Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

...ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ


Μην Αύγουστος, έχων ημέρας λα΄.

  Τη Α΄ του αυτού μηνός, μνήμη των Αγίων επτά μαρτύρων των Μακκαβαίων, Αβείμ, Αντωνίου, Γουρία, Ελεαζάρου, Ευσεβωνά, Αχείμ και Μαρκέλλου, και της μητρός αυτών Σολομονής, και Ελεαζάρου του διδασκάλου αυτών.

  Όταν ο Αντίοχος, ''υιός Σελεύκου, ηχμαλώτισεν άπαν το γένος των Εβραίων'', ο διδάσκαλος Ελεάζαρος και οι επτά μαθητές του Αβείμ, Αντώνιος, Γουρίας, Ελεάζαρος, Ευσεβωνάς, Αχείμ και Μάρκελλος, πιέστηκαν να αρνηθούν τις θρησκευτικές τους συνήθειες και τις νομικές διατάξεις (Λευϊτ. 11, 7-8) και να καταλύσουν χοιρινό κρέας. Στην άρνησή τους, του μεν διδασκάλου έδεσαν τα χέρια στην πλάτη και μετά τον μαστίγωσαν, ''έχυσαν εντός της ρηνός ου υγρά τινά δυσώδη και δρυμέα'' και τελικά τον έρριξαν στην φωτιά, όπου τελειώθηκε, ''προσευχηθείς να γίνη το αίμα και θάνατός του λύτρωσις και ελευθερία όλου του γένους του''. Τους δε μαθητές ανάλογα με την ηλικία τους τους βασάνισαν με τροχούς, ακόντια και άλλα όργανα τιμωρητικά και τελικά τους έρριξαν επίσης στην φωτιά, όπου παρέδωσαν το πνεύμα.
Η μητέρα των νέων Μαρτύρων Σολομονή, όταν είδε την ανδρεία και το μαρτύριο των παιδιών της, ''χωρίς ουδείς να επιθέση χείρα επ' αυτής'', ρίχθηκε μόνη της στο αναμμένο καμήνι και εκεί τελειώθηκε μαρτυρικά. Το Λείψανο της αγ. Σολομονής διασώθηκε αδιάφθορο και σήμερα φυλάσσεται στον Πατριαρχικό Ναό του αγ. Γεωργίου, στο Φανάρι. 

  Τη αυτή ημέρα, μνήμη των Αγίων εννέα μαρτύρων, των εν Πέργη της Παμφυλίας αθλησάντων, Λεοντίου, Άττου, Αλεξάνδρου, Κινδέου, Μνησιθέου, Κυριακού, Μηναίου, Κατούνου, και Ευκλέου.  
  Οι Μάρτυρες Λεόντιος, Άττος, Αλέξανδρος, Κινδέος, Μνησίθεος, Κυριακός, Μηναίος, Κατούνος και Εύκλης, μαρτύρησαν κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού (284-305), από τον Ηγεμόνα της Παμφιλίας Φλαβιανό. Ο αγ. Μηναίος ήταν ξυλουργός και οι λοιποί γεωργοί και παρουσιάσθηκαν αυτόκλητοι στο κριτήριο αφού προηγουμένως γκρέμισαν τα είδωλα στον ναό της Αρτέμιδος. Για το τόλμημά τους αυτό αι την άρνησή τους να θυσιάσουν στους δαιμονικούς θεούς, ''εδάρησαν σκληρώς και εκάησαν τας πλευράς, έσχισαν οι βασανισταί με σιδηρούς όνυχας το δέρμα των μέχρις οστέων και με λαμπάδας έκαυσαν τας μασχάλας των καιμε οβελίσκους εκέντησαν τους οφθαλμούς των και έρριψαν αυτούς εις φυλακήν, άνευ φαγητού και επιμελείας''. Μετά από παρέλευση ικανού χρόνου ρίχθηκαν στα θηρία και επειδή αυτά ''ουδόλως έβλαψαν αυτούς, ουδέ καν εκινήθησαν'', τους αποκεφάλισαν. 

Τη αυτή ημέρα η Πρόοδος του Τιμίου Σταυρού

  ''Κατά τη σήμερον'' επικρατούσε συνήθεια να ''εκφέρεται'' ο Τίμιος Σταυρός από το Αυτοκρατορικό Θησαυροφυλάκιο του Ιερού Παλατίου της ΚΠόλεως, να τίθεται αρχικά στο Βήμα της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας και στην συνέχεια να λιτανεύεται σε όλη την Πόλη, μέχρι την 14η Αυγούστου, οπότε επέστρεφε στην θέση του. Ο Πατμιακός Κώδικας 266 αναφέρει, ότι κατά την 1η Αυγούστου ετελείτο στην Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ''η βάπτισις των Τιμίων Ξύλων'', δηλαδή Αγιασμός, επειδή ο καύσωνας του Αυγούστου ευνοούσε την ανάπτυξη ασθενειών.

  Τη αυτή ημέρα, μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Τιμοθέου, Επισκόπου Προκονήσου (Προικονήσου), του Θαυματουργού.
  Έζησε στην ΚΠολη, στους ρόνους των Αυτοκρατόρων Ιουστίνου του Θρακός και Ιουστινιανού του Μεγάλου. Όταν χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Προικονήσου (σημ. Μαρμαρά Προποντίδος), βρήκε τους κατοίκους να ασχολούνται με την πειρατεία και ανάλωσε τις δυνάμεις του για να τους απαλλάξει από την απανθρωπία αυτή και να τους προτρέψει ''εις οίκτον προς τους ναυαγούντας''. Θεράπευσε με μόνη την παρουσία του την δαιμονιζόμενη κόρη του Ιουστινιανού και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης η βασίλισσα Θεοδώρα ίδρυσε Μονή προς τιμή του.  

Τη αυτή ημέρα, μνήμη της αγίας Οσιομάρτυρος Ελέσας της εν Κυθήροις.

  Ήταν κόρη του ειδωλολάτρη άρχοντα της Πελοποννήσου Ελλαδίου και της Χριστιανής Ευγενίας. Υπήρξε καρπός προσευχής της μητέρας της, με την οποία λύθηκε η στειρότητά της. Όταν σε ηλικία 14 ετών κοιμήθηκε η μητέρα της και ο πατέρας της θέλησε να την νυμφεύσει με ειδωλολάτρη, η νεαρή κόρη, διέφυγε στα Κήθυρα, αφού μοίρασε ελεημοσύνες στους πτωχούς Εκεί μόνασε μαζί με δύο υπηρέτριές της και ανάστησε νεκρό με την προσευχή της! Όταν την βρήκε ο πατέρας της ''την εκρέμασεν από τους πλοκάμους εις δένδρον τις κερασέας και εβασάνιζε αυτήν με πικράς τιμωρίας και φρικτούς δαρμούς, έως ότου εξέπνευσε''. Τότε οικονόμησε ο Θεός φρικτό θαύμα, να αναστηθεί η νεκρή Μάρτυρας και να φύγει στο βουνό όπου σχίστηκε βράχος για να περάσει!, όμως την πρόλαβε ο θηριώδης πατέρας της και την αποκεφάλισε.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου