξαν Θεού και τιμήν του οσίου Ιεράρχου Ματθαίου του Α΄, ομολογητού και προμάχου της ορθοδόξου πίστεως. 

Η Ιερά Σύνοδος
Της Γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος
+ Ο Αθηνών ΠΑΧΩΜΙΟΣ
+ Ο Μεσογαίας, Λαυρεωτικής και Αχαρνών ΚΗΡΥΚΟΣ
+ Ο Πατρών ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Ο Αρχιγραμματεύς
+Αρχιμ. Γεράσιμος Κοσμάς. 


Σχόλιο: Το ως άνω τευχίδιο είναι απαραίτητο να το προμηθευθούν όλοι εκείνοι που σήμερα χλευάζουν και πολεμούν την Ευλογημένη Αγία Ενότητα. Ο πρόλογος που αναγράφεται εις αυτό και τον οποίο παραθέσαμε, είναι ένα από τα πολλά σημεία που καταμαρτυρούν προς κάθε κακολόγο και κακοθελητή, πως η Ενότητα έγινε με βάση και επίκεντρο την Ζωή αλλά και τις Αρχιερατικές προτροπές του Αγίου Πατρός Ματθαίου. Και τούτο γίνεται φανερό από δύο σημεία του προλόγου: α) ''Εκ τούτων των χειροτονιών του Αειμνήστου Αγίου Πατρός Ματθαίου ελάβομεν και ημείς την αδιάκοπον Αποστολικήν διαδοχήν και συνεχίζομεν με την χάριν του Θεού την Αποστολικήν Πίστιν''. Και β) ''...Λαμβάνοντες άπαντες ως φωτεινόν παράδειγμα και ακολουθούντες ως σωτήριον οδηγόν, την ομολογίαν της πίστεως του οσίου αυτού Ιεράρχου...''.Εν κατακλείδι, το ειδικό αυτό βιβλιαράκι αποτελεί το έμπρακτο σημείο πως η Ιερά Συνόδος συνεχίζει να βαδίζει την γραμμή πλεύσης του Αγίου Πατρός και μόνο. Και ως εκ τούτου εις την θέση του πρώτου τη τάξει των Αρχιερέων, δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, έχει τοποθετηθεί ο Μακαριώτατος κ. Παχώμιος, ο οποίος συνεχίζει το έργο του μακαριστού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Κυρού Ανδρέου, του τελευταίου πριν το σχίσμα του 2005 Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου.                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου