Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΣΟΒΑΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

 Τότε που Σεβ/τος Κήρυκος έμενε ακόμη στον πρώτο όροφο της στέγης φιλοξενείας Κληρικών του Ιερού Ναού αγ. Τριάδος Κάτω Ηλιουπόλεως, ποτέ χωρίς την άδεια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Ανδρέου δεν προσερχόταν να ιερουργήσει στην εν λόγω ενορία. Μάλιστα ούτε και το γεγονός πως στη συγκεκριμένη εκκλησία ήταν εφιμέριος ο ίδιος του ο κατά σάρκα πατέρας, ο τότε Πρωθιερέας π. Θωμάς Κοντογιάννης και μετέπειτα Ιερομ/χος π. Θεόδωρος, δεν τον έφτασε ποτέ στο σημείο εκείνο ώστε έστω να σκεφθεί να πάει να ιερουργήσει στην Εκκλησία αυτή. Και όλα αυτά διότι σεβόταν απόλυτα πως στην εν λόγω ενορία τον πρώτο λόγω τον είχε ο επιχώριος Επίσκοπος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος. Και για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, θα παραθέσω και ένα παράδειγμα που καταμαρτυρεί του λόγου το αληθές:
 Κάποια Κυριακή που είχα πάει στην αγ. Τριάδα για να βοηθήσω τον π. Θωμά να ξεκινήσει την ακολουθία του Όρθρου, έμαθα από εκείνον πως την ημέρα αυτή θα έπρεπε να συντομεύαμε τη λειτουργία διότι μετά από αυτήν είχε προγραμματισθεί να τελεσθεί μία βάπτιση. Προσκεκλημένος της οικογενείας για να τελέσει το μυστήριο της Βαπτίσεως ήταν ο Σεβ/τος κ. Κήρυκος. Καθώς η λειτουργία έφτανε προς το τέλος της και ο Σεβ/τος δεν είχε ακόμη έρθει από το Μενίδι, ο π. Θωμάς μου είπε να του τηλεφωνήσω και να τον ρωτήσω αν τελικά θα ερχόταν ή όχι, ώστε να γνώριζε αν εκείνος θα ξεκινούσε μόνος του την βάπτιση. Πράγματι, εγώ πήρα τηλέφωνο τον Σεβ/το και όταν τον ρώτησα αν θα έρθει μου απάντησε πως μετά από πολύ σκέψη και πολλές ενημερώσεις προς τον Αρχιεπίσκοπο Ανδρέα, προκειμένου να μην φανεί πως για τον οποιοδήποτε λόγο εκμεταλεύεται την ενορία, πήρε τελικά την απόφαση να έρθει. Και όντως ήρθε με μία μικρή καθυστέρηση 15 λεπτών. 
 Αυτό είναι ένα αληθινό γεγονός το οποίο με τα όποια συντακτικά λάθη μπορεί να έχει, το παραθέτω προκειμένου όλοι να δούμε πως πράττουν οι σωστοί Επίσκοποι, οι Επίσκοποι δηλαδή εκείνοι που δεν κάνουν κατάχρηση του Επισκοπικού τους αξιώματος ούτε κι αν ο ίδιος τους ο κατά σάρκα πατήρ είναι εφημέριος στην ενορία που έχουν προσκεκληθεί για να τελέσουν ένα μυστήριο, γι' αυτό και τους αρέσει να ρωτάνε πρώτα τον Επίσκοπο που μνημονεύεται στην ενορία ώστε από εκείνον να πάρουν την σχετική άδεια για να την επισκεφθούν, όταν σήμερα κάποιοι άλλοι, με ασκητική μορφή, σ' αυτό πλέον δεν δίνουν καμία σημασία, και πηγαίνουν τόσο οι ίδιοι αλλά παρέχουν και την ευλογία σε ιερείς τους να προσέρχονται και να λειτουργούν σε ενορίες που Τοποτηρητής είναι άλλος επίσκοπος, χωρίς νωρίτερα να τον ρωτήσουν ή έστω να τον ενημερώσουν.       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου