Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

''Ο Φίλος σου αρπάζει και εσύ δεν τον ξεσκεπάζεις; Φοβάσαι τον θυμό ακόμα και όταν δίκαια τον ξεσκεπάζεις; Ξεσκέπασέ τον λοιπόν και εξέφρασε την άρνησή σου λόγω της αγάπης για τον Χριστό, λόγω της γάπης για εκείνον τον φίλο σου, σταμάτησε τον, εάν βαδίζει στην καταστροφή. Στην φιλοξενία και στα όμορφα λόγια και στην κολακεία δεν βρίσκεται κάποια ιδιαίτερη πράξη αγάπης''

4 σχόλια:

  1. Όντως, ακριβώς έτσι πρέπει να πράττουμε, διότι αυτό απαιτεί η Χριστιανική αγάπη και διαγωγή. Ασφαλώς, η διαπόμπευση και η κατάκριση του πλησίον είναι αρετές που πρέπει κάθε καλός χριστιανός να αγωνίζεται να κατακτήσει.

    Ντροπή στον Σημ και τον Ιάφεθ που δεν έκαναν το ίδιο στον Νώε. Όχι μόνο έπρεπε να μην καλύψουν τον πατέρα τους με το σεντόνι οπισθοβατώντας, αλλά έπρεπε αντίθετα να τον διαπομπεύσουν και να τον ελέγξουν. Ντροπή και στον Νώε που καταράστηκε τον Χαμ όταν τον περιγέλασε. Έπρεπε να του πει «μπράβο, διότι αυτό ήταν πραγματική Χριστιανική αγάπη».

    Ένα λεπτάκι όμως. Μήπως κάτι είπα ανάποδα; Ε καλά, δεν πειράζει. Ψιλά γραμματάκια τώρα. Ποιος νοιάζεται για την Παλαιά Διαθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε, τα παραπάνω λόγια αν έχεις σώας τα φρένας, θα είδες πως δεν είναι δικά μου αλλά του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οπότε η όποια ειρωνεία σου στρέφεται εναντίον του αγίου και όχι εναντίον εμού. Εγώ ούτε άγιος είμαι, ούτε φυσικά και θα γίνω με την αμαρτωλή ζωή μου. Αλλά δοξάζω τον Θεό που από το πουθενά μου παρουσιάζει τα λόγια των αγίων ώστε αυτά να είναι η άμυνά μου, αυτά να είναι και η παρηγοριά μου.Το μόνο που θα σε παρακαλέσω είναι να μην τα βάζεις με τους αγίους διότι θα καείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είσαι άγιος ούτε θα γίνεις; Λίγο πριν δεν μας είπες ότι είσαι με το ένα πόδι στον παράδεισο; Μνήσθητί μου κύριε... Μήπως με το ένα πόδι κάπου αλλού είσαι με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά σου. Εν πάση περιπτώσει, τα λόγια των αγίων όταν τα πιάνεις στο στόμα σου να τα πιάνεις ολόκληρα, όχι μόνο να διαλέγεις αυτά που σου συμφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το ένα πόδι στον παράδεισο ''είμαι'' επειδή εσύ αγαπητέ ανώνυμε με βάζεις με τις άδικες κατηγορίες σου. Και γι' αυτό σε ευχαριστώ. Σε διαφορετική όμως περίπτωση κανείς δεν μπορεί να πει πως από αυτή την ζωή έχει ήδη μπει στον παράδεισο. Και όσο για τα λόγια των αγίων, δεν θα σου πω τίποτα άλλο παρά μόνο τούτο. Από το 2013 που υπάρχει το ιστολόγιο έχουν δημοσιευτεί εις αυτό πολλά από τα λόγια των αγίων και για διάφορες περιπτώσεις. Και κλείνοντας σ' ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή